Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Quiz

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).

Example: \(10\)% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section..The article Percentages Quiz consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section


shape Quiz

1. What percent of 72 is 6 ?

    A. 10%
    B. 20%
    C. 8\(\frac{1}{3}\)%
    D. None


Answer – Option C

2. If 30% of a number is 12.6, then the number is

    A. 41
    B. 51
    C. 52
    D. 42


Answer – Option D

3. What will be 160% of a number whose 200% is 140?

    A. 200
    B. 160
    C. 140
    D. 122


Answer – Option D


4. If A’s income is 33\(\frac{1}{3}\)% more than that of B, then how much percent is B’s income less than that of A?

    1. A. 25%
    B. 33\(\frac{1}{3}\)%
    C. 40%
    D. None


Answer – Option A


5. 63% of 3\(\frac{4}{7}\) is

    A. 2.25
    B. 2.40
    C. 2.50
    D. 2.75


Answer – Option A


6. What percentage is 3% of 5% ?

    A. 60%
    B. 50%
    C. 15%
    D. 30%


Answer – Option A

7. A number increased by 37\(\frac{1}{2}\)% gives 33. The

    A. 27
    B. 25
    C. 24
    D. 22


Answer – Option C

8. 40 quintals is what percent of 2 m tones ?

    1. A. 20%
    B. 2%
    C. 200%
    D. 150%


Answer – Option C


9. If 15% of 40 is greater than 25% of a number by 2, then number is

    A. 16
    B. 20
    C. 24
    D. 32


Answer – Option C

10. 12.5 % of 192 = 50% of ?

    A. 48
    B. 96
    C. 24
    D. None


Answer – Option A

Explanation –

11. x% of y is y% of ?

    A. x
    B.\(\frac{x}{100}\)
    C. 100x
    D.\(\frac{y}{100}\)


Answer – Option A

12. A student has to secure 40% marks to pass. He gets 178 marks and fails by 22 marks. The maximum marks are

    1. A. 200
    B. 500
    C. 800
    D. 1000


Answer – Option B

13. In an examination 1100 boys and 900 girls appeared. 50% of the boys and 40% of the girls
passed the exam. The percentage of candidates failed is


    A. 45
    B. 45.5
    C. 54.5
    D. 59.2


Answer – Option C

14. From a container having pure milk, 20% is replaced by water and the process is repeated thrice. At the end of the third operation, the milk is

    A. 40% pure
    B. 50% pure
    C. 51.2% pure
    D. None of these


Answer – Option C

15. 300 gms of sugar solution has 40% sugar in it. How much sugar should be added to make it 50% in the solution?

    A. 10 grms
    B. 40 grms
    C. 60 grms
    D. 30 grms

    Answer – Option C

1. The salaries of A and B together amount to ` 2000. A spends 95% of his salary and B 85% of his. If now, their savings are the same, then what is A’s salary ?

    1. A. 1500
    B. 1250
    C. 750
    D. 2600


Answer – Option A

2. If the radius of a circle is decreased by 50%, its area is reduced by

    A. 25%
    B. 50%
    C. 75%
    D. None


Answer – Option C

3. The population of a town is 18000. It increases by 10% during first year and by 20% during the second year. The population after 2 years will be

    A. 19800
    B. 21600
    C. 23760
    D. None


Answer – Option C

4. By mixing water a man gains the profit of 11\(\frac{1}{9}\)%. Find the quantity of water mixed by him.

    1. A. \(\frac{1}{9}\)liters
    B. \(\frac{1}{8}\)liters
    C. \(\frac{1}{10}\)liters
    D. \(\frac{1}{11}\)


Answer – Option A

5. Mohan’s expenditure and saving are in the ratio of 4:1. His income increases by 20% if his saving increases by 12%. By how much % should his expenditure increases ?

    A. 21%
    B. 20%
    C. 42%
    D. None


Answer – Option D

6. A candidate has to secure 40% of the total marks to pass. He gets 190 marks and fails by 190 marks. Find the total marks.

    A. 900
    B. 800
    C. 700
    D. 950


Answer – Option D

7. Mukesh earned ` 4000 per month. From the last month his income increased by 8%. Due to rise in price, his expenditure increased by 12% and his saving decreased by 4%. Find his initial expenditure and initial saving.

    A. 3000, 1000
    B. 1000, 3000
    C. 12000, 4000
    D. 6000, 2000


Answer – Option A

8. A vessel of 80 litres is filled with milk and water. 70% of milk and 30% of water is taken out of the vessel. It is found that the vessel is vacated by 55%, find the initial quantity of water.

    A. 50 L
    B. 60 L
    C. 40 L
    D. 30 L


Answer – Option D

9. I mixed some water in pure milk and the mixture is sold at the cost price of the milk. If I gained 16\(\frac{2}{3}\)%, in what ratio did I mix water in the milk

    A. 1 : 5
    B. 5 : 1
    C. 7: 1
    D. None


Answer – Option D

10. I n a certain camp, 20% of the boys are from Maharashtra state and 30% of those are from Bombay city. If there are 49 boys in the camp who are from Maharashtra state but not from Bombay city, what is the total number of boys in the camp ?

