SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Simple and Compound Interest Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Simple and Compound Interest Questions

Simple and Compound Interest Questions

There are 1-2 Simple and Compound Interest Questions will be asked in SSC CGL Tier 1. Below are the Questions asked in SSC CGL Tier 1 Exam.


shape Questions

1. A what rate of simple interest per annum does a person get an interest of Rs. 4706.1 on the principal amount of Rs. 11205 after 7 years ?

  1. 6% PA
  2. 5% PA
  3. 4% PA
  4. 3% PA

Answer: A

2. At what rate of simple interest will ₹ 4,800 amount to ₹ 6,480 in a span of 7 years?

  1. 3%
  2. 4%
  3. 5%
  4. 6%

Answer: C

3. The simple interest on a certain sum for 8 months at 4% per annum is Rs.129 less than the simple interest on the same sum for 15 months at 5% per annum. What is the sum?

  1. Rs.3600
  2. Rs.2580
  3. Rs.1500
  4. Rs.2000

Answer: A

4. Alipta got some amount of money from her father. In how many years will the ratio of the money and the interest obtained from it be 10 : 3 at 6% simple interest per annum?

  1. 4 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 7 years

Answer: B

5. At what rate percent per annum will the simple interest on a sum of money be 2/5 of the amount in 10 years

  1. 2%
  2. 3%
  3. 4%
  4. 5%

Answer: C

6. A man took a loan at rate of 12% per annum simple interest. After 3 years he had to pay 5400 interest. The principal amount borrowed by him was.

  1. Rs.14000
  2. Rs.15000
  3. Rs.16000
  4. Rs.17000

Answer: B

7. There was simple interest of Rs. 4016.25 on a principal amount at the rate of 9%p.a. in 5 years. Find the principal amount

  1. Rs.7925
  2. Rs.8925
  3. Rs.7500
  4. Rs.8500

Answer: B

8. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 2240 in 2 years and to Rs. 2600 in 5 years. What is the principal amount

  1. 1000
  2. 2000
  3. 3000
  4. 4000

Answer: B

9. Find the rate at Simple interest, at which a sum becomes four times of itself in 15 years.

  1. 10%
  2. 20%
  3. 30%
  4. 40%

Answer: B

10. What would be the simple interest obtained on a principal of Rs.11050 after six years at the rate of 5% per annum?

  1. Rs.3315
  2. Rs.2563
  3. Rs.3500
  4. Rs.2500

Answer: A

11. What would be the simple interest accrued in four years on a principal of ₹ 18,440 at the rate of 15 pc pa?

  1. Rs.10000
  2. Rs.11000
  3. Rs.12000
  4. None of these

Answer: D

12. Pinky invested an amount of Rs.24500 at the rate of 9% per annum. After how many years will she get a simple interest of Rs.37485?

  1. 15 years
  2. 16 years
  3. 17 years
  4. 18 years

Answer: C

13. Find compound interest on Rs. 7500 at 4% per annum for 2 years, compounded annually

  1. Rs.312
  2. Rs.412
  3. Rs.612
  4. Rs.512

Answer: C

14. Albert invested amount of 8000 in a fixed deposit for 2 years at compound interest rate of 5 % per annum. How much Albert will get on the maturity of the fixed deposit.

  1. Rs.8820
  2. Rs.8512
  3. Rs.8730
  4. Rs.8642

Answer: A

15. What will be the compound interest on Rs.25000 after 3 years at the rate of 12 % per annum

  1. Rs.10123.20
  2. Rs.10123.50
  3. Rs.10125.10
  4. Rs.10145.40

Answer: A

16. Kanhaiyalal is a local moneylender and he, in the presence of 5 villagers as witnesses, gives a personal loan of Rs. 18000 to Nargis at 10% p.a. compound interest. What is the ratio of the amount of 3rd year to that of 4th year?

  1. 8 : 9
  2. 8 : 10
  3. 8 : 11
  4. 10 : 11

Answer: A

17. A sum of money at compound interest amounts to thrice itself in 3 years. In how many years will it be 9 times itself?

  1. 3 years
  2. 6 years
  3. 9 years
  4. 11 years

Answer: B

18. The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 5% is ₹ 328, then the sum is ____.

  1. Rs.3000
  2. Rs.3600
  3. Rs.3200
  4. Rs.3300

Answer: C

19. Find the compound interest on Rs.16,000 at 20% per annum for 9 months, compounded quarterly

  1. Rs.2520
  2. Rs.2220
  3. Rs.2523
  4. Rs.2522

Answer: D

20. The present worth of Rs.169 due in 2 years at 4% per annum compound interest is

  1. Rs.155.25
  2. Rs.156.25
  3. Rs.157.27
  4. Rs.158.28

Answer: B