English Knowledge - SPLessons

IBPS RRB Spotting Errors Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Spotting Errors Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the RRB Spotting Errors Quiz 2 sample questions and answers. The Online Mains examination is scheduled to be conducted in October 2019. This RRB Spotting Errors Quiz 2 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Directions (Q.1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct out of 4 left. You have to choose the correct part as your answer.


1. By digital means straddling across the spheres of reading as well,/ the future of hard paperbacks looks uncertainly now./ Whether it will grow, plateau, or decline/ could be deciding by the viability of/ digital reading technologies.

    A. By digital means straddling across the spheres of reading as well,
    B. the future of hard paperbacks looks uncertainly now
    C. Whether it will grow, plateau, or decline
    D. could be deciding by the viability of
    E. All are correct


Answer: Option C

Explanation:
In A, replace ‘by’ with ‘with’
In B, replace ‘uncertainly’ by ‘uncertain’
In D, replace ‘deciding’ by ‘ decided’


2. When those who listen to/ a speech take objection to/ what a speaker is saying,/ they too are exercising their/ right to free speech.

    A. When those who listen to
    B. a speech take objection to
    C. what a speaker is saying,
    D. they too are exercising their
    E. All are correct


Answer: Option E


3. The bestselling phenomenon corrupt writing./ It focuses on game the system./ Indians today are reading the bestselling books,/ not the best books and we could only wish/ for the situation to be otherwise.

    A. The bestselling phenomenon corrupt writing
    B. It focuses on game the system
    C. Indians today are reading the bestselling books,
    D. not the best books and we could only wish
    E. All are correct


Answer: Option C

Explanation:
In A, replace ‘corrupt’ by corrupts’
In B, replace ‘game’ by ‘gaming’
In D, replace ‘could’ by ‘can’


4. The art of putting across one’s point of view/ in a way that makes the listener or reader/ pause and think rather than/ react strongly is not easy./ It involves restraint on both sides.

    A. The art of putting across one’s point of view
    B. in a way that makes the listener or reader
    C. pause and think rather than
    D. react strongly is not easy
    E. All are correct


Answer: Option E


5. Often, the term experiential get/ thrown around a lot by schools/ that focus overtly on be so/ without understanding the purpose from/ actually doing so.

    A. Often, the term experiential get
    B. thrown around a lot by schools
    C. that focus overtly on be so
    D. without understanding the purpose from
    E. All are correct


Answer: Option B

Explanation:
In A, replace ‘get’ by ‘gets’
In C, replace ‘be’ by ‘being’
In D, replace ‘from’ with ‘of’

Directions (1-5): In the following question, one part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘(E)No Error’.


1. We are yet starting (A) / offering this facility to (B) / our customers as we are (C) / awaiting approval from the Board. (D) / No error (E).

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option A

Explanation:
Replace we are yet starting by we are yet to start.


2. The Chairmen of all large (A) / public sector banks met with (B) / senior RBI officials to give its (C) / suggestions about implementing the new policy. (D) / No error (E).

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option C

Explanation:
Replace its by their.


3. They have not fully considered (A) / the impact that relaxing (B) / these guidelines is likely (C)/ to have with the economy (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option D

Explanation:
Replace “to have with” the economy by “to have on” the economy.


4. Had this notification (A) / been amended earlier, (B) / we could have stopped (C) / the transfer of funds. (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option E


5. There are many insurance (A) / disputes now-a-days because of (B) / most people do not fully (C) / understand the terms and conditions of their policies (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option B

Explanation:
Replace “disputes now a days because of “by “disputes now a days because”. It is superfluous to use preposition ”of” as subordinate clause follows.

Directions (1-5): In the following question, one part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘(E)No Error’.


1. India needs a value education system (A) / who will inculcate values (B) / among the students and (C) / enrich their personalities. (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option B

Explanation:
Replace relative pronoun ‘who’ by ‘which’ because non-living thing has been used.


2. Driven by the desire to save trees (A) / residents of locality (B) / have started using solar appliances (C) / for their everyday needs. (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option A

Explanation:
Replace “Driven by the desire to save trees ” by “Being driven by the desire to save trees”.


3. A large number of unmanned aircrafts (A) / being used by the military (B) / are suspected of having (C) / unsafe radio links. (D) / no error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option E


4. Recent survey shows that (A) / 35 million children in the age group of (B) / 6 to 10 years have never (C) / attended no primary school. (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option D

Explanation:
Here never is in negative. So, attended any primary school is correct.


5. Coal mines constitute (A) / a major percentage of the (B) sources which cause damage (C) / on the environment. (D) / No error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: Option D

Explanation:
Damage takes preposition to. So, replace ”on the environment” by ”to the environment” .



English Language – Related Information
IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 2
IBPS RRB Sentence Correction Quiz 2
Spotting Errors Practice Set 2
Book for English Language