English Knowledge - SPLessons

SSC Cloze Test Practice Sets

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC Cloze Test Practice Sets

shape Introduction

What is a Cloze Test? A Cloze test or a cloze detection test is an exercise in which a portion of the language with certain items are removed. The test participant is then asked to fill in the missing portions of the language. The word Cloze from closure as described in Gestalt Theory. W.L. Taylor first touched upon the cloze test exercise in the year 1953. The words may be deleted either mechanically (every nth word) or selectively, depending upon what aspect of language it seeks to assess. This methodology has been extensively described in many pieces of literature.


The article Cloze Test Important Questions Practice Sets presents the list of Cloze Test questions which helps the aspirants to prepare for different exams. The Cloze Test Important Questions are very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.


shape Quiz

PASSAGE-1

Our national leaders are still trapped in the slogans and cliches of the freedom struggle. Day in and day out, they extol the…. (1)….of nationalism, patriotism and service to the motherland and…. (2) …. on the great sacrifices made by our leaders in the cause of India’s freedom. Mercifully, we still have…. (3)…. of freedom fighters among us, whose number…. (4) …. keeps increasing despite the country having won freedom half a century back. Politicians are …. (5) …. to be down-to-earth people, with their finger on the…. (6) …. of the masses. They should have an uncanny knack of …. (7) …. the nebulous desires and aspirations of the people. In other words, they have to be…. (8) …. in tune with the times: But what sort of …. (9) …. repeated appeals to patriotism, nationalism and sacrifices made during the freedom struggle strike in the heart of the post-Independence generation? It grew up when the country had already won Independence and the freedom struggle had…. (10) …. into history. Since it has grown up in a sovereign, democratic republic, nationalism and patriotism are nice words that do not quite inspire it.


    (1). A. standards
    B. targets
    C. ideals
    D. goals


Answer: Option (C)


    (2). A. enlarge
    B. dwell
    C. insist
    D. expatiate


Answer: Option (D)


    (3). A. majority
    B. groups
    C. tribes
    D. hordes


Answer: Option (A)


    (4). A. steadily
    B. generally
    C. normally
    D. periodically


Answer: Option (A)


    (5). A. required
    B. supposed
    C. observed
    D. expected


Answer: Option (D)


    (6). A. mood
    B. heart
    C. pulse
    D. mind


Answer: Option (C)


    (7). A. leading
    B. representing
    C. reflecting
    D. articulating


Answer: Option (B)


    (8). A. collectively
    B. wholly
    C. inevitably
    D. substantially


Answer: Option (B)


    (9). A. tune
    B. rhythm
    C. chord
    D. music


Answer: Option (A)


    (10). A. retired
    B. receded
    C. retreated
    D. returned


Answer: Option (B)

PASSAGE-2

It was very hot in the small court-room and everybody was feeling sleepy. After a tiring morning, the clerks were anxious to get…. (1) …. to lunch and even the judge must have felt…. (2) …. when the last case came up before the court. A short-middle-aged than with grey hair and small blue eyes was now standing …. (3) …. him. The man had a foolish expression on his face and he kept looking …. (4) …. stupidly as if he was trying hard to…. (5) …. what was going…. (6) …. The man was accused of…. (7) …. into a house and stealing a cheap watch. The witness, who was called, did not give a very clear…. (8) …. of what had happened. He claimed to have seen a man outside the house one night, but on being…. (9) …. further, he confessed that he was not sure whether this was the man. The judge considered the matter for a short time and then declared that as there was no real proof, the man could not be…. (10) …. guilty of any crime.


