SSC CGL - SPLessons

SSC CGL One Word Substitution Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL One Word Substitution Questions

One Word Substitution Questions

shape Introduction

There are 3-5 One word Substitution Questions will be asked in SSC CGL Tier 1 Recruitment. Below are the frequently asked in SSC CGL Tier 1 Examination.


shape Questions

Directions: There are four alternatives given below. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

1. A remedy for all disease is

  1. Medicine
  2. Medical
  3. Medica
  4. Panacea

Answer: D

2. A Government run by a dictator is termed as

  1. Autocracy
  2. Democracy
  3. Oligracy
  4. Theocracy

Answer: A

3. Mania for stealing articles

  1. Hypomania
  2. Kleptomania
  3. Logomania
  4. Stelomania

Answer: B

4. More than enough in amount or capacity

  1. Derisory
  2. Ample
  3. Inadequate
  4. Liberal

Answer: B

5. An office for which no salary is paid

  1. Gratis
  2. Free
  3. Hospitable
  4. Honorary

Answer: D

6. A handwriting by which cannot be easily read

  1. Illegible
  2. Lucid
  3. Legible
  4. Edible

Answer: A

7. One who comes to settle in a country

  1. Tourist
  2. Emigrant
  3. Immigrant
  4. Visitor

Answer: C

8. One who is habitually good to others

  1. Humanitarian
  2. Altruist
  3. Helper
  4. Angel

Answer: B

9. Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Superannuation
  2. Dotage
  3. Imbecility
  4. Senility

Answer: B

10. That which cannot be corrected

  1. Incorrigible
  2. Illegible
  3. Indelible
  4. Unintelligible

Answer: A

11. The study of ancient societies

  1. Ethnology
  2. History
  3. Archaeology
  4. Anthropology

Answer: C

12. A person of good understanding knowledge and reasoning power

  1. Intellectual
  2. Literate
  3. Snob
  4. Expert

Answer: A

13. A person who insists on something

  1. Boaster
  2. Stickler
  3. Disciplinarian
  4. Instantaneous

Answer: B

14. A disease of mind causing an uncontrollable desire to steal

  1. Kleptomania
  2. Magolomania
  3. Claustrophobia
  4. Schizophrenia

Answer: A

15. One who does not believe in existence of god

  1. Stoic
  2. Atheist
  3. Naïve
  4. Egoist

Answer: B

16. A person who speaks many languages

  1. Polyglot
  2. Monolingual
  3. Bilingual
  4. Linguist

Answer: A

17. Study of the evolution of man as an animal

  1. Anthropology
  2. Ethnology
  3. Archaeology
  4. Chronology

Answer: A

18. The act of violating the sanctity of the church is

  1. Heresy
  2. Desecration
  3. Sacrilege
  4. Blashphemy

Answer: C

19. A name adopted by an author in his writings

  1. Nomenclature
  2. Title
  3. Pseudonym
  4. Nickname

Answer: C

20. Be the embodiment or perfect example of

  1. Characterise
  2. Idol
  3. Signify
  4. Personify

Answer: D