English Knowledge - SPLessons

Sentence Improvement Practice Quiz Set 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Sentence Improvement Practice Quiz Set 2

shape Introduction

Sentence Improvement is one of the most crucial topics in several competitive exams including Management Entrance exams & Recruitment exams in India. On average, 5-10 questions of Sentence Improvement appear in the examinations. Substantial knowledge of English Grammar Rules & Vocabulary will facilitate in acing the Sentence Improvement Questions. Sentence Improvement Practice Quiz Set 2 will facilitate the students understanding of the topic.

For Sentence Improvement questions, students have to look for grammatically correct & error free alternative. If the given sentence is correct as it is, the test taker has to choose “No Correction Required” option. Primarily, these are error detection questions.


shape Quiz

1. A student was arrested for displaying an indecently art work in public.

    A. indecent
    B. unindecently
    C. the indecently
    D. any of indecently
    E. No correction required


Answer – Option A

Explanation –‘Art work’ is a noun phrase, before which an appropriate adjective should be used.


  • The underlined part ‘indecently’, which is an adverb, hence must be replaced with the adjective ‘indecent’ to make it a grammatically correct sentence.

  • 2. He did not like me to smoking in the presence of our teacher yesterday.

      A. that I smoke
      B. my smoking
      C. me smoking
      D. smoking by me
      E. No correction required


    Answer – Option B

    Explanation – The underlined part ‘me to smoking’ must be replaced with ‘my smoking’ to make it a grammatically correct sentence.


  • As per the basic usage rules, ‘like’ is one of the verbs which are followed by a gerund e.g. swimming, dancing or traveling, etc.

  • Since the gerund is a noun, it is logical to find it preceded by a possessive pronoun (his, her, your, my, our, etc) or a noun in the possessive form (Rohan’s, Mr. Sharma’s, etc).

  • 3. The government has granted permission to prosecutegranted permission to prosecute the public servant.

      A. granted permission to prosecution
      B. sanction to prosecuting
      C. sanctioned permission to prosecute
      D. grant permission to prosecute
      E. No correction required


    Answer – Option E

    Explanation – The sentence is absolutely correct.


    4. The scenery around the hill station of Himachal Pradesh is quite picturesque and enjoyed.

      A. quite picturesque and enjoyable
      B. quite picturesque and enjoyed
      C. quietly picturesque and enjoyed
      D. quietly picturesque and enjoyable
      E. No correction required


    Answer – Option A

    Explanation – The word ‘enjoyed’ must be replaced with the adjective ‘enjoyable’ to make it a grammatically correct sentence.


    5. Within three years, he demonstrated a dramatic improved business performance.

      A. the dramatic improved
      B. the dramatically improved
      C. a dramatically improved
      D. a dramatic improvement
      E.

    No correction required

    Answer – Option C

    Explanation – In the sentence the word before the phrase ‘improved business performance’ must be an adverb as it has to add information to the adjective ‘improved’.


  • The underlined part ‘a dramatic improved’ hence must be replaced with ‘a dramatically improved’ to make it a grammatically correct sentence.
  • 1. Considering the high demand for flights to Gulf countries airlines, can risen prices.

      A. should rise
      B. could raised
      C. may raise
      D. will raise up
      E. No correction required


    Answer – Option C

    Explanation – As the context in the sentence suggests a possibility, use of the modal ‘may’ would be appropriate and as it is followed by the base form of a verb, ‘rise’ instead of ‘risen’ will be used here.


  • The underlined part ‘can risen’, therefore, must be replaced with ‘may rise’ to make it a grammatically correct sentence.

  • 2. Without both issue is clarified the board will keep all other matters before it pending.

      A. Unless both issues are
      B. Until each issue were
      C. Without the issue being
      D. Since both issues
      E. No correction required


    Answer – Option A

    Explanation – As the sentence is a type 1 conditional sentence, use of ‘Unless’ which means ‘Except on the condition that’ instead of ‘Without’ will be more appropriate.


  • Second, as ‘both’ suggests ‘two’, the noun that is followed by it must be in plural form.

  • The correct formation will be – “Unless both issues are clarified, the board will keep all other matters before it pending. </li


    3. The incident has clearly highlighted his knowledge and attentive of detail.

      A. attended to detail
      B. attentively on details
      C. attention to detail
      D. attention for detail
      E. No correction required


    Answer – Option C

    Explanation – In this sentence, the predicate part followed by “..his knowledge and …” has to be a noun phrase and hence the adjective ‘attentive’ must be replaced with the noun ‘attention’.


  • And at the same time, it’s more appropriate and common to use ‘to’ after ‘attention’ and not ‘of’. The correct formation, hence, will be- The incident has clearly highlighted his knowledge and attention to detail.

  • 4. The bank’s accumulated losses have come up for manageable levels this year.

      A. come to
      B. came into
      C. coming from
      D. came within
      E. No correction required


    Answer – Option A

    Explanation – ‘Come up for something’ means ‘to be eligible for something’ or ‘to be in line or sequence for something’.


  • Ex. She came up for re-election in June.

  • Hence, the use of ‘come up for’ in the given context is erroneous. While, ‘come to’, which means ‘to attain, achieve or reach something’, will be an appropriate choice to make the sentence correct.

  • 5. Improving the educational system, which is one of the worst in the world, requires commitment from the country’s politicians.

      A. among the worse
      B. one of the worse
      C. become the worse
      D. from the worst
      E. No correction required


    Answer – Option E

    Explanation – The sentence is absolutely correct.

    1. In quick time she got acquainted with the new environment.

      A. In enough time
      B. In small time
      C. On time only
      D. in no time
      E. No correction required


    Answer – Option D

    Explanation – The phrase ‘In quick time’ must be replaced with ‘In no time’ which means very quickly and is more appropirate under the context.


    2. It was quite clear that the athlete can be able to improve upon his own record.

      A. will be able to
      B. should be able to
      C. would be able to
      D. be able
      E. No correction required


    Answer – Option C

    Explanation – The underlined part ‘can be able to’ must be replaced with ‘would be able to’ to match the tense in the sentence.


  • Other similar examples:
    • Ex. He came at 8: 30 pm, freshened up and sat (not sit) by the window with his favorite novel.
      Ex. It was obvious that he smoked (not smoke) in nobody’s presence.
      Ex. He said he would (not will) go to Lucknow on Friday.


    3. He is a very lazy person and hate doing any kind of work.

      A. hated doing
      B. hate does
      C. hates do
      D. hates doing
      E. No correction required


    Answer – Option D

    Explanation – The underlined part must be replaced with ‘hates doing’ as the verb ‘hate’ has to be in agreement with the the subject ‘He’ which is singular in number.


    4. She opened the door as she know the person very well and had spent quite a few mornings with him.

      A. as she knows
      B. as she was knowing
      C. as she knew
      D. as she knowing
      E. No correction required


    Answer – Option C

    Explanation – In this sentence, the underlined part must be replaced with ‘as she knew’ as the clause has to be in agreement with the tense which is simple past.


    5. Usha could not thinking of traveling without her car and feared the crowd.

      A. could not think
      B. cannot thinking
      C. cannot think
      D. could not thinks
      E. No correction required


    Answer – Option A

    Explanation – As In simple modal sentences, modal verbs are followed by the base form of a verb. The underlined part hence must be replaced with ‘could not think’ to make it a grammatically correct sentence.