Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Percentages Quiz 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Percentages Quiz 3

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article SSC CPO Percentages Quiz 3 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this SSC CPO Percentages Quiz 3 for SSC CGL & Railways. This SSC CPO Percentages Quiz 3 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration. Candidates can check the daily updates on SSC Official Website.


shape Samples

1. The tank full of petrol in Arun’s motorcycle lasts for 10 days, if he starts using 25% more every day for how many days will the tank full of petrol last?

    A. 5days
    B. 6days
    C. 7days
    D. 8days


Answer: Option D

Explanation:
Let us assume that Arun uses X units of petrol everyday.

So the amount of petrol in the tank when it is fuel will be 10X.

If he started using 25% more petrol every day, then the amount of petrol he how uses everyday will be

X (1 +25/100) =1.25x

Therefore, number of days his petrol will how last = Amount of petrol in tank / amount of petrol used everyday = 10x/1.25x = 10/1.25 = 8 Days


2. In an examination, every candidate took physics or mathematics or both 65.8% took physics and 59.2% took mathematics the total number of candidates was 2000. How many candidates took both physics and mathematics?

    A. 750
    B. 500
    C. 250
    D. 125


Answer: Option B
Let the marks of each question be 10

Let x% candidates take both the subjects.

Therefore, Percentage of candidates who opted physics = 65.8%

And percentage of candidates who opted mathematics = 59.2%

Therefore, x =(65.8 + 59.2 – 100)%

= (125 -100)% = 25%

Also total number of candidates = 2000

Therefore, Number of candidates who opted both the subjects = 25/100 x 2000 =500


3. In a survey it was found that 80% of those surveyed owned a car while 60% of those surveyed owned a mobile phone, if 55% owned both a car and a Mobile phone, What percent of those surveyed owned a car or a mobile phone or both?

    A. 65%
    B. 80%
    C. 85%

    D. 97.5%


Answer: Option C

Explanation:
Given that percentage of car owners = 80%

Percentage of mobile phone owners = 60%

Percentage of people having both car and mobile phone = 55%

Percentage of people having only car = 80 -55 = 25%

Percentage of people having only mobile phone = 60 -55 =5%

Percentage of people having car or mobile phone or both = 55% + 25% + 5% = 85%


4. In a college Anjana scored 80 marks out of 150 in History and 95 marks out of 120 in English. If she wants to score 70% marks in 3 subjects, find the minimum marks she should score in Geography out of 100.

    A. 70

    B. 55
    C. 76

    D. 84


Answer: Option D

Explanation:

Total maximum marks = 100 + 120 + 150 = 370

Total marks in History and English = 95 + 80 = 175

Total marks required by her to get 70% = 370 × 70% = 259

So, she needs 259 – 175 = 84 marks to score 70%.


5. Shobha’s Mathematics test had 75 problems i.e. 10 arithmetic, 30 algebra and 35 geometry problems. Although she answered 70% of the arithmetic, 40% of the algebra and 60% of the geometry problems correctly, she did not pass the test because she got less than 60% of the problems right . How many more question she would have needed to answer correctly to earn a 60% passing grade?

    A. 2

    B. 4

    C. 5

    D. 7


Answer: Option C

Explanation:
Number of questions attempted correctly = (70% of 10 + 40% of 30 + 60% of 35 )

⇒ (7 + 12 + 21) = 40.

Questions to be answered correctly for 60% grade = 60% of 75 = 45 .

So, Required number of questions = (45 – 40) = 5.

6. A candidate who gets 20% marks fails by 10 marks but another candidate who gets 42% marks gets 12% more than the passing marks. Find the maximum marks.

    A. 150

    B. 100
    C. 50

    D. 250


Answer: Option B

Explanation:
Let the maximum marks be x.

Putting the given info in th eq. form, we get pass marks = (20% of x) + 10 = (42% of x) – (12% of x)

⇒ (20% of x) + 10 = (30% of x)

⇒ (30% of x) – (20% of x) = 10

⇒ 10% of x = 10

∴ x = 100 marks

7. Rahul spends 50% of his monthly income on household items, 20% of his monthly income on buying clothes, 5% of his monthly income on medicines and the remaining amount of Rs. 11250 he saves. What is Rahul’s monthly income ?

