SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Ratio and Proportion Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Ratio and Proportion Questions

SSC CGL Ratio and Proportion Questions

There are 1-2 Ratio and Proportion Questions will be asked in SSC CGL Tier 1. Below are the Questions asked in SSC CGL Tier 1 Exam.


shape Questions

1. If A : B = 2 : 3, B : C = 4:5 and C : D = 6 : 7, then find the value of A : B : C : D

  1. 15 : 30 : 34 : 40
  2. 16 : 24 : 30 : 35
  3. 17 : 24 : 30 : 35
  4. 18 : 24 : 30 : 35

Answer: B

2. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs.4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit present salary.

  1. 30000
  2. 32000
  3. 35000
  4. 38000

Answer: D

3. In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college is

  1. 420
  2. 520
  3. 620
  4. 720

Answer: B

4. Gold is 15 times as heavy as water and copper is 7 times as heavy as water in what ratio should these be mixed to get an alloy 13 times as heavy as water?

  1. 1 : 3
  2. 3 : 1
  3. 1 : 2
  4. 2 : 1

Answer: B

5. 48% of the first number is 60% of the second number. What is the ratio of the first number to the second number?

  1. 5 : 4
  2. 1 : 2
  3. 3 : 4
  4. 4 : 7

Answer: A

6. The numbers x, y, z are respectively proportional to 2, 3, 5 and the sum of x, y and z is 80. If the number z is given by the equation z = ax – 8, then a is

  1. 2
  2. 3
  3. 5
  4. 6

Answer: B

7. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is

  1. 2 : 5
  2. 3 : 5
  3. 4 : 5
  4. 6 : 5

Answer: C

8. The salaries of A, B and C are of ratio 2:3:5. If the increments of 15%, 10% and 20% are done to their respective salaries, then find the new ratio of their salaries.

  1. 23 : 33 : 60
  2. 23 : 30 : 40
  3. 20 : 30 : 42
  4. 12 : 30 : 21

Answer: A

9. If three numbers in the ratio 3 : 2 : 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will be

  1. 10
  2. 12
  3. 14
  4. 16

Answer: C

10. A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare is

  1. 9 : 5
  2. 4 : 5
  3. 9 : 2
  4. 8 : 5

Answer: A

11. Seats for Maths, English and General Knowledge are in the ratio of 5 : 7 : 8 respectively. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the respective ratio of increased seats?

  1. 2 : 3 : 4
  2. 6 : 7 : 8
  3. 6 : 8 : 9
  4. None of these

Answer: A

12. What must be added to each term of the ratio 2 : 5 so that it may equal to 5 : 6?

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15

Answer: B

13. 60 percent of first number is equal to 40 percent of the second number. What is the respective ratio of the first number to the second number?

  1. 2 : 3
  2. 21 : 31
  3. 1 : 2
  4. 7 : 10

Answer: A

14. Find the fourth proportion to 2, 3, 6

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10

Answer: C

15. If 2 : 9 :: x : 18, then find the value of x

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: C

16. If a : b = 2:3 and b : c = 4 : 3, then find a : b : c

  1. 8 : 9 : 10
  2. 8 : 12 : 9
  3. 8 : 9 : 11
  4. 8 : 10 : 12

Answer: B

17. Rs. 120 are divided among A, B, C such that A’s share is Rs. 20 more than B’s and Rs. 20 less than C’s. What is B’s share

  1. Rs. 10
  2. Rs. 20
  3. Rs. 30
  4. Rs. 40

Answer: B

18. Zinc and copper are in the ratio 5 : 3 in 400 gm of an alloy. How much of copper (in grams) should be added to make the ratio 5 : 4?

  1. 50
  2. 60
  3. 70
  4. 80

Answer: A

19. In a certain school, the ratio of boys to girls is 7 : 5. If there are 2400 students in the school, then how many girls are there?

  1. 500
  2. 1000
  3. 1500
  4. 2000

Answer: B

20. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B is

  1. 1 : 2
  2. 3 : 4
  3. 4 : 3
  4. 5 : 1

Answer: A