    (1). A. on
    B. about
    C. off
    D. away


Answer: Option (C)


    (2). A. tired
    B. exhausted
    C. annoyed
    D. relieved


Answer: Option (D)


    (3). A. before
    B. with
    C. behind
    D. against


Answer: Option (A)


    (4). A. up
    B. around
    C. along
    D. at


Answer: Option (B)


    (5). A. imagine
    B. understand
    C. see
    D. view


Answer: Option (B)


    (6). A. on
    B. away
    C. about
    D. up


Answer: Option (A)


    (7). A. going
    B. moving
    C. entering
    D. breaking


Answer: Option (D)


    (8). A. verdict
    B. understanding
    C. account
    D. explanation


Answer: Option (C)


    (9). A. forced
    B. threatened
    C. pulled
    D. questioned


Answer: Option (D)


    (10). A. found
    B. discovered
    C. charged
    D. called


Answer: Option (A)

PASSAGE-3


There is nothing which a man of strong will cannot achieve. Will power is the sure hypnotism that…. (1) …. all obstacles that…. (2) …. our progress. A man of strong will is always …. (3) …., while one who is weak in will has to …. (4) …. many failures. “Nothing ventured, nothing gained”…. (5) …. be an excellent rule of conduct, but no strong will, no…. (6) … is the greatest …. (7) …. of life. All difficulties melt away before a …. (8) ….mind. Very often we attribute our …. (9) …. to chance, fate or stars. We blame our luck. But …. (10) …. do we examine our minds, the weakness of which is really responsible for our failures.


    (1). A. overcomes
    B. prevents
    C. skips
    D. avoids


Answer: Option (A)


    (2). A. advance
    B. hinder
    C. accelerate
    D. help


Answer: Option (B)


    (3). A. eventful
    B. fearful
    C. successful
    D. powerful


Answer: Option (C)


    (4). A. avoid
    B. omit
    C. overcome
    D. face


Answer: Option (D)


    (5). A. could
    B. Would
    C. may
    D. should


Answer: Option (C)


    (6). A. profit
    B. success
    C. loss
    D. result


Answer: Option (B)


    (7). A. principal
    B. aim
    C. principle
    D. goal


Answer: Option (C)


    (8). A. weak
    B. heroic
    C. chief
    D. disturbed


Answer: Option (B)


    (9). A. advancement
    B. progress
    C. strength
    D. failures


Answer: Option (D)


    (10). A. rarely
    B. frequently
    C. suddenly
    D. quickly


Answer: Option (A)

PASSAGE-4


India and 25 other countries agreed to the Copenhagen Accord even as other developing countries accepted it as an irreversible decision later. The Accord came out of…. (1)…. bargaining lasting almost 20 hours among ….(2)…. of governments of some of the most…. (3)…. countries of the world. At the …. (4)…. of the day on Saturday, India…. (5)…. to have given ground on some…. (6)…. but blocked intrusion on other red lines. It had become…. (7)…. within the first week of the…. (8)…. that the best the emerging and…. (9)…. economies of the developing world were going to do was to defend the….(10)….economic resource sharing regimes.


    (1). A. difficult
    B. hard
    C. easy
    D. early


Answer: Option (B)


    (2). A. rulers
    B. kings
    C. heads
    D. chiefs


Answer: Option (C)


    (3). A. influential
    B. corrupted
    C. useless
    D. beautiful


Answer: Option (A)


    (4). A. middle
    B. evening
    C. night
    D. end


Answer: Option (D)


    (5). A. proved
    B. appeared
    C. viewed
    D. cleared


Answer: Option (B)


    (6). A. materials
    B. thoughts
    C. issues
    D. discussions


Answer: Option (C)


    (7). A. evident
    B. ambiguous
    C. vague
    D. indecisive


Answer: Option (A)


    (8). A. accord
    B. talks
    C. issues
    D. thoughts


Answer: Option (B)


    (9). A. economic
    B. political
    C. powerful
    D. praiseworthy


Answer: Option (C)


    (10). A. expected
    B. existing
    C. resultant
    D. consequential


Answer: Option (B)

PASSAGE-5


Petroleum is the name of the ….(1)…. oil that comes from….(2)….the ground and from the oil wells. From this crude oil, we get the various….(3)….that drive ships, aircraft and many other forms of land….(4)…. The quantities needed are….(5)…., so countries that have their own oil fields are….(6)…. The…. (7)….of oil in many parts of the Middle East has brought great….(8)….to countries that were, fifty years ago, very….(9)….. Now-a-days without petroleum, commerce and industry are not….(10)….


