English Knowledge - SPLessons

Spotting Errors Practice Set 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Spotting Errors Practice Set 3

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents Spotting Errors Practice Set 3 sample questions and answers.


Words, phrases, and sentences are the bases of any language. An error in their use may shake the very foundation of the language and make an expression meaningless or ambiguous in a context. Therefore, an aspirant has to clear those barriers before they begin their voluminous studies; and so sentence correction is one of the verbal problems in banking examination. Knowing the common structures of the language is crucial to understand the written text and to express accurately and precisely.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which is Spotting Errors and answer the below mentioned questions.


Q1.Neither Brian nor (A)/ his wife were aware (B)/ of any laws regarding (C)/the sale of house (D)/No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Instead of ‘were’, ‘was’ will be used because when two subjects are attached with ‘neither-nor’ then verb is used according to the nearest subject. Here, ‘his wife’ is in ‘third person and singular form’ hence, ‘was’ will replace ‘were’.


Q2. The decision to appoint an external (A)/ auditor for the bank is the mandate (B)/ of the board of governors, a body (C)/superior than the board of directors. (D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – ‘to’ will be used instead of ‘than’ because we do not use conjunction ‘than’ after superior, posterior, senior, interior, etc.


Q3. Even in today’s busy (A)/world, HGTV was able (B)/to get six actors (C)/ to commit to a project (D)/ No Error

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Instead of ‘to commit’, ‘committed’ will be used because the given sentence is based on the construction given below:
(i) He got a house built.
(ii) He was able to get a house built.
Therefore, ‘HGTV was able to get six actors committed to a project.’


Q4. The majority of their (A)/income goes to rent (B)/and leaves them with hardly no (C)/money to buy nutritious food.(D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option C

Explanation – ‘any’ will be used instead of ‘no’ as we use ‘any’ with ‘rarely’, ‘seldom’, scarcely’, ‘hardly’ etc. and not ‘no’.


Q5. As an independent adviser, he (A)/now runs an online advisory (B)/service and is recognized as one of (C)/the foremost trading expert.(D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – ‘experts’ will replace ‘expert’ because noun or pronoun is always plural with one of, any of, either of, neither of etc.

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which is Spotting Errors and answer the below mentioned questions.


Q1. Mr. Modi reiterated India’s (A)/commitment to the creation of (B)/175 GW renewable energy capacity by (C)/2022 under the Paris Climate Agreement. (D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option E

Explanation – The sentence is contextually meaningful and grammatically correct. Hence, there is ‘no error’.


Q2. No international body is (A)/entrusted in the task of (B)/prosecuting and punishing (C)/ those criminal offences.(D)/ No Error

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Instead of ‘in’, ‘with’ will be used because ‘with’ accompanies ‘entrust’ in the sentence when the structure is ‘entrust+somebody+with +something’ whereas ‘to’ is used in the sentence when the structure of sentence is ‘entrust+something+to +somebody’.


Q3. I wondered whether it will be (A)/possible for me to write objectively (B)/about the man who has been (C)/such a profound influence on my life. (D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option A

Explanation – ‘would’ will be used instead of ‘will’ because the sentence is in past tense.


Q4. One person asked me why had I (A)/not mentioned in my audio program (B)/the possibility that some people (C)/may abreact and discharge emotion. (D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option A

Explanation – Instead of ‘why had I’, ‘why I had’ will be used because in indirect narration of an interrogative sentence, reported speech is Assertive (Subject +verb).


Q5. On reaching the station, she found that (A)/ she left the bag containing cash and (B)/other valuables in the (C)/ drawer of her bedroom.(D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – ‘she had left’ will be used in place of ‘she left’. Also, ‘she found’ is in past tense and ‘leaving bag and other valuables’ was also done in the past. Therefore, we use past perfect tense for incident of past of the past.

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which is Spotting Errors and answer the below mentioned questions.


Q1. She had some casual clothes, (A)/ but those had to be hiding (B)/away since her parents frowned upon (C)/ anything they considered unladylike.(D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Instead of ‘hiding’ it will be ‘hidden’ because in passive voice, ‘to be +third form of verb’ is used.


Q2. Because I really want to (A)/concentrate on my studies (B)/so I will try (C)/and write as I revise (D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option C

Explanation – ‘so’ will not be used here as ‘because, as, since, etc.’ are conjunctions of reason and ‘so, therefore’ is not used after them.


Q3. At one point, one of (A)/them asked me that why I (B)/didn’t have my supervisor(C)/ down as a referee. (D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – ‘that’ will not be used because, in indirect narration, conjunction is not used before wh-question. For instance, he asked why I was late.


Q4. Do you doubted that who (A)/you are and what you’ve(B)/ done with your life really (C)/amounts too much at times?(D)/ No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option A

Explanation – ‘doubt’ will be used instead of ‘doubted’ because each form of helping verb ‘do’ takes ‘first form of verb’. Other forms of ‘do’ are ‘does’ and ‘did’. For instance, does she sing?


Q5. The physician should perform (A)/ a thoroughly physical examination of (B)/the child, looking for any(C)/ unusual marks or bruises. (D)/No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option A

Explanation – ‘thorough’ will be used instead of ‘thoroughly’ because the latter is an adverb while the former is an adjective. An adjective qualifies a noun and not an adverb.



Related Information
Spotting Errors Practice Set 1
Spotting Errors Practice Set 2
Error Detection Practice Sets
English Book for Bank Exams