English Knowledge - SPLessons

Vocabulary Test

Chapter 28

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Vocabulary Test

Vocabulary Test

shape Description

Vocabulary test deals with questions on general vocabulary. A word is provided, followed by some choices. The applicant is required to select either the synonym or the antonym, whichever is present, for the provided word from among the choices provided.

shape Concept

The candidates discover Vocabulary test is challenging particularly when approached to recognize equivalent words and antonyms for a given word from the choices with no context.

There are different methods one can improve their vocabulary: –
1. Reading
2. Root Words
3. Word Games

Reading
Method that will never run out of fashion and dependably stay proficient is ‘Reading’. Recognizing words through connection holds their importance and for this, one has to read and read extensively. The only difference is, your reading style needs to be focused to identify any new word and immediately apply context clues to assist with inferring the meaning.

Root words
Root words method is a good knowledge on the suffixes for different word class which will also be helpful in understanding the meaning of those words.

Word Games
There is nothing like a game that stimulates your brain cells, keeps track of your progress and rewards you for the same. The best part about Vocabulary games is that it recognizes the words that you are yet to master and encourages you in a quick and intelligent way to improve vocabulary.

shape Model Questions

1. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (Bank P.O. 1996)
Ruminate
A. Anticipate
B. Concentrate
C. Ponder
D. Abscond
E. Terminate
Solution: Synonym for ‘ruminate’ is ‘ponder’.

2. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (S.B.I.P.O. 1991)
Consequence
A. Indifference
B. Affect
C. Serial
D. Outcome
E. Divergence
Solution: Synonym for ‘consequence’ is ‘outcome’.

3. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (Bank P.O. 1996)
Abate
A. Tighten
B. Increase
C. Abandon
D. Diminish
E. Postpone
Solution: Antonym for ‘abate’ is ‘tighten’.

4. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (S.B.I.P.O. 1991)
Liberal
A. Unreliable
B. Strong
C. Intolerant
D. Responsible
E. Independent
Solution: Antonym for ‘liberal’ is ‘intolerant’.

5. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (Bank P.O. 1995)
Tacit
A. Trivial
B. Spoken
C. Lengthy
D. Neutral
E. Inconspicuous
Solution: Synonym for ‘tacit’ is ‘spoken’.

6. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (S.B.I.P.O. 1991)
Vehemently
A. Openly
B. Widely
C. Abruptly
D. Forcefully
E. Spontaneously
Solution: Synonym for ‘vehemently’ is ‘forcefully’.

7. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (Bank P.O. 1996)
Profane
A. Respectful
B. Arrogant
C. Impious
D. Intelligent
E. Praiseworthy
Solution: Antonym for ‘profane’ is ‘impious’.

8. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (Bank P.O. 1995)
Punitive
A. Inconsistent
B. Rewarding
C. Cognisable
D. Punctual
E. Escalating
Solution: Antonym for ‘punitive’ is ‘rewarding’.

9. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (S.B.I.P.O. 1991)
Recollect
A. Forget
B. Memory
C. Distribute
D. Assemble
E. Rearrange
Solution: Antonym for ‘recollect’ is ‘forget’.

10. Find out which of the given choices is either a synonym or an antonym of the word. (Bank P.O. 1995)
Parity
A. Vicinity
B. Similarity
C. Equivocal
D. Originality
E. Versatility
Solution: Synonym for ‘parity’ is ‘similarity’.