English Knowledge - SPLessons

Sentence Connectors Practice Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Sentence Connectors Practice Quiz

shape Introduction

Sentence Connectors is a great tool for improving English writing and speaking. Why? Well, Sentence Connectors are phrases or words primarily used to express relationships between ideas and to combine sentences. Connectors’ are used to link large groups of words: phrases and sentences. Sentence Connectors can also be used to connect paragraphs to give them coherence. Sentence connectors when put at the beginning of two sentences, connect them in a way that retains their original meaning. Sentence Connectors Practice Quiz presents some examples in the Q&A format primarily explaining the usage of different connectors in sentences or clauses.


Connectors are also known as conjunctive words – the words that link two similar elements in a sentence. Connectors can be broadly classified into 4 categories as below:


  1. Coordinating Conjunctions: Examples: and, or
  2. Subordinating Conjunctions: Examples: if, so that, because or while.
  3. Correlating Conjunctions: Examples: neither..nor
  4. Conjunctive Adverbs: Examples: therefore or however

shape Quiz

Directions(1 – 7): In the question given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

1. NEVERTHELESS
a. Ankara continues to defiantly say it doesn’t need EU money or membership.
b. It is trying to develop ties with individual EU members, which seems to represent a search for another kind of relationship with Europe.
c. Turkey – EU ties are currently marked by mutual resentments and appear to be going nowhere.
d. It claims that it doesn’t need EU membership, Ankara refuses to end this bid unilaterally.


A. Only a-b

B. Only b-c

C. Only a-d

D. Only a-b and a-d

E. None of these.

Answer: Option A

Explanation: “Never the less” means “however” connects statement a and b in the most appropriate manner. Ankara continues to defiantly say it doesn’t need EU money or membership; never the less, it is trying to develop ties with individual EU members, which seems to represent a search for another kind of relationship with Europe.


2. WHEREAS
a. BJP has routed in these elections having managed to win mere 18.7% of all seats.
b. The opposition, especially independent candidates, have walked away with flying colours.
c. If independents were a party they would have got a thumping majority in these elections.
d. Out of 16 Mayoral positions they have captured 14 and that is the end of their success story.


A. Only c-d
B. Only a-b
C. Only d-a
D. Only b-c
E. None of these.

Answer: Option B

Explanation: “Where as” is used while taking a fact into consideration.
BJP has been routed in these elections having managed to win mere 18.7% of all seats “whereas” the opposition, especially independent candidates, have walked away with flying colours.


3. HOWEVER
a. The significance of intangible assets is often poorly reflected by statisticians.
b. The authors draw on a range of rigorous research and include their own calculations to show that intangible investment is on the increase.
c. Businesses which use intangible assets can grow more rapidly, and to greater sizes, than those using tangible ones.
d. American company accounts often omit R&D from measures of their investment spending.

A. Only b-a
B. Only c-a
C. Only b-d
D. Both b-a and c-a
E. None of these.

Answer: Option D

Explanation: The adverb ‘HOWEVER’ is used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously. The word can be used to connect both the combinations of b-a and c-a.
“The authors draw on a range of rigorous research and include their own calculations to show that intangible investment is on the increase; however, its significance is often poorly reflected by the statisticians”.
“Businesses which use intangible assets can grow more rapidly, and o greater sizes, than those using tangible ones; however, the significance of intangible assets is often poorly reflected by statisticians”.


4. UNLESS
a. One may not stumble upon this architectural gem if one doesn’t know about its location.
b. It seems to have been built during either Lodi era or the later part of the Tughlaq dynasty.
c. Agrasen ki baoli is located right in the heart of the national capital, on Hailey road.
d. It has been staying hidden among the multi-story buildings of Connaught place for several decades now.

A. Only a-b
B. Only c-a
C. Only d-b
D. Only a-d
E. None of these


Answer: Option B

Explanation: The conjunction ‘UNLESS’means expect if. It is used to introduce the case in which a statement being made is not true or valid.
Unless, one knows Agrasen Baoli is located right in the hearts of the national capital, on Hailey Road, one might not stumble upon it”.


5. BECAUSE
a. The federal department has twice rejected Lepage’s requests for centralization.
b. Lepage has been in a tug of war with the regional boards for control of the federal money for several years.
c. Lepage didn’t work in collaboration with federal departments as required.
d. The organization claims that Lepage has broken federal law by refusing to release the funds within 30 days of them have become available in August.

A. Only b-d
B. Only d-a
C. Only c-b and d-a
D. Only a-c
E. None of these

Answer: Option D

Explanation: The conjunction “BECAUSE” is used to introduce a word or phrase that stands for a clause expressing an explanation or reason. “The federal department has twice rejected Lepage’s requests for centralization because he didn’t work in collaboration with federal department”.


