English Knowledge - SPLessons

TSCAB General English Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TSCAB General English Quiz 5

shape Introduction

Telangana State Cooperative Apex Bank has announced a notification for the recruitment of Staff Asst Recruitment posts. English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like TSCAB, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the TSCAB General English Quiz 5 sample questions and answers. The Online examination is scheduled to be conducted on 2\(^{nd}\) Nov, 2019.

shape Quiz

Directions (1-5): Given below is a set of statements, not necessarily in the correct order. You are required to identify the correct sequence from the options given below and mark that as your answer.


A. American President Donald Trump last week announced that his administration would soon impose tariffs on the import of steel and aluminum into the U.S. for an indefinite period of time.


B. The European Union, one of the largest trading partners of the U.S., has since vowed to return the favor through retaliatory measures targeting American exporters.


C. After all, they had learned their lessons from the global trade war of the 1930s which deepened and prolonged the Great Depression, or so it was thought.


D. The EU is expected to come out with a list of over 100 items imported from the U.S. that will be subject to scrutiny.


E. World leaders did well to avoid protectionist trade policies in the aftermath of the Great Recession of 2008.


Q1. Which of the following can be the first statement after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option E

Explanation –Explanation is common for 1-5. The correct sequence is E-C-A-B-D.


Q2. Which of the following can be the second statement after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option C


Q3. Which of the following can be the third statement after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A


Q4. Which of the following can be the fourth statement after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B


Q5. Which of the following can be the fifth statement after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D

Directions (1-5):Read the following passage and answer the questions as directed.


Anna was a 9-year-old girl from a small village. She finished attending elementary school until 4th grade at her village. For the 5th grade onwards, she had to get an admission in a school in a city nearby. She got very happy knowing that she was accepted to a very reputed school in the city. Today was the first day of her school and she was waiting for her school bus. Once the bus came, she got in it quickly. She was very excited.


Once the bus reached her school, all the students started going to their classes. Anna also made it to her classroom after asking fellow students for direction. Upon seeing her simple clothing and knowing she is from a small village, other students started making fun of her. The teacher soon arrived and she asked everyone to keep quiet. She introduced Anna to the class and told that she will be studying with them from today. Then the teacher told the students to be ready for the surprise test. She told everyone to write down the 7 wonders of the world. Everyone started writing the answer quickly. Anna started to write the answer slowly.


When everyone except Anna had submitted their answer paper, the teacher came and asked Anna, “What happened Dear? Don’t worry! Just write what you know as other students have learned about it just a couple of days back”. Anna replied, “I was thinking that there are so many things, which 7 I can pick to write!” And, then she handed her answer paper to the teacher. The teacher started reading everyone’s answers and the majority had answered them correctly such as The Great Wall of China, Colosseum, Stonehenge, Great Pyramid of Giza, Leaning Tower of Pisa, Tajmahal, Hanging Gardens of Babylon, etc.


The teacher was happy as students had remembered what she had taught them. At last the teacher picked up Anna’s answer paper and started reading. She wrote, “The 7 Wonders are – To be able to See, To be able to Hear, To be able to Feel, To Laugh, To Think, To be Kind, To Love!” The teacher stood stunned and the whole class was dumbstruck. Today, a girl from the small village reminded them about the precious gifts that God has given us, which are truly a wonder.


Q1. Why did Anna take more time to submit her answer?


    A. Because she was nervous.
    B. Because she had not read the topic of seven wonders like the other students.
    C. Because she was confused in picking the 7 wonders.
    D. She was handicapped in her writing hand.
    E. Not mentioned in the passage


Answer – Option C

Explanation –Para 3 of the passage describes that Anna was confused, when she says, “I was thinking that there are so many things, which 7 I can pick to write!”


Q2. Which of the following is not one of the seven wonders according to Anna?

    A. Taj Mahal
    B. Great Wall of China
    C. Colosseum
    D. Great Pyramid of Giza
    E. None of the above


Answer – Option E

Explanation –None of Taj Mahal, Great Wall of China, Colosseum, or Great Pyramid of Giza is a wonder according to Anna. Her 7 wonders include – To be able to See, To be able to Hear, To be able to Feel, To Laugh, To Think, To be Kind, To Love.


Q3. Which of the following is MOST SIMILAR to the word DUMBSTRUCK as used in the passage above?

    A. Dumb
    B. Happy
    C. Hit
    D. Speechless
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation –DUMBSTRUCK – So shocked or surprised as to be unable to speak.


Q4. Why was Anna happy and excited?

    A. Because she was given a new dress and school bag by her parents.
    B. Because she had gotten admission in a reputed school in the city.
    C. Because she was appreciated by the teacher for her answer.
    D. Because she had never ridden on a school bus before as her previous school was in her neighbourhood.
    E. None of the above.


Answer – Option B

Explanation –The first paragraph clearly mentions that Anna had gotten admission in a reputed school in the city and was very happy and excited about it.


Q5. Why did the other students make fun of Anna?

    A. Because she was wearing a colourful dress.
    B. Because she did not know the answer to the question asked in the surprise test.
    C. Because she was from a village.
    D. Because she came to the school in a bullock cart.
    E. None of these.


Answer – Option C

Explanation –Para 2 of the given passage clearly mentions that the other students started making fun of Anna upon seeing her simple clothing and knowing she is from a small village. Also, the passage nowhere mentions that she wore colourful dress.

Directions (1-2): In the question given below, there is a sentence in which one part is given i n underline. The part given in underline may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option E, i.e. “No correction required” as your answer.

Q1. The advertisement offered a reward for information relating to the activities of the terrorists.

    A. relative to the
    B. as related to the
    C. which relate to
    D. regarding to the
    E. No correction required


Answer – Option E


Q2. He traveled by bus but would have travelled by train to save time.

    A. must have travelled
    B. should be travelling
    C. could be travelling
    D. should have travelled
    E. No correction required


Answer – Option D


Directions (3-5): In each of the following sentences, there is a blank space. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q3. Higher input costs have squeezed profits for companies and further_______ these worries, the yield on 10-year U.S. Treasuries hit 3% for the first time in more than four years, indicating that companies would require more cash to service company their debt.

    A. Ameliorating
    B. Aggravate
    C. Compounding
    D. Relieving
    E. Both B and C


Answer – Option C

Explanation –Aggravate is correct in terms of meaning (to worsen) but incorrect grammaticallyas aggravating should have been used.
Compounding means to make (something bad) worse and is a perfect fit.


Q4. The Reserve Bank of India has further liberalized the norms for external commercial borrowing (ECB) that will allow Indian companies to access _______ funds from overseas markets.

    A. Cheaper
    B. Dearer
    C. Expensive
    D. Poor
    E. Ordinary


Answer – Option A

Explanation –Dearer and expensive are opposite of what is needed. Poor and ordinary are both irrelevant here.


Q5. The government _______ up to Rs 1.03 lakh crore in GST collection in April, indicating stabilization of the new indirect tax regime which was rolled out on July 1 last year.

    A. Moped
    B. Collected
    C. Mopped
    D. Both A and B
    E. Both B and C


Answer – Option E

Explanation –Moped means to feel dejected and apathetic.
Collected and mopped both mean the same and fit in well.


Related Information
TSCAB General English Quiz 3
TS CAB Recruitment Reasoning Ability Quiz 2
TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 2
English Book for Bank Exams