Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Percentages Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Percentages Quiz 1

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article SSC CPO Percentages Quiz 1 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this SSC CPO Percentages Quiz 1 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 10 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration. Candidates can check the daily updates on SSC Official Website.


shape Samples

1. In a college Anjana scored 80 marks out of 150 in History and 95 marks out of 120 in English. If she wants to score 70% marks in 3 subjects, find the minimum marks she should score in Geography out of 100.

    A. 70
    B. 55
    C. 76
    D. 84


Answer: Option D

Explanation:
Total maximum marks = 100 + 120 + 150 = 370

Total marks in History and English = 95 + 80 = 175

Total marks required by her to get 70% = 370 × 70% = 259

So, she needs 259 – 175 = 84 marks to scoring 70%.


2. What percentage of the whole week does Pirkandu spend in office, if his office hours are 9 am to 5 pm from Monday to Friday?

    A. 23.8%
    B. 28%
    C. 20.5%
    D. 25.8%


Answer: Option A
Total number of hours in a week = 24 × 7 hrs

Hours spend by Pirkandu = 5 × 8 hrs
Required percentage = \(\frac{5 × hrs }{24 × 7 hrs}\)
= 23.80%


3. Anuj and Meetu work in a shop and Anuj’s salary is 5/6th of the salary of Meetu. They spend same money of Rs 2000 and after that save all the money. Find the salary of Anuj and Meetu if the ratio of their savings is 4 : 5.

    A. Rs. 10000, Rs 12000
    B. Rs.15500, Rs 12500
    C. Rs. 8000, Rs 10000

    D. Rs. 11000, Rs 8000


Answer: Option A

Explanation:
Let Meetu’s salary = Rs x

Anuj’s salary = Rs \(\frac{5x }{6}\)

According to the question,

\(\frac{5x }{6}\) – 2000 : x – 2000 = 4 : 5

5 (\(\frac{5x }{6}\) – 2000) = 4 (x – 2000)

\(\frac{25x }{6}\) – 10000 = 4x – 8000

\(\frac{25x }{6}\) – 4x = 10000 – 8000

\(\frac{x }{6}\) = 2000

x = 12000


4. The price of two apples X and Y are in the ratio of 2 : 3. X’s price increased by 20% and the total price of X and Y together becomes Rs 175.5, with an increase of 17%. By what percent the price of Y increased?

    A. 18%

    B. 25%
    C. 20%

    D. 15%


Answer: Option D

Explanation:
After increment price of X and Y together = Rs 175.5

Price before increment =\(\frac{175.5 }{117}\) × 100 = Rs 150
Price of apple X = \(\frac{150 }{5}\)× 2 = Rs 60

Price of apple Y = \(\frac{150 }{5}\)× 3 = Rs 90
X’s price increased by 20%, X’s price = 60 × 120% = Rs 72

Y’s new price = Rs.(175.5 – 72) = Rs.103.5

Y’s price increased by \(\frac{103.5 – 90 }{90}\) × 100 = 15%


5. A man earns x% on the first Rs. 2,000 and y% on the rest of his income. If he earns Rs. 700 from Rs. 4,000 and Rs. 900 from Rs. 5,000 of income, find x%.

    A. 20%

    B. 25%

    C. 15%

    D. Can’t be determined


Answer: Option C

Explanation:
As per the given information, two equations can be written

2000 \(\frac{x }{100}\) + 2000 \(\frac{y }{100}\) = 700
2000 \(\frac{x }{100}\) + 2000 \(\frac{y }{100}\) = 900
The equations can be simplified to

x + y = 35

and 2x + 3y = 90.

After Solving this equation, we get

x = 15%

6. The production of a company has ups and downs every year. The production increases for two consecutive years consistently by 15% and in the third year it decreases by 10%. Again in the next two years it increases by 15% each year and decreases by 10% in the third year. If we start counting from the year 1994 approximately what will be the effect on the production of the Company in 1998?

    A. 37% increase

    B. 47% increase
    C. 52% increase

    D. 32% increase


Answer: Option A

Explanation:
Suppose the production of the company in the year 1994 be x.

Then production of the company in the year 1998

x × \(\frac{115 }{100}\) X \(\frac{115 }{100}\) X \(\frac{90 }{100}\) X \(\frac{115 }{100}\) = = 1.368x

∴ Increase % in the production in the year 1998

\(\frac{(1.368x – x) × 100 }{X}\) = 36.8% ≈ 37%


7. After decreasing 24% in the price of an article costs Rs.912. Find the actual cost of an article?

    A. 1400

    B. 1300

    C. 1200

    D. 1100


Answer: Option C

Explanation:
CP* (\(\frac{76 }{100}\) ) = 912
CP= 12 * 100 => CP = 1200


8. Sohan spends 23% of an amount of money on an insurance policy. 33% on food, 19% on children’s education and 16% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 504 in bank. How much total amount does he spend on food and insurance policy together?