    A. 70
    B. 245
    C. 163
    D. 350


Answer – Option D

11. A rise of 600m is required to get a rail road over a mount ai n t he gr ade can be k ept down by lengthening the track and curving it around the mountain peak. The additional length of the track required to reduce the grade from 2% to 3% is approximately

    A. 10000 m
    B. 20000 m
    C. 120000 m
    D. 30000 m


Answer – Option A

12. An insurance collector receives 15% commissions on the premium collected. How much must he collect per week in order that his annual income may be ` 6500/- ?

    A. 1250
    B. 833\(\frac{1}{3}\)
    C. 720
    D. 650\(\frac{2}{3}\)


Answer – Option B

13. A man taxed at a rate of 5% as income tax and 10% special surcharge on the amount of income tax pays altogether ` 1110. Find his gross income if he is allowed a deduction of 20%.

    A. 20000
    B. 25000
    C. 30000
    D. none


Answer – Option D

14. A garden has only red, green and white flowers. 60% of the flowers have red colours, 30% have green colour and 50% have white colour. If no flower has all the three colours, what percentage of the flowers have only one colour ?

    A. 40
    B. 50
    C. 60
    D. None of these


Answer – Option D

15. In school X, there are 600 pupils of whom one quarter are girls. In school Y, there are 500 pupils of whom three-fifth are girls, and in school Z there are 700 pupils of whom half are gir ls. What percentage of the total number of pupils in the three schools is comprised of girls ?

    A. 44. 44%
    B. 45%
    C. 50%
    D. 55.55%


Answer – Option A

1. What strength of 20 ml alcohol should be added to 10 ml of 50% alcohol to get an average strength of 20% alcohol ?

    A. 0.5%
    B. 5%
    C. 50%
    D. 5.5%


Answer – Option B

2. 2. A dishonest dealer sells as a weight of 800 gm in place of 1 kg and adds 20% impurities in sugar. What would be his profit % if he claims to be selling at cost price?

    A. 50%
    B. 40%
    C. 45.5%
    D. None of these


Answer – Option A

3. The population of a town grows at the rate of 20% every 5 years. In how many years will it double itself? (approximately)

    A. 12
    B. 15
    C. 16
    D. 20


Answer – Option D

4. 30% of the students in a class wear glasses, 10% of t he student s who wear glasses, wore gold rimmed glasses. If the class has 200 students, how many wear gold rimmed glasses ?

    A. 6
    B. 7
    C. 8
    D. None of these


Answer – Option A

5. In a village, 18% of the population are children and 10% of children are female. If the number of female children is 90, what is the population ?

    A. 500
    B. 5000
    C. 600
    D. 6000


Answer – Option B

6. For annual income in the slab of 1200000 to 2000000, a person pays tax at 20% over the surplus on 1200000. Wini’s annual salary is 1500000. How much tax does she pays per annum

    A. 300000
    B. 240000
    C. 120000
    D. 60000


Answer – Option D

7. The price of a book includes 10% printing cost, 20% paper cost, and another 15% labour cost. If the remainder is 110, what is the total price of the book ?

    A. 200
    B. 300
    C. 400
    D. 500


Answer – Option A

8. The population of a town has increased to 110% of its value last year. If the population this year is 2.2. lakhs, what is last year’s population?

    A. 2.32 lakhs
    B. 2 lakhs
    C. 2.5 lakhs
    D. None of these


Answer – Option B

9. The total sales of a company amounts to 24 crores and the volume sold is 20000 units. What is the average price/ unit?

    A. 1000
    B. 1200
    C. 120
    D. 12000


Answer – Option B

10. Six friends have an average height of 167 cms. Penshu with height 162 cms leaves. What is the new average height ?

    A. 166 cm
    B. 167 cm
    C. 168 cm
    D. 169 cm


Answer – Option C

11. Madhu got married 6 years ago. Today her age is 1\(\frac{1}{4}\) times her age at the time of marriage. Her son’s age is 1/10 her age. Her son’s age is

    A. 3 yrs
    B. 2.5 yrs
    C. 2 yrs
    D. 4 yrs


Answer – Option A

12. In a village the current birth rate per thousand is 55 whereas corresponding death rate is 34 per thousand. The net growth rate in term of population increase will be

    A. 0.021%
    B. 0.0021%
    C. 21%
    D. 2.1%


Answer – Option D

13. A sum of money doubles itself at compound interest in 15 yrs. In how many yrs it will become eight times ?

    A. 30
    B. 45
    C. 50
    D. 60


Answer – Option B

14. A man buys 6 dozen eggs for 10.80. 12 eggs are found to be rotten and the rest are sold at 5 for 1. Find his % gain or % loss.

    A. gain of 11\(\frac{1}{9}\)% yrs
    B. loss of 11\(\frac{1}{9}\)% yrs
    C. gain of 9 \(\frac{1}{11}\)% yrs
    D. loss of 9 \(\frac{1}{11}\)% yrs


Answer – Option A

15. A borrowed 800@ 6% and B borrowed 600@ 10%. After how much time will they both have equal debts ?

    A. 15 \(\frac{1}{3}\)yrs
    B. 16 \(\frac{2}{3}\)yrs
    C. 18 \(\frac{1}{3}\)yrs
    D. None of theses


Answer – Option B