    (1). A. refined
    B. engine
    C. mineral
    D. cooking


Answer: Option (C)


    (2). A. in
    B. below
    C. over
    D. into


Answer: Option (B)


    (3). A. fuels
    B. liquids
    C. spirits
    D. gases


Answer: Option (A)


    (4). A. communication
    B. connection
    C. transport
    D. development


Answer: Option (C)


    (5). A. slight
    B. moderate
    C. minute
    D. immense


Answer: Option (D)


    (6). A. wise
    B. fortunate
    C. good
    D. civilized


Answer: Option (B)


    (7). A. discovery
    B. invention
    C. preparation
    D. creation


Answer: Option (A)


    (8). A. fame
    B. strength
    C. wealth
    D. confidence


Answer: Option (C)


    (9). A. weak
    B. poor
    C. insignificant
    D. sick


Answer: Option (B)


    (10). A. possible
    B. fortunate
    C. successful
    D. reliable


Answer: Option (A)

PASSAGE-6


Science means knowledge, but not all knowledge is science. I know from my own eyesight that our dog Chippy likes papaya; I know from a book that Akbar was the….(1)….of Babar, and….(2)….in 1605; and I know….(3)….the radio that India did not do well in the….(4)….Test matches. We can call these….(5)….of knowledge….(6)…., but they are not science. Science, ….(7)….with facts, but not with facts which have….(8)….to do with each other, like the facts about our dog, cricket and the Mughal ruler; those facts are not related….(9)…., and so have nothing….(10)….with science. Science starts with observation.


    (1). A. grandson
    B. grandfather
    C. grand nephew
    D. son


Answer: Option (D)


    (2). A. gone
    B. died
    C. disappeared
    D. absented


Answer: Option (B)


    (3). A. on
    B. in
    C. since
    D. from


Answer: Option (D)


    (4). A. old
    B. ordinary
    C. latest
    D. outdated


Answer: Option (C)


    (5). A. pieces
    B. peace
    C. whole
    D. block


Answer: Option (A)


    (6). A. lies
    B. charges
    C. facts
    D. blame


Answer: Option (C)


    (7). A. starts
    B. stops
    C. passes
    D. drives


Answer: Option (A)


    (8). A. no
    B. neither
    C. nor
    D. nothing


Answer: Option (D)


    (9). A. by that way
    B. in any way
    C. from the side
    D. inaddition To


Answer: Option (B)


    (10). A. to lie
    B. to speak
    C. to sleep
    D. to do


Answer: Option (D)

PASSAGE-7


Almost every full moon night, the officials in Andaman and Nicobar Islands take part in a cautious ritual. The tribesmen watch from a safe distance as the officials….(1)….the island in a boat…. (2) ….gifts for them. The islanders come….(3)….hesitantly only after the officials…. (4)….dumped the coconuts brought….(5)….them onto the beach and begin….(6)….away from their small island. On some nights the tribals even….(7)….up enough courage to swim upto a few feet….(8)….from the boat. The officials maintain that they do….(9)….want to interfere with the way of life of the tribals. The islands….(10)….heavily on the mainland for most goods.


