RBI Grade B - SPLessons

RBI Grade B General Phase II

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RBI Grade B General Phase II

shape Introduction

RBI Grade B General Phase II, will comprise three Papers for 300 marks. A composite time of 270 minutes will be given for answering the questions. Candidates, who secure minimum marks separately for each paper, as prescribed, will be shortlisted for the interview based on the aggregate marks obtained in Phase-II. The below sections gives the detailed information about RBI Grade B General Phase II.


shape Pattern

Name of Paper Type of Paper Time (Minutes) Marks
Paper-I:
Economic and Social Issues
Objective Type 90 100
Paper II:
English (Writing Skills)
Descriptive, to be typed with the
help of the keyboard
90 100
Paper-III:
Finance and Management
Objective type 90 100

Each paper has separate timings i.e. about 90 minutes with 100 marks each. Below mentioned are the different categories of expected questions in the RBI Grade B General Phase II.


shape Syllabus

[Click Here]For RBI Grade B General Phase II Syllabus


shape Samples

Economic and social Issues:

1. In which year was National Development Council established?
A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1953
E. 1954
Solution: Option C

2. The phenomenon of an increase in economic integration among nations is known as:
A. Privatization
B. Globalization
C. Professionalization
D. Liberalization
E. None of the Above
Solution: Option B

3. A general increase in the prices of goods and services in an economy is known as:
A. Deflation
B. Inflation
C. Disinflation
D. Hyperinflation
E. None of the Above
Solution: Option B

4. The total sum of the goods and services produced in a country in a year, minus depreciation is called as:
A. Gross domestic product
B. Gross National Product
C. Gross National Income
D. Net Domestic Product
E. Net National Product
Solution: D

5. World economic outlook is released by
A. WEF
B. World Bank
C. IBRD
D. IMF
E. IFSC
Solution: Option D

English (Writing Skills):

The paper on English shall be framed in a manner to assess the writing skills including expression and understanding of the topic.

Finance and Management:

Which of the following is referred as policy rate in Monetary Policy?
A. Bank Rate
B. CRR
C. SLR
D. Repo Rate
Solution: Option D

2. What is the quorum for meeting of the MPC?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Solution: Option B

3. Who have the casting vote in case of equality of votes during the meeting of MPC?
A. Governor of RBI
B. Deputy Governor, Incharge of Monetary Policy
C. One of the nominated member of Central Government
D. Finance Minister
Solution: Option A

4. Commercial banking system in India is
A. Unit Banking
B. Branch Banking
C. Mixed banking
D. None
Solution: Option C

5. The first bank established in India was
A. Traders Bank
B. State Bank of India
C. Bank of Hindustan
D. Punjab National Bank
Solution: Option C