English Knowledge - SPLessons

One Word Substitution

Chapter 15

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

One Word Substitution

One Word Substitution

shape Description

Single word can regularly express the possibility of a clause or a phrase and can help in composing or imparting absolutely is ‘One word substitution’.

shape Concept

This chapter deals with two types of questions.
1. Choosing a single word for a given sentence or phrase.
2. Choosing a single word for a gathering of words used in a sentence.

shape Model Questions

1. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (C.B.I. 1993)
To examine one’s own thoughts and feelings
A) Meditation
B) Retrospection
C) Reflection
D) Introspection
Solution: D

2. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (M.B.A. 1989)
Custom of having many wives
A) Monogamy
B) Bigamy
C) Polygamy
D) Matrimony
Solution: C

3. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (U.D.C. 1995)
To cause troops etc. to spread out in readiness for battle
A) Align
B) Disperse
C) Deploy
D) Collocate
Solution: B

4. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (S.B.I.P.O. 1991)
Anything written in a letter after it is signed
A) Postscript
B) Posterity
C) Postdiction
D) Corrigendum
Solution: A

5. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (Assistant Grade, 1994)
The policy of extending a country’s empire and influence
A) Capitalism
B) Internationalism
C) Imperialism
D) Communism
Solution: C

6. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (Section Officer’s Exam, 1993)
The custom of having more than one husband at the same time.
A) Polygamy
B) Debauchery
C) Bigamy
D) Polyandry
Solution: D

7. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (Central Excise, 1994)
A post without remuneration
A) Voluntary
B) Honorary
C) Sinecure
D) Involuntary
Solution: B

8. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (Assistant Grade, 1991)
List of the headings of the business to be transacted at a meeting
A) Agenda
B) Schedule
C) Proceedings
D) Excerpts
Solution: A

9. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (B.Ed. Entrance, 1993)
To send an unwanted person out of the country
A) Exclude
B) Deport
C) Ostracise
D) Expatriate
Solution: B

10. Select the one which can be substituted for the given words/sentence. (S.B.I.P.O. 1991)
A government run by a dictator
A) Democracy
B) Oligarchy
C) Theocracy
D) Autocracy
Solution: D