    (1). A. approach
    B. depart
    C. present
    D. absent


Answer: Option (A)


    (2). A. coming
    B. leaving
    C. carrying
    D. relieving


Answer: Option (C)


    (3). A. forward
    B. backward
    C. sides
    D. upward


Answer: Option (A)


    (4). A. has
    B. have
    C. had
    D. be


Answer: Option (B)


    (5). A. by
    B. to
    C. in
    D. for


Answer: Option (D)


    (6). A. watching
    B. seeing
    C. sailing
    D. stopping


Answer: Option (C)


    (7). A. leave
    B. muster
    C. come
    D. present


Answer: Option (B)


    (8). A. correctly
    B. distantly
    C. near
    D. away


Answer: Option (D)


    (9). A. no
    B. neither
    C. not
    D. nor


Answer: Option (C)


    (10). A. spy
    B. rely
    C. occupy
    D. reply


Answer: Option (B)

PASSAGE-8


Martin Luther King Jr., was born Michael Luther King Jr., ….(1)….his grandfather had his name….(2)….to Martin. Martin Luther attended segregated public schools in Georgia,…. (3) …. from high school at the age of fifteen; he received the B.A. degree in 1948….(4)…. Morehouse College, a distinguished Negro institution of Atlanta from which both his father and grandfather had graduated. After three years of….(5)….study at Crozer Theological Seminary in Pennsylvania where he was elected president of a….(6)….white senior class, he was awarded the B.D. in 1951. ….(7)….a fellowship won at Ebenezer he enrolled in graduate studies at Boston University, completing his residence….(8)….the doctorate in 1953 and receiving the degree in 1955. In Boston he….(9)….and married Coretta Scott, a young woman of….(10)….intellectual and artistic attainments.


    (1). A. and
    B. no
    C. since
    D. but


Answer: Option (D)


    (2). A. given
    B. changed
    C. become
    D. made


Answer: Option (B)


    (3). A. graduating
    B. finishing
    C. graduated
    D. finished


Answer: Option (A)


    (4). A. in
    B. from
    C. by
    D. with


Answer: Option (B)


    (5). A. theological
    B. intellectual
    C. educational
    D. psychological


Answer: Option (A)


    (6). A. predetermined
    B. predominantly
    C. significantly
    D. somewhat


Answer: Option (B)


    (7). A. From
    B. By
    C. With
    D. Through


Answer: Option (C)


    (8). A. for
    B. of
    C. about
    D. to


Answer: Option (A)


    (9). A. saw
    B. eloped
    C. met
    D. watched


Answer: Option (C)


    (10). A. common
    B. particular
    C. uncommon
    D. general


Answer: Option (C)

PASSAGE-9

The last decade has been….(1)….for management education and development. When the economics of most western countries were….(2)….in the early 1980’s, there were….(3)….cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some….(4)….in both areas. In the early 1990s industrialized countries were in the….(5)….of another severe recession and a…. (6)…. retrenchment was to be reasonably…. (7)….throughout the training world. But this has not been the case so far. Many leading companies are….(8)….their belief in training as the key to future competitiveness and governments are….. (9)….an era of rapid….(10)….in higher education.


    (1). A. dogmatic
    B. paradoxical
    C. praiseworthy
    D. outstanding


Answer: Option (D)


    (2). A. galvanized
    B. developing
    C. faltering
    D. privatised


Answer: Option (C)


    (3). A. judicious
    B. marginal
    C. proportionate
    D. severe


Answer: Option (D)


    (4). A. reactions
    B. slashing
    C. pro-activity
    D. curiosity


Answer: Option (C)


    (5). A. area
    B. grip
    C. context
    D. mood


Answer: Option (B)


    (6). A. critical
    B. profound
    C. slight
    D. tough


Answer: Option (B)


    (7). A. fabricated
    B. advocated
    C. projected
    D. expected


Answer: Option (D)


    (8). A. asserting
    B. rejecting
    C. managing
    D. criticising


Answer: Option (A)


    (9). A. establishing
    B. encouraging
    C. circulating
    D. preaching


Answer: Option (B)


    (10). A. degradation
    B. communication
    C. exhibition
    D. expansion


Answer: Option (D)

PASSAGE-10


One of the oldest cities of Asia, Srinagar is known for its unique wooden architecture. Its….(1)….network of narrow streets amid multi- storey wooded houses….(2)….out its waterways, make it look like medieval Islamic… (3)….centers. The large-scale demolition of traditional buildings and bazaars….(4)….the quest for modernity have, however….(5)….to their disappearance.


