Syndicate Bank PO - SPLessons

Syndicate Bank PO Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Syndicate Bank PO Practice Test

Syndicate Bank PO Practice Test

shape Introduction

Online Test is important to qualify for the further rounds i.e. Descriptive Test (Online) and Personal Interview. Syndicate Bank PO Online Test Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

Type Sr. No. Name of
the Test
No. of Qs. Max. Marks Duration
Objective Test
(Online)
1 Reasoning 50 50 Composite Time of two hours
2 Quantitative Aptitude 50 50
3 English Language 50 50
4 General Awareness 50 50
Descriptive Test (Online) 5 English Language 2 50 30 Minutes



shape Syllabus

Objective Test
(Online)
Descriptive Test
(Online)
Reasoing Quantitative
Aptitude
English
Language
General
Awareness
✦ Syllogism
✦ Seating
Arrangement
✦ Puzzle
✦ Input
Output
✦ Logical
Reasoning
✦ Inequality
✦ Data
Sufficiency
✦ Statement
and
Assumption
✦ Number
Series
✦ Data
Interpretation
✦ Quadratic
Equation
✦ Missing DI
✦ Miscellaneous
Questions
✦ Simplification
✦ Reading
Comprehension
✦ Cloze test
✦ Parajumbles
✦ Sentence
Improvement
/Error spotting
/Sentence Correction
✦ Fill
Appropriate
Word
✦ Current
affairs
✦ Banking
awareness.
✦ GK digest
✦ Letter
writing
✦ Essay
writing



shape Samples

Objective Test
1. Which word does NOT belong with the others?

    A. rye
    B. sourdough
    C. pumpernickel
    D. loaf

Answer: Option A

2. In a certain code ’13’ means ‘stop smoking’ and ’59’ means ‘injurious habit’. What is the meaning of ‘9’ and ‘5’ respectively in that code ?

      I. ‘157’ means ‘stop bad habit’.
      II. ‘839’ means ‘smoking is injurious’.

    A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question
    B. If the data in statement II alone are sufficient answer the question
    C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question
    D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

Answer: Option C

3. Directions: In each of the questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give your answer as

    A. if only assumption I is implicit
    B. if only assumption II is implicit
    C. if either I or II is implicit
    D. if neither I nor II is implicit
    E. if both I and II are implicit


Statement: It is desirable to put the child in the school at the age of 5 years or so.
Assumptions: I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
II. The schools do not admit children after six years of age.
Answer: A

4. CMM, EOO, GQQ, __________, KUU

    A. GRR
    B. GSS
    C. ISS
    D. ITT

Answer: Option C

5. Cup is to coffee as bowl is to

    A. dish
    B. soup
    C. spoon
    D. food

Answer: Option B

1. Directions to Solve: In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much

Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60,… What number should come next?

    A. 20
    B. 25
    C. 30
    D. 50

Answer: Option A

2. Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly:

      I. 3\(x^2\) – 5x – 12 = 0
      II. 4\(y^2\) – 9y – 9 = 0

    A. If x > y
    B. If x < y
    C. If x ≥ y
    D. If x ≤ y
    E. If x = y or relation cannot be established

Answer: Option E

Miscellaneous Questions consist of questions from different topics such as – Simple Interest, Age, Boat & stream, mixture and allegations,profit, loss and discount.

3. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

    A. Rs. 650
    B. Rs. 690
    C. Rs. 698
    D. Rs. 700

Answer: Option C

4. The present ages of three persons in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years).

    A. 8, 20, 28
    B. 16, 28, 36
    C. 20, 35, 45
    D. None of these

Answer: Option B

5. A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man’s speed against the current is:

    A. 8.5 km/hr
    B. 10 km/hr.
    C. 12.5 km/hr
    D. 9 km/hr

Answer: Option B

1. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (I), (II), (III), (IV), (V), and (VI) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

    I. The point I am making is that the Taj Mahal is actually a seven storeyed structure!
    II. Also, below the plinth are two more storeys that reach down here to the river level.
    III. The marble structure that we call the Taj Mahal is apparently three storeyed – to the casual observer.
    IV. They were sealed during Shah Jahan’s times and have never been opened since.
    V. But, if we add the grave level below the ornamental cenotaph, as well as the large hall in the dome, we can recalculate that the structure is actually five storeyed.
    VI. Behind this plinth is a row of arches and twenty four sealed rooms.


Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement?

    A. I
    B. II
    C. III
    D. IV
    E. V

Answer: Option A

2. Directions to Solve: In questions given below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, option ‘D’ is the answer.

Whenever my students come across new words, I ask them to look for them in the dictionary.

    A. to look it up
    B. to look them up
    C. to look at them
    D. No improvement

Answer: Option B

3. Fill Appropriate Word
Did the child __________ from the chair?

    A. fell
    B. fallen
    C. falling
    D. fall

Answer: Option D

1. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on which of the following day?

    A. 1st November
    B. 2nd November
    C. 3rd November
    D. 4th November
    E. 5th November

Answer: Option E

2. What is the theme for The World Tsunami Awareness Day 2017?

    A. ‘Reduce the Number of Affected People’
    B. ‘Reduce the fear of People’
    C. ‘Help the Affected People’
    D. ‘Guide the People about Tsunami’
    E. ‘Build the safety measure’

Answer: Option A

3. Which of the following country recently unveiled Asia’s largest artificial island-building ship?

    A. Japan
    B. India
    C. China
    D. South Korea
    E. North Korea

Answer: Option C

4. Indian Air Force, along with the DRDO successfully tested an indigenously developed lightweight ‘Glide’ bomb recently. Where is the headquarters of DRDO?

