LIC ADO - SPLessons

LIC ADO Prelims Mock Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

LIC ADO Prelims Mock Test

shape Introduction

Preliminary Examination is important to qualify for the Mains Examination. LIC ADO Prelims Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test. SPLessons has made a sincere effort to provide a list of LIC ADO Prelims Exam related questions through the article LIC ADO Prelims Mock Test.

shape Pattern

S.NO Name of the Test Number of Questions Maximum Marks Duration
1. Reasoning Ability 35 35 20 Minutes
2. Numerical Ability 35 35 20 Minutes
3. English 30 30** 20 Minutes
Total 100 70 1 hour


shape Samples

1. Look at this series: 70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91, … What number should fill the blank?

    A. 70
    B. 71
    C. 80
    D. 96


Answer: Option A

Explanation:
In this series, 5 is added to the previous number; the number 70 is inserted as every third number.


2. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer Option A

Explanation:
In each step, all the symbols move in the sequence

3. Peacock : India :: Bear : ?

    A. Australia
    B. America
    C. Russia
    D. England


Answer: Option C

Explanation:
As Peacock is the national bird of India, similarly Bear is the national animal of Russia.

Direction : In each of the following questions, you are given a figure (X) followed by four alternative figures (1), (2), (3) and (4) such that figure (X) is embedded in one of them. Trace out the alternative figure which contains fig. (X) as its part

4. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.


    A.1
    B.2
    C.3
    D.4


Answer: Option D

Explanation:


Directions:

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

  • P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
  • S is not the neighbor of P.
  • V is the neighbor of U.
  • Q is not between S and W. W is not between U and S.


5. Which two of the following are not neighbors?

    A. RV
    B. UV
    C. RP
    D. QW


Answer: Option A

Explanation:

6. Choose the figure which is different from the rest.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5


Answer: Option A

Explanation:
The pins, equal in number to the number of sides in the main figure are attached to the midpoint of a side of the main figure in case of figures (2), (3), (4) and (5). In fig. (1), these pins are attached to a vertex of the main figure

7. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?

    A. Sunday
    B. Saturday
    C. Friday
    D. Wednesday


Answer: Option C

Explanation:
On 31st December, 2005 it was Saturday.
Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.
On 31st December 2009, it was Thursday.
Thus, on 1st Jan 2010, it is Friday.

8. Today is Monday. After 61 days, it will be:

    A. Wednesday
    B. Saturday
    C. Tuesday
    D. Thursday


Answer: Option B

Explanation:
Each day of the week is repeated after 7 days.
So, after 63 days, it will be on Monday.
After 61 days, it will be on Saturday.

Problem Solving:

9. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:

    A. 18
    B. 24
    C. 42
    D. 81


Answer: Option B

Explanation:

Let the ten’s and unit digit be x and \(\frac{8}{x}\)respectively.
Then,(10x+\(\frac{8}{x}\)) + 18 = 10*\(\frac{8}{x}\) + x
10\(x^{2}\) + 8 + 18x = 80 + x2
9×2 + 18x – 72 = 0
x2 + 2x – 8 = 0
(x + 4)(x – 2) = 0
x = 2.

Decision Making:

10. Zachary has invited his three buddies over to watch the basketball game on his wide-screen television. They are all hungry, but no one wants to leave to get food. Just as they are arguing about who should make the food run, a commercial comes on for a local pizzeria that delivers. The phone number flashes on the screen briefly and they all try to remember it. By the time Zachary grabs a pen and paper, each of them recollects a different number.

#1: All of the men agree that the first three numbers are 995.

#2: Three of them agree that the fourth number is 9.

#3: Three agree that the fifth number is 2.

#4: Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6.

Which of the numbers is most likely the telephone number of the pizzeria?

    A. 995-9266
    B. 995-9336
    C. 995-9268
    D. 995-8266


Answer: Option A

Explanation:


All of the men agree that the first three numbers are 995. Three of them agree that the fourth number is 9. Three agree that the fifth number is 2. Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6. “Option A” is the best choice because it is made up of the numbers that most of the men agree they saw.

1. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

    A. A is smaller than B.
    B. A is greater than B
    C. Relationship between A and B cannot be determined.
    D. If x is smaller than y, then A is greater than B.
    E. None of these


Answer: Option E

Explanation:
x% of y =(\(\frac{x}{100}\) * y) = (\(\frac{y}{100}\) * x) = y% of x
A = B.

2. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%

    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 6


Answer: Option C

Explanation:
C.P. of 6 toffees = Re. 1
S.P. of 6 toffees = 120% of Re. 1 = Rs.\(\frac{6}{5}\)
For Rs.\(\frac{6}{5}\), toffees sold = 6.
For Re. 1, toffees sold =6*\(\frac{5}{6}\) = 5

3. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

    A. Rs. 375
    B. Rs. 400
    C. Rs. 600
    D. Rs. 800


Answer: Option B

Explanation:
C’s 1 day’s work = \(\frac{1}{3}\)– (\(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{8}\)) = \(\frac{1}{24}\)
A’s wages : B’s wages : C’s wages =\(\frac{1}{6}\) : \(\frac{1}{8}\) : \(\frac{1}{24}\) = 4:3:1
C’s share (for 3 days) = Rs.(3 * \(\frac{1}{24}\) *3200)= Rs. 400.

5. The price of commodity X increases by 40 paise every year, while the price of commodity Y increases by 15 paise every year. If in 2001, the price of commodity X was Rs. 4.20 and that of Y was Rs. 6.30, in which year commodity X will cost 40 paise more than the commodity Y ?

    A. 2010
    B. 2011
    C. 2012
    D. 2013


Answer: Option B

Explanation:
Suppose commodity X will cost 40 paise more than Y after z years.
Then, (4.20 + 0.40z) – (6.30 + 0.15z) = 0.40
0.25z = 0.40 + 2.10
z= \(\frac{2.50}{0.25}\)
z= 10
X will cost 40 paise more than Y 10 years after 2001 i.e., 2011.

6. If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to \(\frac{1}{2}\) : \(\frac{2}{3}\) : \(\frac{3}{4}\), then the first part is:

    A. Rs. 182
    B. Rs. 190
    C. Rs. 196
    D. Rs. 204


Answer: Option D

Explanation:
Given ratio = \(\frac{1}{2}\) : \(\frac{2}{3}\) : \(\frac{3}{4}\) = 6:8:9
1st part = Rs. (782 * \(\frac{6}{23}\)) = Rs. 204

7. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

    A. Rs. 4991
    B. Rs. 5991
    C. Rs. 6001
    D. Rs. 6991


Answer: Option A

Explanation:
Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Required sale = Rs. [ (6500 x 6) – 34009 ]
= Rs. (39000 – 34009)
= Rs. 4991

8. The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:

    A. 9000
    B. 9400
    C. 9600
    D. 9800


Answer: Option C

Explanation:
Greatest number of 4-digits is 9999.
L.C.M. of 15, 25, 40 and 75 is 600.
On dividing 9999 by 600, the remainder is 399.
Required number (9999 – 399) = 9600.

9. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:

    A. 1520 \( m^{2}\)
    B. 2420 \( m^{2}\)
    C. 2480 \( m^{2}\)
    D. 2520 \( m^{2}\)


Answer: Option B

Explanation:
We have: (l – b) = 23 and 2(l + b) = 206 or (l + b) = 103.
Solving the two equations, we get l = 63 and b = 40.
Area = (l x b) = (63 x 40) \( m^{2}\) = 2520 \( m^{2}\)

10. A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?

    A. Rs. 35
    B. Rs. 245
    C. Rs. 350
    D. Cannot be determined
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:
We need to know the S.I., principal and time to find the rate.
Since the principal is not given, so data is inadequate.

In the following sentence, which word is in accusative case?

1. This is the person whom you are looking for.

    A. person
    B. whom
    C. you
    D. looking


Answer: Option B

2. Phone me when you ………………………. time.

    A. have
    B. would have
    C. will have


Answer: Option A

3. —– unit means a measurement


    A. a
    B. an
    C. no article
    D. the


Answer: Option D

4. He is —– European

    A. an
    B. a
    C. no article
    D. the


Answer: Option B

Direction: In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

5. ASCEND


    A. Leap
    B. Grow
    C. Deviate
    D. Mount


Answer: Option D

6. FURORE


    A. Excitement
    B. Worry
    C. Flux
    D. Anteroom


Answer: Option A

7. He quickly walked to the college. Which one is the adverb?


    A. He
    B. Walked
    C. College
    D. Quickly


Answer: Option A

8. I _______don’t care. Select the suitable adverb.

    A. Truly
    B. Rarely
    C. Really
    D. Fairly


Answer: Option D

9. The small child does whatever his father was done.


    A. has done
    B. did
    C. does
    D. had done


Answer: Option C

10. To hit the nail right on the head


    A. To do the right thing
    B. To destroy one’s reputation
    C. To announce one’s fixed views
    D. To teach someone a lesson


Answer: Option A