    (1). A. expansive
    B. extensive
    C. extended
    D. expended


Answer: Option (B)


    (2). A. open
    B. opened
    C. opening
    D. opined


Answer: Option (C)


    (3). A. urban
    B. village
    C. rural
    D. country


Answer: Option (A)


    (4). A. in
    B. inside
    C. on
    D. into


Answer: Option (A)


    (5). A. lead
    B. led
    C. conformed
    D. caused


Answer: Option (B)

PASSAGE-11


More than 7,000 people died within a matter of days when toxic gas leaked….(1)….a chemical plant in Bhopal, India. The leak began late at night and….(2)….for several hours unnoticed. Since then, ….(3)….to the toxins created by the leak has resulted in innumerable deaths. Many more are sick and….(4)….to live normal lives. Despite trying to get….(5)….for the disaster, the people have seen no real attempt to compensate them. The company involved, UCC has publicly….(6)….all responsibility for the leak. No one till date has been held… (7)…. Was it the….(8)….of the machinery or simply human error? Many questions remain….(9)…. The investigation has been dealt with in a very….(10)….manner.


    (1). A. in
    B. at
    C. of
    D. by


Answer: Option (B)


    (2). A. continued
    B. started
    C. proceeded
    D. went


Answer: Option (A)


    (3). A. experience
    B. introduction
    C. exposure
    D. acquaintance


Answer: Option (C)


    (4). A. struggling
    B. fighting
    C. grappling
    D. learning


Answer: Option (A)


    (5). A. finances
    B. compensation
    C. money
    D. payment


Answer: Option (B)


    (6). A. blocked
    B. refused
    C. forbidden
    D. denied


Answer: Option (D)


    (7). A. guilty
    B. responsible
    C. accounting
    D. trustworthy


Answer: Option (B)


    (8). A. closure
    B. insolvency
    C. stopping
    D. failure


Answer: Option (D)


    (9). A. unattempted
    B. unapologetic
    C. unanswered
    D. unreturned


Answer: Option (C)


    (10). A. callous
    B. cruel
    C. hard
    D. thick skinned


Answer: Option (A)

PASSAGE-12


A modern example of the process of evolution by natural selection in action is provided by the peppered moth. The moth is….(1)….pale in colour, a mottled grey which….(2)….the moth to settle, wings outstretched, ….(3)….the bark of lichen covered trees and….(4)….unnoticed. It can thus save itself from many….(5)….birds. However, many years ago some British….(6)….found that there does exist a second.:..(7)….of this moth, with dark sooty wings. Research has….(8)…. established that both belong to the….(9)….species, but the dark moth lives in….(10)….surroundings, where the trunks of the trees on which they live are dark with industrial grime.


    (1). A. only
    B. normally
    C. really
    D. obviously


Answer: Option (B)


    (2). A. permits
    B. allows
    C. enables
    D. obstructs


Answer: Option (C)


    (3). A. in
    B. on
    C. about
    D. under


Answer: Option (B)


    (4). A. be
    B. hide
    C. run
    D. come


Answer: Option (A)


    (5). A. ordinary
    B. circulatory
    C. predatory
    D. stationary


Answer: Option (C)


    (6). A. naturalists
    B. ornithologists
    C. excavators
    D. scholars


Answer: Option (A)


    (7). A. group
    B. section
    C. variety
    D. society


Answer: Option (C)


    (8). A. however
    B. now
    C. then
    D. since


Answer: Option (A)


    (9). A. same
    B. similar
    C. like
    D. one


Answer: Option (A)


    (10). A. rural
    B. mechanical
    C. agricultural
    D. urban


Answer: Option (D)

PASSAGE-13


Ants go in groups in search of food. To do this,….( 1)…. a few worker ants….(2)….scouts, go out of their nests to forage….(3)….food. Once an….(4)….source of food is….(5)….by a scout ant, it….(6)….to the nest with a sample. While….(7)….so, it ejects a chemical and….(8)….an invisible line from the….(9)….of food to its nest. It then contacts other ants who also follow the….(10)….procedure. More and more worker ants are brought in and the food is slowly taken back to the nest.


