SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Speed, Time and Distance Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Speed, Time and Distance Questions

SSC CGL Speed, Time and Distance Questions

There are 1-2 Speed, Time and Distance Questions will be asked in SSC CGL Tier 1. Below are the frequency asked questions asked in SSC CGL Tier 1 Exam.


shape Questions

1. How many minutes Raman will take to cover a distance of 400 meters if he runs at a speed of 20 km/hr?

  1. 2 mins
  2. 2.5 mins
  3. 1 1/5 mins
  4. None of these

Answer: C

2. John travelled from his town to city. John went to city by bicycle at the speed of 25 km/h and came back at the speed of 4 km/h. If John took 5 hours and 48 min to complete his journey, what is the distance between town and city?

  1. 10 km
  2. 20 km
  3. 25 km
  4. 30 km

Answer: B

3. Ram walks at a speed of 12 km/h. Today the day was very hot so walked at ⅚ of his average speed. He arrived his school 10 minutes late. Find the usual time he takes to cover distance between his school and home?

  1. 40 mins
  2. 50 mins
  3. 60 mins
  4. 70 mins

Answer: B

4. A car running at 65 km/h takes one hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km/hour then in how much time it will cover the distance?

  1. 70 mins
  2. 75 mins
  3. 78 mins
  4. 80 mins

Answer: C

5. In a kilometer race, A beats B by 100 meters. B beats C by 100 meters. By how much meters does A beat C in the same race?

  1. 200 meters
  2. 190 meters
  3. 180 meters
  4. 170 meters

Answer: B

6. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 11
  4. 12

Answer: B

7. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 35 km
  2. 40 km
  3. 45 km
  4. 50 km

Answer: D

8. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 1.6
  2. 3.6
  3. 7.2
  4. 8

Answer: C

9. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:

  1. 4 hours
  2. 3 hours
  3. 2 hours
  4. 1 hour

Answer: D

10. The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:

  1. 87.5 km/hr
  2. 88.2 km/hr
  3. 83 km/hr
  4. 80 km/hr

Answer: A

11. A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed for the first 320 km of the tour is:

  1. 71.11 km/hr
  2. 71.52 km/hr
  3. 80 km/hr
  4. 85 km/hr

Answer: A

12. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is:

  1. 2 kmph
  2. 5 kmph
  3. 7 kmph
  4. 10 kmph

Answer: A

13. It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

  1. 2 : 3
  2. 3 : 4
  3. 4 : 3
  4. 1 : 2

Answer: B

14. A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:

  1. 12 km
  2. 13 km
  3. 14 km
  4. 16 km

Answer: D

15. If a person drives his car in the speed 50 miles per hour, how far can he cover in 2.5 hours

  1. 125 miles
  2. 130 miles
  3. 135 miles
  4. 140 miles

Answer: A

16. If a person travels at a speed of 40 miles per hour. At the same rate, how long will he take to cover 160 miles distance?

  1. 2 hours
  2. 4 hours
  3. 6 hours
  4. 10 hours

Answer: B

17. A person travels at a speed of 60 kms per hour. Then how many meters can he travel in 5 minutes?

  1. 5000 meters
  2. 1000 meters
  3. 2000 meters
  4. 4000 meters

Answer: A

18. Walking at the rate of 4 kmph a man cover certain distance in 2 hr 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph the man will cover the same distance in.

  1. 20 min
  2. 40 min
  3. 60 min
  4. 80 min

Answer: B

19. Two trains starting at the same time from 2 stations 200 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds?

  1. 11 : 9
  2. 7 : 3
  3. 18 : 4
  4. None of these

Answer: A

20. Sachin can cover a distance in 1hr 24 min by covering 2/3 of the distance at 4 kmph and the rest at 5 kmph. The total distance is?

  1. 5 km
  2. 6 km
  3. 7 km
  4. 8 km

Answer: B