English Knowledge - SPLessons

Spotting Errors Practice Set 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Spotting Errors Practice Set 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents Spotting Errors Practice Set 2 sample questions and answers.


Words, phrases, and sentences are the bases of any language. An error in their use may shake the very foundation of the language and make an expression meaningless or ambiguous in a context. Therefore, an aspirant has to clear those barriers before they begin their voluminous studies; and so sentence correction is one of the verbal problems in banking examination. Knowing the common structures of the language is crucial to understand the written text and to express accurately and precisely.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which are SPOTTING ERRORS and answer the below mentioned questions.

Q1. a) The intolerance debate might now be reaching a tipping point.
b) This is my way of coping under and keeping pace with the current “new normal” in the world.
c) It is this distinction that is the key to how successfully we evolve and adapt to changes as indicated above.
d) They appear to be afraid to step down from their Olympian heights, lest they be seen as lesser mortals.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No error


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘might’ with ‘may’

Replace ‘coping under’ with ‘ coping up’

coping up – to face and deal with responsibilities, problems, or difficulties, especially successfully or in a calm or adequate manner: After his breakdown he couldn’t cope any longer.


Q2. a) Social media and TV have further brought it literally into our living space.
b) Many schools now regular practice emergency response to dreaded contingency.
c) Seminar spread over two and half eventful days brimmed with youthful energy and awe for our Armed Forces.
d) Interest was kept alive by leveraging format of popular TV debating programmes.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘spaces’ with ‘spaces’

Replace ‘regular’ with ‘regularly’


Q3. a) We hope that educational institutions will follow this model and organise more such events.
b) While very few may don the uniform yet all of them must be the citizens that a soldier is proud with fight and die for.
c) Visits to museums and forward areas could augment and contextualise education.
d) Despite PM’s direct instructions, attendance of opinion makers was disappointing reflecting parliamentary trend.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option C

Explanation – Replace ‘with’ with ‘of’

Replace ‘could’ with ‘can’


Q4. a) I am not suggest that Tequila is a woman’s only shot at declaring her emancipation.
b) Admit not all women across India are at the same level of independent living and thinking.
c) At the core of this ongoing effort is the economic independence of women.
d) There is still a huge gap between the earnings of men and women for the same jobs.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘suggest’ with ‘suggesting’

Replace ‘admit’ with ‘Admittedly’


Q5. a) Work distribution between casual and highly skilled jobs is still gender-skewed.
b) Inheritance of property or ownership of agricultural land are still dark areas for women.
c) Meanwhile step by step, the brave amongst we break down taboos and boldly step on unchartered territory.
d) Each small step that signifies a woman independent nurturing space, her capacity to spend and to make informed choices in every sphere of life.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘we’ with ‘us’

Replace ‘woman’ with ‘woman’s’

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which are SPOTTING ERRORS and answer the below mentioned questions.

Q1. a) Before leaving for the station, I check the timing.
b) To my utter shock, I find that the train has been rescheduled to 5.15 am, the next day.
c) Many people came according to the original time and found themselves at a loss spending the night at the platform.
d) I could have still reached my place by next afternoon, but the train was getting delayed.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘check’ with ‘checked’

Replace ‘find’ with ‘found’


Q2. a) A whole day was wasted because the train refused to run on time.
b) The 36-hour journey was made difficult by the absence of a pantry car in the train.
c) When I enquired about the delay of the train, they came on with two excuses.
d) No matter from which part of country you are coming, journey to Bihar would always be delay.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘came on’ with ‘came up’

Replace ‘delay’ with ‘delayed’


Q3. a) It was not the first time either that someone tweeted about trains getting delayed by more than 20 hours.
b) If people reach after 10 at night, then they have to wait for the morning.
c) She is scared to go out and doesn’t let her father move a inch for fear of being attacked again.
d) Kashmiris don’t have mob mental but also cannot stay calm for long.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘a’ with ‘an’

Replace ‘mental’ with ‘mentality’


Q4. a) All we have is circumstantial evidence and there are cases which apparently go beyond the truth.
b) BR Ambedkar described villages as cesspools of degradation, and chastised intellectuals for romanticising the Indian village.
c) Oppression of those at the bottom rungs of the caste hierarchy is not always by those on top.
d) That is due to relative advance in democratising society, resulting in political empowerment of all sections.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option E

Explanation – No Error


Q5. a) The prevalence of corruption at all level of society is widely acknowledged and self-evident.
b) Statistics are readily available, but for illustrative purposes they are hard necessary:
c) one need only open one’s eyes to see the widespread effects of the moral gaps in public policy and working life.
d) This capacity-building work is carried out in a number of ways.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – a) Replace ‘level’ with ‘levels’ in sentence first.

b) Replace ‘hard’ with ‘hardly’

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which are SPOTTING ERRORS and answer the below mentioned questions.

Q1. a) Baha is work with small groups of children with the aim of consolidating their moral character,
b) A series of study materials have also been develop by the international Bahá’í community,
c) with the intention of helping adults understand its higher moral purpose.
d) One after the other they come out of the closet.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – b) it should be ‘developed’ instead of ‘develop’.

c) It should be ‘their’ instead of ‘its’


Q2. a) But the casting couch is an established tradition in Hollywood.
b) when the memory of Weinstein fades, it will still be there in full force.
c) It can be done at the point of a sword, through inducement, or willingly.
d) A close friend of mine has an interesting tale to tell about corporate America.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option E

Explanation – No Error

All given sentences are correct.


Q3. a) As Shakespeare said, hell hath no fury as a woman scorned.
b) By this time he had became paranoid.
c) They in turn scotched every prospects that he had in advancing in his job.
d) As they say in baseball, three strikes and you are out.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – b) Replace ‘became’ with ‘become’.Had + V3rd.

c) it should be ‘prospect’ instead of ‘prospects’.


Q4. a) Little wonder then that the government went into defensive mode, calling out naysayers and pessimists.
b) It will also be concerne about the self-fulfilling nature of economic pessimism.
c) If everyone believes times are bad, tightens their purse strings and reduces spending, then the economy does indeed go down.
d) In a worst-case scenario, this could turn in Despair 2018.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – b) It should be ‘ concerned’ instead of ‘ concern’.

d) Replace ‘in’ with ‘into (into Despair)’.


Q5. a) He returned to India, where he speak to a friend, as straight-laced a man as a man can be.
b) His energy, zeal, hard work and belief in India continues to be inspiring in some way.
c) A lot of black money holders have done business for decades in a culture of tax evasion.
d) Nobody wants to grow or take big risks in an atmosphere of fear.


    A. Only a
    B. Only a & b
    C. Only b & c
    D. Only c & d
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – a) It should be ‘spoke’ instead of ‘speak’ because given sentence is from past tense.

b) Replace ‘way’ with ‘ways’ with some.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
PG
GATE 2020
XAT 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
English Language Spotting Errors
Insurance Awareness Insurance Awareness
Quantitative Aptitude Time and Work