    (1). A. primarily
    B. initially
    C. hastily
    D. systematically


Answer: Option (B)


    (2). A. called
    B. named
    C. identified
    D. depicted


Answer: Option (A)


    (3). A. after
    B. by
    C. for
    D. upon


Answer: Option (C)


    (4). A. unusual
    B. enriched
    C. excessive
    D. abundant


Answer: Option (D)


    (5). A. found
    B. reached
    C. targeted
    D. recognized


Answer: Option (A)


    (6). A. accesses
    B. returns
    C. goes
    D. climbs


Answer: Option (B)


    (7). A. pulling
    B. crawling
    C. doing
    D. going


Answer: Option (C)


    (8). A. draws
    B. files
    C. touches
    D. pushes


Answer: Option (A)


    (9). A. place
    B. source
    C. house
    D. vessel


Answer: Option (A)


    (10). A. same
    B. agreed
    C. matching
    D. parallel


Answer: Option (A)

PASSAGE-14


A seminar is generally a form of….(1)….interaction, either at an academic….(2)….or a commercial or….(3)…. organisation. It has the function of….(4)…. small groups for….(5)….meetings, focusing each time on some….(6)….subject, in which everyone present is….(7)….to participate. This is often….(8)….through an ongoing dialogue with a seminar….(9)….or instructor. Normally, participants must not be….(10)….in the field under discussion.


    (1). A. academic
    B. social
    C. informal
    D. artificial


Answer: Option (A)


    (2). A. institution
    B. intermission
    C. intervention
    D. interference


Answer: Option (A)


    (3). A. provincial
    B. proverbial
    C. professional
    D. progressive


Answer: Option (C)


    (4). A. bringing out
    B. bringing together
    C. bringing among
    D. bringing off


Answer: Option (B)


    (5). A. recurring
    B. repeating
    C. reverting
    D. reforming


Answer: Option (A)


    (6). A. particular
    B. partial
    C. previous
    D. prevented


Answer: Option (A)


    (7). A. entrusted
    B. encouraged
    C. enlarged
    D. endured


Answer: Option (B)


    (8). A. accomplished
    B. acknowledged
    C. acquainted
    D. acquired


Answer: Option (A)


    (9). A. follower
    B. member
    C. leader
    D. associate


Answer: Option (C)


    (10). A. professional
    B. teacher
    C. starter
    D. beginners


Answer: Option (D)

PASSAGE-15


The Solar System has been a complicated wonder for the astronomers. This is a….(1)….to which we may never have the exact answer. Man has wondered….(2)….the age of the Earth….(3)…. ancient times. There were all kinds of….(4)….that seemed to have the….(5)…. But man could not begin to….(6)….about the question scientifically until about 400 years….(7)…. when it was proved that the….(8)….revolved round the Sun and the Earth was a….(9)….of our Solar System, then scientists knew where to….(10)….


    (1). A. problem
    B. question
    C. matter
    D. query


Answer: Option (B)


    (2). A. around
    B. out
    C. about
    D. on


Answer: Option (C)


    (3). A. since
    B. during
    C. around
    D. from


Answer: Option (A)


    (4). A. ideas
    B. opinions
    C. stories
    D. matters


Answer: Option (B)


    (5). A. solution
    B. novel
    C. book
    D. answer


Answer: Option (D)


    (6). A. read
    B. think
    C. open
    D. guess


Answer: Option (B)


    (7). A. now
    B. time
    C. then
    D. ago


Answer: Option (D)


    (8). A. Moon
    B. time
    C. Earth
    D. Mars


Answer: Option (C)


    (9). A. part
    B. division
    C. opening
    D. centre


Answer: Option (A)


    (10). A. end
    B. begin
    C. think
    D. work


Answer: Option (B)