    A. Chennai
    B. Hyderabad
    C. Bengaluru
    D. Mumbai
    E. New Delhi

Answer: Option E

5. Which of the following private sector bank signed an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore financing for food processing projects?

    A. ICICI Bank
    B. Axis Bank
    C. HDFC Bank
    D. Yes Bank
    E. South Indian Bank

Answer: Option D

Descriptive Test

Write a Letter To The Executive Health Counselor, Delhi administration, Delhi, requesting him to set up a dispensary in your village. You are XYZ, the Sarpanch of KMN village in Delhi.

XYZ,
The Sarpanch,
KMN Village,
Delhi.
12 December 2017.


To,
The Executive Health Counsellor,
Delhi Administration,
Delhi.


Subject: A dispensary in KMN Village.

Respected Sir/Madam,

With the above-mentioned subject, I’d like to draw your attention towards the need of KMN village to set up a dispensary. I am the Sarpanch of KMN village, writing a letter to you on behalf of the entire village about our concern of having a dispensary inside the village.


The nearest dispensary is not actually close to us. Villagers have to stroll a long way to get a treatment against minor flu symptoms. The village hasn’t witnessed any serious problems due to this, but we do not wish for one to arrive.

Children in the village are prone to a lot of diseases. They experience a sudden rise in their body temperature or symptoms go way out of control due to inadequate medical attention and inadequate medication. Being the Sarpanch of the village, it is my duty to make proper arrangements to provide the right medication and time to time treatment for all villagers.

Health is a basic aspect that needs attention. With a dispensary inside the village itself, it shall become convenient for villagers to seek medical advice and understand the condition of their health and also take proper precautions. The experts in the dispensary shall help create an awareness among the villagers about specific diseases and hygiene.

Kindly do the needful as soon as possible. KMN shall be highly grateful if you consider our need and take some action.

Thanking You.
Sincerely,
XYZ

Scope and benefits of linking aadhar card with bank accounts

The issue has been debated extensively at different forums, and it all ended with the Supreme Court ruling in favor of linking Aadhaar Card and the biometrics with numerous services. It brought to an end the several petitions challenging the validity and the logic of connecting Aadhaar with various services.

The frequent reminders that we are getting in the form of messages on our mobiles to link Aadhaar Cards with many essential services. RBI (Reserve Bank of India) has also made it mandatory to connect bank accounts with Aadhaar number with the deadline being 31st December 2017.

As per the Unique Identification Authority of India (UIDAI), linking the card with various schemes aids in eliminating duplicities and fakes. It eventually provides factual data helpful in the implementation of different welfare schemes of the Government and at the same time ensuring that the benefits reach the ones intended for.
As already seen in the case of Permanent Account Numbers (PAN), mandatory linking with Aadhaar lead to weeding out duplicate PANs and minimize tax leakages. It is similarly expected that linking bank accounts will bring down benami (buying of property without registering the same in the name of the buyer but some other person) transactions and money laundering activities.

For account holders linking the bank account will provide us access to the Aadhaar Enabled Payment System (AEPS). Even a rural person with little exposure will be able to transfer or receive payments in a seamlessly easy way.

The various subsidies on commodities like sugar, rice, pulses, kerosene and other similar products will be directly transferred to our linked bank account. Further, the LPG subsidy will also be credited only to the bank account with which consumer’s Aadhaar Card is connected with. Therefore, to receive the credit of the subsidy amount the linking of the account number of the consumer is necessary.

The various scholarship schemes of the Government meant for the students will also adhere to this guideline.
The rural citizens of India and more importantly the BPL (Below the Poverty Line) families, the wages under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MNREGA) will get credited only to the bank account of the workers. Similarly with regards to the tribal welfare schemes, the same will be applicable.

With all these benefits in mind, we all need to take this small step of linking our bank accounts with our Aadhaar Cards. Failing which, the banks will have the right to freeze our accounts as per the government directive.

Devising the government welfare schemes and its implementation becomes effective when the authorities have access to accurate data. Linking bank accounts with Aadhaar Card is going to ensure this. The benefits of the various government schemes will not go wasted and will be received by the ones for which the plans were intended.

Although, there are concerns regarding privacy and frauds that need to be addressed. If one links his Aadhaar fraudulently with someone’s account, he can use AEPS to withdraw money. These procedural issues also need to be addressed.


shape Test

For Syndicate Bank PO Practice Test: CLICK HERE

For Syndicate Bank PO Mock Test: CLICK HERE


shape Tips

To prepare for Syndicate Bank PO 2018, the main subjects that a candidate need to be excellent at are Reasoning, Quantitative Aptitude, English Language and General Awareness.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy and should remember that there is a sectional cut off in Syndicate bank PO Examination.

✦ Tip – 1:
Identify the weak areas, for some it may be Quantitative aptitude (maths); for others it may be English. If possible take the help of extra coaching.

✦ Tip – 2: Take online mock tests to see where you stand and what your strengths. Look for reputed online coaching websites for free mock tests.

✦ Tip – 3: If you are repeatedly making the same mistakes, find out what is happening and analyze the mistakes. A reliable coach can help you in this matter.

✦ Tip – 4: Space out your learning in comfortable time slots. It is sufficient to start preparing 2 months before the exam. But allot enough time in the day to the preparation so that you have adequate time to focus on each section of the test.

✦ Tip – 5: This is the most important one. Stay Positive! There will be highs and lows in your journey to preparing for the bank exam. Whatever happens stay focused and don’t give up.