English Knowledge - SPLessons

LIC Assistant English Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

LIC Assistant English Quiz 5

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the LIC Assistant English Quiz 5 sample questions and answers. The Online Prelims examination is scheduled to be conducted in 30 October 2019 2019 and 31 October 2019. This LIC Assistant English Quiz 5 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk. Candidates can check the details from the LIC Official Website.

shape Quiz

Directions (1-5): In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.


Q1. S1: Duryodhana was a wicked prince.
P: one day Bhima made Duryodhana fall from a tree from which Duryodhana was stealing fruits.
Q: He did not like that Pandavas should be loved and respected by the people of Hastinapur
R: Duryodhana especially hated Bhima.
S: Among the Pandavas, Bhima was extraordinarily strong and powerful
S6: This enraged Duryodhana so much that he began to think of removing Bhima from his way.
The Proper sequence should be:


    A. PSQR

    B. QPRS

    C. QSPR

    D. PSRQ


Answer: Option C


Q2. S1: Jawaharlal Nehru was born in Allahabad on 14 Nov 1889.
P: Nehru meet Mahatma Gandhi in February 1920.
Q: In 1905 he was sent to London to study at a school called Harrow.
R: He became the first Prime Minister of Independent India on 15 August 1947.
S: He married Kamla Kaul in 1915.
S6: He died on 27 May 1964.
The Proper sequence should be:


    A. QRPS

    B. QSPR

    C. RPQS

    D. SQRP


Answer: Option B


Q3. S1: It was a dark moonless night.
P: He turned over the pages, reading passages here and there.
Q: He heard them on the floor.
R: The poet took down his books of poems from his shelves.
S: Some of them contained his earliest writings which he had almost forgotten.
S6: They all seemed to him to be poor and ordinary mere childish words.
The Proper sequence should be:


    A. RPQS

    B. RQSP

    C. RSPQ

    D. RPSQ


Answer: Option D


Q4. S1: I had halted on the road.
P: As soon as I saw the elephant I knew I should not shoot him.
Q: It is a serious matter to shoot a working elephant.
R: I knew that his ‘must’ was already passing off.
S: The elephant was standing 8 yards from the road.
S6: I decided to watch him for a while and then go home.
The Proper sequence should be:


    A. SPQR

    B. PQSR

    C. RQPS

    D. SRPQ


Answer: Option B


Q5. S1: There is only one monkey we can thoroughly recommend as an indoor pet.
P: They quickly die from colds and coughs after the first winter fogs.
Q: It is a beautiful and intelligent Capuchin monkey.
R: The lively little Capuchins, however, may be left for years in an English house without the least danger to their health.
S: The Marmosets, it is true, are more beautiful than a Capuchins and just as pleasing, but they are too delicate for the English climate
S6: Finally let me say that no other monkey has a better temper or winning ways.
The Proper sequence should be:


    A. PQRS

    B. QRPS

    C. QSPR

    D. RPSQ


Answer: Option B

Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Q1.

    A . After the humiliating exposure

    B. he hanged his head

    C . in shame.

    D . No error.


Answer: Option B


Q2.

    A. The meeting adjourned abruptly

    B. by the Chairman after

    C. about three hours of deliberation.

    D. No error.


Answer: Option A


Q3.

    A. The company has put up an advertisement

    B. in newspapers

    C. all over the country.

    D. No error.


Answer: Option A


Q4.

    A. Will you lend me

    B. little money

    C. to tide over this crisis.

    D. No error.


Answer: Option B


Q5.

    A. He gave them no money

    B. nor did help them

    C. in any way.

    D. No error.


Answer: Option B

Directions (1-5): In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.


Q1. WARY


    A. Sad

    B. vigilant
    C. Distorted
    D. Tired


Answer: Option B


Q2. RABBLE

    A. Mob

    B. Noise

    C. Roar

    D. Rubbish


Answer: Option A


Q3. MAYHEM



    A. Jubilation

    B. Havoc

    C. Excitement

    D. Defeat


Answer: Option B


Q4. PONDER

    A. Think

    B. Evaluate

    C. Anticipate

    D. Increase


Answer: Option A


Q5. CONNOISSEUR


    A. Ignorant

    B. Lover of art

    C. Interpreter

    D. Delinquent


Answer: Option B


Related Information
IBPS RRB Reasoning Ability Quiz 23
Alphabetical and Number Series Practice Quiz 6
English Language – Study Guide

RRB NTPC Reasoning Ability Quiz 2