    A. Rs. 3200

    B. Rs. 3126

    C. Rs. 3136

    D. Rs. 3048


Answer: Option C

Explanation:
Let the total amount be ₹ x

Total expenditure = (23 + 33 + 19 + 16)% = 91%

Remaining money = (100 – 91)% % of x = 504 ⇒ 9% of x = 504
X = \(\frac{504 × 100 }{9}\) = Rs. 5600
Now, total money (food + insurance)% = (23 + 33)% of x = 56% of x

= 56% of 5600 = Rs. 3136.


9. Out of his total income, Mr Kapoor spends 20% on house rent and 70% of the rest on household expenses. If he saves Rs. 1800 what is his total income (in rupees)?

    A. Rs. 7800

    B. Rs. 7000

    C. Rs. 8000

    D. Rs.. 7500


Answer: Option D

Explanation:
100/-
↓ – 20%
80
↓ – 70%
24 (save)
Now, 24 ≡ 1800

Let the total income be 100, then

24 ≡ 1800

100 ≡ x

By the cross multiplication, we get
x = \(\frac{1800 × 100 }{24}\) = 7500/-


10. The price of an article is first increased by 20% and later on, it is decreased by 25% due to the reduction in sales. Find the net percentage change in the final price of the article.

    A. 20%

    B. 18%
    C. 38%

    D. 10%


Answer: Option D

Explanation:
Net percentage change = 20 – 25 – \(\frac{25 × 20 }{100}\)
= 20 – 25 – 5 = –10%

11. A candidate who gets 20% marks fails by 10 marks but another candidate who gets 42% marks gets 12% more than the passing marks. Find the maximum marks.

    A. 150
    B. 100
    C. 50

    D. 250


Answer: Option B

Explanation:
Let the maximum marks be x.

Putting the given info in th eq. form, we get pass marks = (20% of x) + 10 = (42% of x) – (12% of x)

⇒ (20% of x) + 10 = (30% of x)

⇒ (30% of x) – (20% of x) = 10

⇒ 10% of x = 10

∴ x = 100 marks


12. Manish spends 17% of his monthly income in traveling. He spends 25% of his monthly income on household expenses and spends 36% of his monthly income on family medical expenses. He has the remaining amount of Rs. 10032 as cash with him. What is Manish’s annual income?

    A. Rs. 550300

    B. Rs. 536500
    C. Rs. 547200
    D. Can’t be determined


Answer: Option C

Explanation:

Let Manish’s monthly income be Rs. 100.

Total expenditure = (17 + 25 + 36)% = 78%

∴ Savings = (100 – 78)% of 100 = Rs. 22

Now, 22 : 100 : : 10032 : x
x = \(\frac{100 × 10032 }{22}\) = Rs. 45600

Manish’s monthly income = Rs. 45600
∴ Manish’s annual income = Rs. 12 × 45600 = Rs. 547200


13. Rahul spends 50% of his monthly income on household items, 20% of his monthly income on buying clothes, 5% of his monthly income on medicines and the remaining amount of Rs. 11250 he saves. What is Rahul’s monthly income?

    A. Rs. 38200

    B. Rs. 34000

    C. Rs. 41600

    D. Rs. 45000


Answer: Option D

Explanation:
Let the monthly income of Rahul be Rs. x.

Total expenditure = (50 + 20 + 5)% of x = 75% of x

Now, savings = (100 – 75)% of x = 11250

⇒ 25% of x = 11250
\(\frac{X }{4}\) = 11250

⇒ x = 4 × 11250 = Rs. 45000


14. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

    A. 57%
    B. 60%

    C. 65%

    D. 90%


Answer: Option A

Explanation:

Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.
[\(\frac{11628 }{20400}\) X 100]% = 57%


15. If y exceeds x by 20%, then x is less than y by?

    A. 16%

    B. 16 \(\frac{1 }{3}\)%
    C. 16 \(\frac{2 }{3}\)%

    D. 16 \(\frac{3 }{5}\)%


Answer: Option C

Explanation:
X=100 y=120
120——20
100——-? => 16 \(\frac{2 }{3}\)%




Geography – Related Information
Geography Quiz Practice Sets

Economy Quiz Practice Sets

Indian Dance Forms Quiz