Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS Clerk Quantitative Aptitude Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS Clerk Quantitative Aptitude Quiz 2

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS Clerk Quantitative Aptitude Quiz 2 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article IBPS Clerk Quantitative Aptitude Quiz 2 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

1. Two pipes P and Q can fill a tank in 10 hours and 14 hours respectively. If both pipes are opened simultaneously, how much time will be taken to fill the tank?


    A. 4 hours 20 min
    B. 5 hours 49 min
    C. 3 hours 50 min
    D. 3 hours 22 min


Answer: Option B


Explanation:

Part filled by P in 1 hour = \(\frac{1}{10 }\)
Part filled by Q in 1 hour = \(\frac{1}{14 }\)
Part filled by (P + Q) in 1 hour = ( \(\frac{1}{10 }\) + \(\frac{1}{14 }\) ) = (\(\frac{6}{35 }\) )
Time taken to fill the tank is (\(\frac{35}{6 }\)) = 5 hours 49 min


2. A inlet pipe can fill a tank in 12 hours and an outlet pipe can empty the tank in 16 hours. If both the pipes are opened simultaneously, find the time taken to fill the tank.


    A. 36 hours
    B. 12 hours
    C. 4 hours
    D. 48 hours


Answer: Option D


Explanation:

As the inlet can fill the tank in 12 hours, in one hour it will fill \(\frac{1}{12}\)th of the tank.
Similarly, the outlet pipe in one hour can empty \(\frac{1}{16 }\) th part of the tank.
If both are opened simultaneously, the part of the tank filled in one hour is:
\(\frac{1}{12 }\) – \(\frac{1}{16 }\) = \(\frac{1}{48 }\)
Hence, the tank gets filled in 48 hours.


3. If pipe A can fill the tank in 45 minutes and pipe B in 30 minutes, find the time to fill the tank if both the pipes are opened together.


    A. 12 minutes
    B. 20 minutes
    C. 18 minutes
    D. 15 minutes


Answer: Option C


Explanation:

In 1 minute pipe A can fill \(\frac{1}{45 }\)th part of the tank and pipe B can fill \(\frac{1}{30 }\)th part of the tank. If they are opened simultaneously then in 1 minute they can fill (\(\frac{1}{45 }\)

+ \(\frac{1}{30 }\)) part of the tank = \(\frac{1}{18 }\)th part of the tank.


4. If a pipe can fill a tank in 6 hours, find the part of tank it fills in one hour.


    A. \(\frac{1}{6 }\)
    B. \(\frac{2}{3 }\)
    C. \(\frac{1}{2 }\)
    D. None of these


Answer: Option C


Explanation:

Let the capacity of the tank be C liters.
Time to fill the tank = 6 hours
Hence, in 1 hour \(\frac{C}{6 }\) liters gets filled.
Therefore, \(\frac{1}{6 }\)th part of the tank gets filled in one hour.


5. A leak at the bottom of the tank can empty the tank in 5 hours, while an inlet pipe can fill the same tank at the rate of 6 litres per minute. When the tank is full, the inlet is opened and the tank gets empty in 8 hours due to the leakage. Find the capacity of the tank.


    A. 1800 litres
    B. 3600 litres

    C. 4800 litres

    D. 5760 litres


Answer: Option C


Explanation:
The capacity of the tank is given by C = \(\frac{(p*q*r)}{(r – p) }\) litres
Where, p = time in which the leakage can empty the tank in hours = 5 hours
q = rate at which the inlet fills the tank in lph = 6*60 = 360 lph
r = time in which the tank gets emptied in hours = 8 hours
Hence, C = \(\frac{(5*360*8)}{(8 – 5) }\)
C = 4800 litres

1. In an examination 80% candidates passed in English and 85% candidates passed in
Mathematics. If 73% candidates passed in both these subjects, then what per cent of
candidates failed in both the subjects?


    A. 8
    B. 15

    C. 27
    D. 35


Answer: Option A


Explanation:

Students passed in English = 80%
Students passed in Math’s = 85%
Students passed in both subjects = 73%
Then, number of students passed in at least one subject
= (80+85)-73
= 92%. [The percentage of students passed in English and Maths individually, have already included the percentage of students passed in both subjects. So, We are subtracting percentage of students who have passed in both subjects to find out percentage of students at least passed in one subject.]

Thus, students failed in both subjects = 100-92 = 8%


2. Half percent, written as a decimal, is


    A. 0.2
    B. 0.02
    C. 0.005
    D. 0.05


Answer: Option C

Explanation:
As we know,1% = \(\frac{1}{100 }\)
Hence, \(\frac{1}{2 }\)% = \(\frac{1}{2 }\) X \(\frac{1}{100 }\)
\(\frac{1}{200 }\)
= 0.005


3. If the price of the commodity is increased by 50% by what fraction must its consumption
be reduced so as to keep the same expenditure on its consumption?


    A. \(\frac{1}{4 }\)
    B. \(\frac{1}{3 }\)
    C. \(\frac{1}{2 }\)
    D. \(\frac{2}{3 }\)


Answer: Option B

Explanation:
Let the initial price of the commodity be 100.

After 50% increase in price, It will become,
100 ——50% increase—-> 150.
Now, we have to reduce the consumption to keep expenditure 100.

Increase in price= 150 – 100 = 50
We have to reduce the consumption,
(P + Q)’s 1 day’s work = \(\frac{50}{150 }\) X 100 \(\frac{1}{20 }\)
\(\frac{1}{3 }\) or 33.33%


4. What will be the fraction of 4%

    A. \(\frac{1}{20 }\)
    B. \(\frac{1}{50 }\)
    C. \(\frac{1}{75 }\)
    D. \(\frac{1}{25 }\)


Answer: Option D

Explanation:
4* \(\frac{1}{100 }\) = \(\frac{1}{25 }\)


5. The ratio 5:20 expressed as percent equals to


    A. 50 %
    B. 125 %
    C. 25 %
    D. None of above


Answer: Option C

Explanation:
Actually it means 5 is what percent of 20, which can be calculated as, \(\frac{5}{20 }\)*100 = 5 * 5 = 25

1. 2.09 can be expressed in terms of percentage as


    A. 2.09%

    B. 20.9%
    C. 209%

    D. 0.209%


Answer: Option C

Explanation:
While calculation in terms of percentage we need to multiply by 100, so
2.09 * 100 = 209.


2. Half of 1 percent written as decimal is

    A. 5
    B. 0.5
    C. 0.05

    D. 0.005


Answer: Option D

Explanation:
It will be \(\frac{1}{2 }\)(1%) = \(\frac{1}{2 }\)(\(\frac{1}{100 }\)) = \(\frac{1}{200 }\) = 0.005


3. What is 15 percent of 34


    A. 5.10
    B. 4.10
    C. 3.10
    D. 2.10


Answer: Option A

Explanation:

It will be 15% of 34
= (\(\frac{15}{100 }\)) * 34 = 5.10


4. Evaluate 28% of 450 + 45% of 280

    A. 232
    B. 242
    C. 252
    D. 262


Answer: Option C

Explanation:

= (28/100) * 450 + (\(\frac{45}{100 }\)) * 280
= 126 + 126 = 252


5. If sales tax is reduced from 5% to 4%, then what difference it will make if you purchase an item of Rs. 1000


    10
    B. 20
    C. 30
    D. 40


Answer: Option A

Explanation:

Clue: Answer will be 5% of 1000 – 4% of 1000


IBPS RRB PO – Related Information
Quantitative Aptitude Practice Sets
Quantitative Aptitude Questions and Answers
Quantitative Aptitude Quiz