English Knowledge - SPLessons

SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 4

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SSC, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 4 presents the sample questions and answers related to English Language

shape Quiz

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find
out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter.
If there is no error, indicate corresponding to the last option.


Q1. But there is no open dissent at Buddhism, (A)/ and those who discard its dogmas, (B)/as a rule, venerate it as an ethical system.(C)/ No Error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option A

Explanation:
Replace ‘at’ with ‘from’. Dissent means to hold or express opinions that are at variance with those commonly or officially held and it takes preposition ‘from’ after it.


Q2. Jim warned the man with the yellow hat (A)/ not to intrude by the meeting or that he (B)/ would have to lock the door.(C)/ No Error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option B

Explanation:
Replace ‘by’ with ‘on’. Intrude means ‘to come or enter without invitation, permission, or welcome. And takes preposition ‘on’ with it


Direction (3-4): Each of the following sentences has a black space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space.


Q3. Using different ___________ processes, the pharmaceutical residues in the water were recovered and analyzed.

    A. extrication
    B. extermination
    C. exasperation
    D. extraction


Answer: Option D

Explanation:
Extrication: the act of releasing from a snarled or tangled condition.
Extermination: killing, especially of a whole group of people or animals.
Exasperation: a feeling of intense irritation or annoyance.
Extraction: the process of removing something, especially by force.


Q4. Uncontrolled discharge of drug-containing __________ in our rivers and other water bodies can potentially make many microbes drug-resistant.

    A. affluent
    B. effluents
    C. amulets
    D. influents


Answer: Option B

Explanation:
Affluent: a tributary stream.
Effluent: liquid waste or sewage discharged into a river or the sea.
Amulet: an ornament or small piece of jewelry thought to give protection against evil, danger, or
disease.
Influent: a stream, especially a tributary, which flows into another stream or lake.


Q5. There are four different words out of which one is correctly spelled. Find the correctly spelled word.

    A. apihelion
    B. apheleion
    C. aphelion
    D. aphileon


Answer: Option C

Direction (1-5): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.


A guest speaker was addressing the faculty and the students in the college auditorium. I had joined the faculty the year before and was already drawing attention. I was 27, full of assumptions about myself, quick with a comment on everything, and expected people to pay attention to all that I had said. I listened to the talk for the first five minutes. By the seventh, I was looking around to check if others were listening. By the tenth, I had glanced at my watch three times and yawned once. After twenty minutes I was thoroughly bored, and telling myself that it was difficult to sit through such an insipid talk. I wanted to share some of my expert comments with my neighbor. But he was completely sold out to the speaker and looked like it was the greatest day of his life. I was disgusted. I tried to catch a word or phrase from the talk, only to convince myself that this should be his last talk ever.
The one-hour talk took ages to end, and before the thanks were said, I jumped to my feet with a sigh of relief. My neighbor smiled at me and said, “The talk was wonderful, wasn’t it?” I retorted, “It almost killed me with kindness”.


Q1. What do you understand about the narrator from the description in the first paragraph?

    A. He was a genius
    B. He was knowledgeable
    C. He was self-conceited
    D. He was charismatic


Answer: Option C

Explanation:
Refer to, “I was 27, full of assumptions about myself, quick with a comment on everything, and expected people to pay attention to all that I had said.”


Q2. How did the narrator respond to the speech?

    A. He was glued
    B. He was bored
    C. He did not mind it
    D. He was engrossed in it


Answer: Option B

Explanation:
Refer to, “After twenty minutes I was thoroughly bored, and telling myself that it was difficult to sit through such an insipid talk.”

Q3. The narrator was disgusted because

    A. His neighbor was engrossed in an insipid talk
    B. The talk was boring
    C. He could not understand it
    D. He was impatient


Answer: Option A

Explanation:
Refer to, “I wanted to share some of my expert comments with my neighbor. But he was completely sold out to the speaker, and looked like it was the greatest day of his life. I was disgusted.”


Q4. When the speech ended the narrator was

    A. Happy
    B. Relieved
    C. Exhausted
    D. Disgusted


Answer: Option B

Explanation:
Refer to, “The one-hour talk took ages to end, and before the thanks were said, I jumped to my feet with a sigh of relief.” Hence

Q5. How long did the narrator listen to the speech without judgment?

    A. Seven minutes
    B. Ten minutes
    C. Five minutes
    D. Twenty minutes


Answer: Option C

Explanation:
Refer to, “I listened to the talk for the first five minutes. By the seventh, I was looking around to check if others were listening.”

Direction (1-2): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite
in meaning to the word given.


Q1. WELTER

    A. Orderliness
    B. Tumble
    C. Mishmash
    D. Empathy


Answer: Option A

Explanation:
Welter: a state in which everything is out of order.
Orderliness: the quality or state of being orderly.
Mishmash: a confused mixture of things.
Hence ‘Orderliness’ is the correct antonym.


Q2. VERDANT

    A. Barren
    B. Green
    C. Beautiful
    D. Leafy


Answer: Option A

Explanation:
Verdant: green with grass or other rich vegetation.

Directions (3-4): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q3. STERNUTATION

    A. Hardening
    B. Sneezing
    C. Trepidation
    D. Reversal


Answer: Option B

Explanation:
Sternutation: the action of sneezing.
Hence Sternutation and Sneezing are synonyms to each other.


Q4. INCINERATE

    A. shake
    B. burn
    C. polish
    D. abuse


Answer: Option B

Explanation:
Incinerate: destroy (something, especially waste material) by burning.
Hence Incinerate and Burn is synonyms to each other.
Thus the correct antonym is ‘Barren’.


Directions: In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.


Q5. Look over one’s shoulder

    A. Watch for danger or threats to oneself
    B. To ignore a person’s request
    C. To be obsessed with one’s own semblance
    D. To take attention or credit away from someone else


Answer: Option A

Related Information
IBPS RRB Reasoning Ability Quiz 23
Alphabetical and Number Series Practice Quiz 6
English Language – Study Guide

RRB NTPC Reasoning Ability Quiz 2