SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Tier-I Practice/Mock test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Tier-I Practice/Mock test

shape Introduction

Tier-I Examination is important to qualify for the Tier-II Examination. SSC CGL Tier-I Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.

shape Pattern

Subjects Questions Marks Duration Time
General Awareness 25 50 60 minutes
General Intelligence and Reasoning 25 50
Quantitative Aptitude 25 50
English Language 25 50
Total 100 200


shape Syllabus

English Language Quantitative Aptitude Reasoning Ability General Awareness
  • Reading comprehension
  • Fill in the blanks
  • Spellings
  • Phrase or Idiom meaning
  • One word substitution
  • Error Spotting
  • Sentence Completion
  • Para Jumbles
  • Cloze test,
    Synonyms, Antonyms
  • Phrase Replacement
  • Simplification
  • Profit & Loss
  • Mixtures & Allegations
  • Simple Interest &
    Compound Interest
  • Average
  • Problems on Ages
  • Speed time and Distance
  • Surds & Indices
  • Work & Time
  • Time & Distance
  • Mensuration – Cylinder, Cone, Sphere
  • Data Interpretation
  • Ratio & Proportion
  • Percentage
  • Number Series
  • Algebra
  • Geometry
  • Number Systems
  • Sequence & Series
  • Permutation &
    Combination
  • Probability
  • Classification
  • Analogy
  • Matrix
  • Word formation
  • Arranging words in meaningful order or Dictionary order
  • Venn Diagram
  • Directions & Distances
  • Blood Relations
  • Missing Number
  • Series
  • Non Verbal Reasoning
  • Verbal Reasoning
  • Coding & Decoding
  • Puzzles
  • Culture
  • Indian History
  • Geography (Indian + World)
  • Environment
  • Economy
  • Polity
  • Biology
  • Chemistry
  • Physics + Space Science
  • Computer and Mobile Technology
  • Diseases, Pollution
  • Nutrition
  • Current Affairs
  • Dates, Portfolios, Schemes
  • Misc. GK-Sports, People in News, Books


shape Samples

Directions(1-3): Out of the four alternative choose the one which can be substituted for the given words / sentence and click the button corresponding to it.
1. Experts who scientifically study insects
A. Gerntologists
B. Pathlogists
C. Entomlogits
D. Ornithologists
Answer: C

2. One who pretends to be what he is not
A. Hypocrite
B. Pessimist
C. Optimist
D. Infallible
Answer: A

3. A paper / story /poem first written out by hand.
A. Handicraft
B. Manuscript
C. Handiwork
D. Thesis
Answer: B

1. A and B together can finish a work in 30 days. They worked for it for 20 days and then B left the work. The remaining work was done by A alone in 20 days more. In how many days can A alone finish the work?
A. 48 days
B. 50 days
C. 54 days
D. 60 days
Answer: D

2. The centroid of an equilateral triangle ABC is G. If AB is 6 cms, the length of AG is
A. √3 cm
B. 2√3 cm
C. 3√2 cm
D. 2√2 cm
Answer: B

3. A merchant changed his trade discount from 25% to 15%. This would increase selling price by
A. 3⅓%
B. 6⅙%
C. 13⅓%
D. 16⅓%
Answer: C

4. If 177 is divided into 3 parts in the ratio 1/2 : 2/3: 4/5, then the second part is
A. 75
B. 45
C. 72
D. 60
Answer: D

5. If percentage of profit made,when an article is sold for Rs.78, is twice as when it is sold for Rs.69, the cost price of the article is
A. Rs.49
B. Rs.51
C. Rs.57
D. Rs.60
Answer: D
Directions (1-3): Select the related word/letters/ number from the given alternatives.

1. Psychology : Human Being :: Ornithology : ?
A. Birds
B. Volcanoes
C. Insects
D. Reptiles
Answer: A

2. EGIK : FHJL :: MOQS : ?
A. LNOQ
B. NPRT
C. KMOQ
D. NRPT
Answer: B

3. 147 : 741 :: 869 : ?
A. 896
B. 968
C. 689
D. 986
Answer: B

1. Which South Korean author in May 2016 won the 2016 Man Booker International Prize for her novel ‘The Vegetarian’?
A. Han Kang
B. Yiyun Li
C. Tami Hoag
D. Taya Zinkin
Answer: A

2. Polyploidy arises due to change in the
A. number of chromatids
B. structure of genes
C. number of chromosomes
D. structure of chromosomes
Answer: A

3. Rio Summit is associated with
A. Convention on Biological Diversity
B. Green house gases
C. Ozone depletion
D. Wet lands
Answer: A

4. Pannalal Ghosh played which of the following musical instruments?
A. Flute
B. Sitar
C. Violin
D. Santoor
Answer: A

5. Sea water is saltier than rain water because
A. Sea animals are salt producing
B. The air around the sea is saltish
C. Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
D. Sea beds have salt producing mines
Answer: C

shape Test

For SSC CGL Practice test: CLICK HERE
For SSC CGL Mock test: CLICK HERE

shape Tips

To prepare for SSC CGL Tier-I 2018, the four main subjects that you need to be excellent at are Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, English Language and General Awareness.


  • Identify the weak areas and Concentrate on those areas and Practice well, If possible take the help of extra coaching.

  • Take online Mock Tests to see where you stand and what your strengths. Look for reputed online coaching websites for free Mock Tests.

  • Identify the Weaker sections and Understand those concepts and Practice and again take online Mock Test and Identify your mistakes until you get perfection.

  • Try to attempt the Reading Comprehension at the beginning and quickly.

  • Do not spend over half a minute on a single General Awareness question.

  • You need to have a clear idea of concepts and formula before applying it for a question. Do not to use guess-work in the paper.