6. WHEREAS
a. If for 8 hours of work in a day an employee (regular) gets Rs.2,000 then the 500 on the contract basis gets just 300 rupees.
b. It means that the regular employee is getting Rs 250 per hour work.
c. The contract work women are getting just Rs 300 for 8 hours.
d. That the government employees do not work, is a myth that must be broken as soon as possible.

A. Only d-a
B. Only a-b
C. Only b-c
D. Both a-b and b-d
E. None of these.

Answer: Option C

Explanation: The conjunction “WHEREAS”means in contrast or comparison with the fact that. The word can be used to connect only the sentences B and C to produce a coherent sentence. Other combinations accordingly give incorrect impressions to the sentences so formed. Hence C is the correct choice.
“It means that the regular employee is getting Rs 250 per hour work where as the contract workmen are getting just Rs. 300 for 8 hours.”


7. BY THE TIME
a. The storm crawls up the East Coast Wednesday and Thursday.
b. It’s expected to gust with strong 30 and 50 mph winds.
c. That’s a single that the storm is going to get more intense, quickly.
d. Once the storm reaches New England, it may bring dangerous, power line-snapping blizzard conditions and coastal flooding.

A. Only a-b
B. Only b-c
C. Only d-c
D. Only d-b
E. Only c-a

Answer: Option D

Explanation: The phrase “BY THE TIME” is used for saying what has already happened at the time that something else happened at the time that something else happens. The phrase can be used to connect only the sentences D and B to frame a coherent sentence. Other alternatives would alter the intended meaning of the sentences so formed. Hence option D is the correct choice.
By the time storm reaches New England, it’s expected to gust with strong 30 to 50 mph winds, bringing dangerous, power line snapping blizzard conditions and coastal flooding”.


Directions (8-10): In the question given below a few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word/phrase given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible combination as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.


8. Not only ….. but also
a. This redesigned seat is healthier for the body.
b. It allows for sounder sleep so that when passengers arrive at their final destinations, they feel more refreshed.
c. The redesign focuses on a much private experience for business-class travelers, one in which each passenger has his or her own compartment.
d. The redesign does, in some ways, look like what first class used to look like before the best seats on the airline turned into mini-lounges.

A. Only a-b
B. Only b-c
C. Only c-a
D. Both a-b and c-d
E. None of these.

Answer: Option A

Explanation: When using not only…. but also in a sentence, parallelism should be the goal. It means that the words following both parts of this correlative conjunction should belong to the same parts of speech. For example, if a noun follow but also.
“Not only this redesigned seat is healthier for the body, it also allows for a sounder sleep, so that when passengers arrive at their final destinations, they feel more refreshed”.


9. Rather than
a. As for the risk of a more pronounced slowdown, Bloxham says there is a risk, but if it were to occur it would likely be driven by external factors.
b. Australian house price growth is slowing, auction clearance rates are falling and housing finance is also starting to soften, all pointing to cooling in the broader housing market after years of strong price growth.
c. The question that many are now, asking is whether this slowdown will lead to outright price declines.
d. Domestic factors influencing the risks of pronounced slowdown shall be avoided.

A. Only a-b
B. Only a-d
C. Both c-d and d-a
D. Both b-c and a-c
E. None of these

Answer: Option B

Explanation: ‘Rather than’ is used to give more importance to one thing when two alternatives or preferences are being compared.
“As for the risk of a more pronounced slowdown, Bloxham says there is a risk, but if it were to occur it would likely be driven by external factors rather than domestics factors”.


10. Although
a. Amanda Staveley has made a second bid in her attempt to buy Newcastle United.
b. The current owner Mike Ashley is yet to accept it and could ask her to increse the offer for a second time.
c. Hopes are high that the negotiations are edging closer to completion.
d. The sources have told Telegraph Sport that Staveley’s has still not offered enough for the takeover to go through at this stage.

A. Only a-b
B. Only a-d
C. Only a-b and c-d
D. Both a-c and b-c
E. None of these.

Answer: Option B

Explanation: ‘Although’ means ‘in spite of the fact that; even thought’.
‘Although’ also means ‘however; but’.
“Amanda Staveley has made a second bid in her attempt to buy Newcastle United although, the current owner Mike Ashley is yet to accept it and could ask her to increase the offer for a second time”.
Hope are high that the negotiations are edging closer to completion, although, the sources have told Telegraph Sport that Staveley’s has still not Offered enough for the takeover to go through at this stage”.