English Knowledge - SPLessons

IBPS Clerk English Language Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS Clerk English Language Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the IBPS Clerk English Language Quiz 2 sample questions and answers. The Online examination is scheduled to be conducted on 7\(^{th}\), 8\(^{th}\), 14\(^{th}\), and 15\(^{th}\) Dec, 2019. This IBPS Clerk English Language Quiz 2 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Directions (1-3): Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number corresponding to that part will be your answer. If the given sentence is correct as it is, mark the answer as ‘No error’. Ignore the errors of punctuation if any.


1. No one wants a woman who breaks (1)/ stereotypes, earns more than a man and (2)/ disrupts a carefully sculpted status quo that insures (3)/ the balance of power remains in perpetual imbalance. (4)

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. No error


Answer – Option C

Explanation –To “insure” is to issue an insurance policy. The sentence talks about the certainty of the balance of power. In other words, the balance of power needs to be ensured. Hence, the correct answer is C.


2. When Anna Karenina, a woman with power (1)/ and privilege decides to oversteps social (2)/ and moral rules to be with her love, (3)/ devastating consequences take her life. (4)

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. No error


Answer – Option B

Explanation –Though the verb ‘overstep’ follows the noun ‘a woman’, which is in third person, singular, the verb itself would be in its base form (overstep) as it is preceded by to-infinitive. Hence, the correct answer is B.


3. Claire, a nurse live during the time of (1)/ the second World War, travelled to (2)/ Scotland, to meet Jaime, a charming man and (3)/ they embarked on a journey of adventure and romance. (4)

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. No error


Answer – Option A

Explanation –We need to replace ‘live’ with ‘alive’ or ‘who lived’. Since the sentence expresses activities that happened in a time before present, we need to use past tense.


Directions(4-5): In the given question, one statement with a blank along with four words is given. Two of the given words can fit into the given blank. Five options containing various combinations of these words are given. Choose the combination of the words that best fits into the blank.


Q4. Saudi women have mounted a rare _____ against the abaya, posting pictures on social media wearing the obligatory body-shrouding robe inside out.

a. Confusion
b. Turmoil
c. Protest
d. Dissent

    A. a-b
    B. b-c
    C. c-d
    D. d-a
    E. b-d


Answer – Option C

Explanation –a. Confusion is a noun which refers to uncertainty about what is happening, intended or required.

b. Turmoil is a noun which refers to a state of great disturbance, confusion, or uncertainty.

c. Protest as a noun refers to a statement or action expressing disapproval of or objection to something.

d. Dissent as a noun is the holding or expression of opinions at variance with those commonly or officially held.


Q5. Buying a deluxe bottle of bubble-bath may _____ you for that evening, but it may not banish the current of overwhelming thoughts for as long as you were led to believe.

a. Calmed
b. Soothe
c. Lull
d. Relaxed

    A. a-b
    B. b-c
    C. c-d
    D. a-d
    E. b-d


Answer – Option B
Soothe means to gently calm a person or their feelings.
Lull means to calm or send to sleep.

Directions (1-2): In each question below, a word is given followed by four words. Choose the word which states either the synonym or the antonym of the given word.


Q1. Parity


    A. Equivocal
    B. Versatility
    C. Similarity
    D. Vicinity
    E. Originality


Answer – Option C

Explanation –The word “Parity” means the state or condition of being equal. This makes our option (c) correct.
Versatility- Ability to adapt or be adapted to many different functions or activities.
Vicinity- The area near or surrounding a particular place


Q2.Bewail


    A. Mourn
    B. Exceptional
    C. Accord
    D. Discord
    E. Resolve


Answer – Option A

Explanation –The word ‘bewail’ means ‘express sadness or regret’. ‘Mourn’ is the synonym of the given word.

Accord– agreement

Dissolve– Close down or dismiss (an assembly or official body).


Directions (3-5): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (E) as your choice.


Q3. Very little cyber data (1) is broadly objectively (2), making it difficult to available (3) evaluate the potential impact(4) of incidents.


    A. 1-4
    B. 2-3
    C. 3-4
    D. 1-3
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation –Here, “objectively” will be replaced by “available” to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,Very little cyber data (1) is broadly available (2), making it difficult to objectively (3) evaluate the potential impact(4) of incidents.


Q4. If a future (1) occurs in one organization, we can be reasonably confident (2) that the same malicious (3) tactic will be used on another organization in the near breach (4).


    A. 1-4
    B. 2-3
    C. 2-4
    D. 1-3
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –Here, “breach” will be replaced by “future” to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,If a breach (1) occurs in one organization, we can be reasonably confident (2) that the same malicious (3) tactic will be used on another organization in the near future (4).


Q5. The fuel (1) share agreement between Doha-based Qatar Airways and IndiGo will code (2)the Indian carrier’s overseas ambitions(3)and improve traffic from the fast-growing Indian air-travel space to the Gulf carrier’s network(4).


    A. 1-4
    B. 2-3
    C. 2-4
    D. 1-2
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation –Here, “code” will be replaced by “fuel” to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,The code (1) share agreement between Doha-based Qatar Airways and IndiGo will fuel (2)the Indian carrier’s overseas ambitions(3)and improve traffic from the fast-growing Indian air-travel space to the Gulf carrier’s network(4).

Directions (1-5): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A. out of the European Union but leave Northern Ireland in the bloc’s single market in order not to disrupt its economic links with the Republic of Ireland. This disagreement

B. Protestant unionists vehemently reject any Brexit arrangement like the one proposed by Prime Minister Boris Johnson that would take Britain

C. of the Irish Free State in 1922 as a Dominion that eventually became the Irish Republic in 1949.

D. The controversy over Brexit has had groups and militias in Northern Ireland traditionally loyal to Britain up in arms.

E. brings to mind the centuries of chequered history of British colonialism in Ireland that ended with the establishment


Q1. Which of the following should be the first sentence after rearrangement?


    A. B
    B. D
    C. A
    D. E
    E. C


Answer – Option B

Explanation –Explanation is common for 1-5. The correct sequence is DBAEC.


Q2. Which of the following should be the third sentence after rearrangement?


    A. E
    B. A
    C. B
    D. D
    E. None of these.


Answer – Option B


Q3. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?


    A. B
    B. A
    C. D
    D. E
    E. None of these.


Answer – Option D


Q4. Which of the following should be the last sentence after rearrangement?


    A. A
    B. C
    C. B
    D. D
    E. None of these.


Answer – Option B


Q5. Which of the following should be the second sentence after rearrangement?


    A. B
    B. A
    C. E
    D. C
    E. None of these.


Answer – Option A


Related Information
IBPS Clerk English Language Quiz 1
IBPS Clerk Numerical Ability Quiz 2
IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz 2
English Book for Bank Exams