RRB ALP - SPLessons

RRB ALP Mathematics First Stage

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP Mathematics First Stage

RRB ALP Mathematics First Stage CBT Exam

RRB ALP 2018 – First Stage CBT Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 60 Min (80 minutes for eligible PWD candidates accompanied with scribe), a total of 75 questions, a maximum score of 75 marks, and consists of 4 sections, namely – Mathematics, General Intelligence & Reasoning, General Science and General Awareness on Current Affairs. Candidates must clear the cut-off in all the sections to qualify for Second Stage CBT Exam.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 75 60 minutes (80 minutes for eligible PWD candidates accompanied with scribe)
2 General Intelligence and Reasoning
3 General Science
4 General awareness on current affairs


Below mentioned are the different categories of expected questions in the RRB ALP Mathematics section of First Stage.


shape Syllabus

S.No Topics
1 Number system
2 BODMAS
3 Decimals, Fractions
4 LCM, HCF
5 Ratio and Proportion
6 Percentages, Mensuration
7 Time and Work; Time and Distance
8 Simple and Compound Interest
9 Profit and Loss
10 Algebra
11 Geometry and Trigonometry
12 Elementary Statistics
13 Square Root
14 Age Calculations
15 Calendar & Clock
16 Pipes & Cistern



shape Samples

1. Which of the following is a prime number

    a) 9
    b) 2
    c) 4
    d) 8

Answer: Option (b)

2. What least value should be replaced by * in 223*431 so the number become divisible by 9

    a) 3
    b) 4
    c) 5
    d) 6

Answer: Option (a)

3. What is the largest 4 digit number exactly divisible by 88

    a) 9900
    b) 9999
    c) 9988
    d) 9944

Answer: Option (d)

4. 15.06 * 0.0001 = ?

    a) 15060000
    b) 0.001506
    c) 0.01506
    d) 0.1506

Answer: Option (b)

5. Find the HCF of 2.1, 1.05 and 0.63

    a) 0.44
    b) 0.64
    c) 0.21
    d) None of above

Answer: Option (c)

6. What will be the LCM of 8, 24, 36 and 54

    a) 54
    b) 108
    c) 216
    d) 432

Answer: Option (c)

7. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added is

    a) 20 liters
    b) 30 liters
    c) 50 liters
    d) 60 liters

Answer: Option (d)

8. In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8: 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college is

    a) 420
    b) 520
    c) 620
    d) 720

Answer: Option (b)

9. The ratio 5:20 expressed as percent equals to

    a) 50 %
    b) 125 %
    c) 25 %
    d) None of above

Answer: Option (c)

10. If the cost price is 25% of selling price. Then what is the profit percent.

    a) 150%
    b) 200%
    c) 300%
    d) 350%

Answer: Option (c)

11. A, B and C invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. A left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of B?

    a) Rs 690
    b) Rs 790
    c) Rs 890
    d) Rs 990

Answer: Option (c)

12. P and Q started a business investing Rs 85000 and Rs 15000 resp. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively.

    a) 17:5
    b) 17:3
    c) 17:6
    d) 17:7

Answer: Option (b)

13. A is thrice as good a workman as B and takes 10 days less to do a piece of work than B takes. B alone can do the whole work in

    a) 15 days
    b) 10 days
    c) 9 days
    d) 8 days

Answer: Option (a)

14. A Man travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 4 km/hr and partly on bicycle at 9 km/hr. What is the distance travelled on foot?

    a) 16 km
    b) 14 km
    c) 12 km
    d) 10 km

Answer: Option (a)

15. 2 trains starting at the same time from 2 stations 200 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds?

    a) 11:9
    b) 13:9
    c) 17:9
    d) 21:9

Answer: Option (a)

RRB ALP Technicians Mathematics – Study GuideClick Here


RRB ALP/Technicians – Related Information
RRB ALP/Technicians – General Awareness – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Intelligence and Reasoning – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Science – Study Guide