    A. Rs. 38200

    B. Rs. 34000

    C. Rs. 41600

    D. Rs. 45000


Answer: Option D

Explanation:
Let the monthly income of Rahul be Rs. x.

Total expenditure = (50 + 20 + 5)% of x = 75% of x

Now, savings = (100 – 75)% of x = 11250

⇒ 25% of x = 11250

⇒ \(\frac{x}{4}\)
= 11250

⇒ x = 4 × 11250 = Rs. 45000

=


8. The price of an article is first increased by 20% and later on it is decreased by 25% due to reduction in sales. Find the net percentage change in final price of the article.

    A. 20%

    B. 18%

    C. 38%

    D. 10%


Answer: Option D

Explanation:
Net percentage change = 20 – 25 – 25 × 20 /100
100
= 20 – 25 – 5 = –10%

Valid votes = (\(\frac{80}{100}\) × 7500) = 6000


9. If the difference of 35% of a number and 25% of the same number is 240 then find the 150% of that number.

    A. 2200

    B. 3000

    C. 2400

    D. 3600


Answer: Option D

Explanation:
35% of x – 25% of x = 240

10% of x = 240

∴ x = \(\frac{240 × 100}{10}\) = 2400

Now, \(\frac{150}{100}\)of 2400 = 150 × 2400 = 3600


10. A salesman’s terms were changed from a flat commission of 5% on all his sales to a fixed salary of Rs.1000 plus 2.5% commission on all sales exceeding Rs. 4,000. If his remuneration as per new scheme was Rs. 600 more than that by the previous schema, his sales were worth?

    A. Rs. 14,000

    B. Rs. 12,000
    C. 52 kg

    D. Rs. 40,000


Answer: Option B

Explanation:
[1000 + (X-4000) * (\(\frac{2.5}{100}\))] – X * (\(\frac{5}{100}\)) = 600
X = 12000

11. 5% people of a village in Sri Lanka died by bombardment, 15% of the remainder left the village on account of fear. If now the population is reduced to 3553, how much was it in the beginning?

    A. 3800
    B. 4200
    C. 4400

    D. 5500


Answer: Option C

Explanation:
X * (\(\frac{95 }{100}\)) * (\(\frac{85 }{100}\)) = 3553
X = 4400


12. In a factory, there are 40% technicians and 60% non-technicians. If the 60% of the technicians and 40% of non-technicians are permanent employees, then the percentage of workers who are temporary is?

    A. 32%

    B. 42%
    C. 52%
    D. 62%


Answer: Option C

Explanation:

Total = 100
T= 40 NT= 60
40*(\(\frac{60}{100}\))=24 60*(\(\frac{40}{100}\))=24
24 + 24 = 48 => 100 – 48 = 52%


13. A mixture of 70 liters of wine and water contains 10% water. How much water must be added to make water 12 ½% of the total mixture?

    A. 12 liters

    B. 10 liters

    C. 4 liters
    D. 2 liters


Answer: Option D

Explanation:
70 * (10/100) = 7
Wine Water
87 \(\frac{1}{2}\)% 12 latex]\frac{1}{2}[/latex]%
87 latex]\frac{1}{2}[/latex]% ——- 63
12 latex]\frac{1}{2}[/latex]% ——-? => 9-7=2


14. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml. Lotion, containing 50% alcohol, to a lotion containing 30% alcohol, is?

    A. 3
    B. 4

    C. 5

    D. 6


Answer: Option D

Explanation:

4.5 4.5
30% 70%
30% —– 4.5
70% ——? => 10.5 – 4.5 = 6 ml


15. The tax on a commodity is diminished by 20% but its consumption is increased by 10%. Find the decrease percent in the revenue derived from it?

    A. 20%

    B. 18%
    C. 15 %

    D. 12 %


Answer: Option D

Explanation:
100 * 100 = 10000
80 * 110 = 8800
10000——- 1200
100 ——- ? = 12%




Geography – Related Information
Geography Quiz Practice Sets

Economy Quiz Practice Sets

Indian Dance Forms Quiz