English Knowledge - SPLessons

Transformation

Chapter 27

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Transformation

Transformation

shape Description

Transformation is changing the type of a sentence without changing its importance. In the exams Transformation ought to be done by bearing given in the inquiry paper. In doing transformation an student ought to have a genuinely well learning about the sorts of sentence and their formation.

shape Concept

In this type of questions, generally two sentences are given followed by three proposed beginnings of a sentence, which are marked as (A), (B) and (C). The candidate is required to decide which of these three forms may be used to express the same meaning as that conveyed by the two given sentence in the form of single sentence.

Example
He was a good teacher. He was a successful administrator.
(A) Besides _____
(B) He was not _____
(C) Inspite of _____
a. Only A
b. Only B
c. A & C
d. A & B
e. A, B & C
Solution :  The two sentence may be combined as:
a. Besides being a good teacher, he was a successful administrator.
b. He was not only a good teacher but also a successful administrator.
Hence, option d is the correct answer.

shape Model Questions

In every question, combine the two sentences into one sentence which should convey the same meaning as conveyed by the two sentence. It is possible to combine the pair of sentences in various different ways. Beginnings of three such sentences is given below each pair of sentences. Find out which one, two, three or none of them is the correct, appropriate and logical way to combine the pair of sentence into one sentence to convey the same meaning as conveyed by the two sentences.

1. The boy got his leg badly injured. he was playing hockey. (Bank P.O. 1995)
(A) While the boy was _____
(B) While playing _____
(C) Since his leg was _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. A & B only
Solution : The two sentence may be combined as:
a. While the boy was playing hockey, he got his leg badly injured.
b. While playing hockey, the boy got his leg badly injured.
Hence, option d is the correct answer.

2. He worked hard. he did not succeed.
(A) Although he _____
(B) Notwithstanding _____
(C) Besides working _____
a. Only A
b. A & B
c. B & C
d. A & C
e. A, B & C
Solution : The two sentence may be combined as:
a. Although he worked hard, he did not succeed.
b. Notwithstanding his hard work, he did not succeed.
Hence, option b is the correct answer.

3. You run fast. You can win the race.
(A) Provided _____
(B) In case _____
(C) Supposing that _____
a. Only A
b. Only B
c. A & B
d. B & C
e. A, B & C
Solution : The two sentence may be combined as:
a. Provided you run fast, you can win the race.
b. In case you run fast, you can win the race.
c. Supposing that you run fast, you can win the race.
Hence, option e is the correct answer.

4. You will not recover fast. Refrain from smoking. (Bank P.O 1995)
(A) Unless you recover _____
(B) If you want to refrain from smoking _____
(C) Inspite of refraining from _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. A & B
e. None of these
Solution : The correct forms are:
a. Unless you refrain from smoking, you cannot recover fast.
b. If you want to recover fast, you should refrain from smoking.
Hence, option e is the correct answer.

5. He is poor. He is happy.
(A) Despite _____
(B) Admitting that _____
(C) He is poor indeed, _____
a. Only A
b. A & B
c. A & C
d. Only C
e. A, B & C
Solution : The two sentence may be combined as:
a. Despite his poverty, he is happy.
b. Admitting that he is poor, he is happy.
c. He is poor indeed, but he is happy.
Hence, option e is the correct answer.

6. He can walk fast. He is tall. (Bank P.O 1995)
(A) He is tall because _____
(B) Because he is tall _____
(C) Since he can _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. A & B
e. None of these
Solution : The correct sentence is:
b. Because he is tall, he can walk fast.
Hence, option b is the correct answer.

7. He saw me. He came to me.
(A) Since he _____
(B) As soon as _____
(C) No sooner did _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. B & C
e. A, B & C
Solution : The two sentence may be combined as:
b. As soon as he saw me, he came to me.
c. No sooner did he see me than he came to me.
Hence, option d is the correct answer.

8. The shopkeepers closed the shops. They feared arson and looting. (Bank P.O 1995)
(A) With the apprehension of arson _____
(B) Apprehending the closure of the _____
(C) Fearing the arson and looting by the shopkeeper _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. A, B & C
e. None of these
Solution : The correct sentence is:
a. With the apprehension of arson and looting, the shopkeepers closed the shops.
Hence, option a is the correct answer.

9. The watchman waved his cane. In the nick of time the barking dog ran away. (Bank P.O 1995)
(A) As soon as the barking _____
(B) Hardly was the watchman _____
(C) No sooner does the watchman _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. A, B & C
e. None of these
Solution : The correct forms are:
a. As soon as the watchman waved his cane, the barking dog wan away.
b. Hardly had the watchman waved his cane when the barking dog ran away.
c. No sooner did the watchman wave his cane than the barking dog ran way.
Hence, option e is the correct answer.

10. All his family members behave very cordially with one another. The home atmosphere is very conductive to all-round development. (Bank P.O 1995)
(A) Because the home atmosphere is very conductive _____
(B) The cordial behaviour of all his family members _____
(C) Although all his family members _____
a. Only A
b. Only B
c. Only C
d. A & B
e. None of these
Solution : The correct sentence is:
b. The cordial behaviour of all his family members to one another makes the home atmosphere very conductive to all-round development.
Hence, option b is the correct answer.