Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 11

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 11

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 11 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 11 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

Direction: Find out the wrong number in the series.

1. 7, 8, 18, 57, 228, 1165, 6996


    8
    B. 18
    C. 57
    D. 228


Answer: Option D


Explanation:

Let the given numbers be A, B, C, D, E, F, G.

Then, A, A x 1 + 1, B x 2 + 2, C x 3 + 3, D x 4 + 4, E x 5 + 5, F x 6 + 6 are the required numbers.

Clearly, 228 is wrong.


2. 1, 1, 2, 6, 24, 96, 720


    A. 720
    B. 96
    C. 24
    D. 6


Answer: Option B


Explanation:

Go on multiplying with 1, 2, 3, 4, 5, 6 to get next number.

So, 96 is wrong.


3. 64, 71, 80, 91, 104, 119, 135, 155


    A. 71
    B. 80
    C. 104
    D. 135


Answer: Option D


Explanation:

Go on adding 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19 respectively to obtain the next number.

So, 135 is wrong.


4. 15, 16, 34, 105, 424, 2124, 12756


    A. 16
    B. 34
    C. 105
    D. 2124


Answer: Option D


Explanation:

\({2}^{nd}\) term = \({1}^{st}\) x 1 + 1 = 15 x 1 + 1 = 16

\({3}^{rd}\) term = \({2}^{nd}\) x 2 + 2 = 16 x 2 + 2 = 34
\({4}^{th}\) term = \({3}^{rd}\) x 3 + 3 = 34 x 3 + 3 = 105
\({5}^{th}\) term = \({4}^{th}\) x 4 + 4 = 105 x 4 + 4 = 424
\({6}^{th}\) term = \({5}^{th}\) x 5 + 5 = 424 x 5 + 5 = 2125
\({6}^{th}\) term should 2125 instead of 2124


5. 10, 26, 74, 218, 654, 1946, 5834


    A. 26
    B. 74

    C. 218

    D. 654


Answer: Option D


Explanation:
\({2}^{nd}\) term = \({1}^{st}\) x 3 – 4 = 10 x 3 – 4 = 26

\({3}^{rd}\) term = \({2}^{nd}\) x 3 – 4 = 26 x 3 – 4 = 74
\({4}^{th}\) term = \({3}^{rd}\) x 3 – 4 = 74 x 3 – 4 = 218.
\({5}^{th}\) term = \({4}^{th}\) x 3 – 4 = 218 x 3 – 4 = 650.
\({5}^{th}\) term must be 650 instead of 654

1. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is:


    A. 123
    B. 127

    C. 235

    D. 305


Answer: Option B


Explanation:

Required number = H.C.F. of (1657 – 6) and (2037 – 5)

= H.C.F. of 1651 and 2032 = 127.


2. Which of the following has the most number of divisors?


    A. 99
    B. 101
    C. 176

    D. 182


Answer: Option C

Explanation:
99 = 1 x 3 x 3 x 11

101 = 1 x 101

176 = 1 x 2 x 2 x 2 x 2 x 11

182 = 1 x 2 x 7 x 13

So, divisors of 99 are 1, 3, 9, 11, 33, .99

Divisors of 101 are 1 and 101

Divisors of 176 are 1, 2, 4, 8, 11, 16, 22, 44, 88 and 176

Divisors of 182 are 1, 2, 7, 13, 14, 26, 91 and 182.

Hence, 176 has the most number of divisors.


3. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then some of the number is:

    A. 28
    B. 32

    C. 40
    D. 64


Answer: Option C

Explanation:
Let the numbers be 2x and 3x.

Then, their L.C.M. = 6x.

So, 6x = 48 or x = 8.

The numbers are 16 and 24.

Hence, required sum = (16 + 24) = 40.


4. The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm is:

    A. 15 cm
    B. 25 cm
    C. 35 cm
    D. 42 cm


Answer: Option C

Explanation:
Required length = H.C.F. of 700 cm, 385 cm and 1295 cm = 35 cm.


5. The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is:


    A. 504
    B. 536
    C. 544
    D. 548


Answer: Option D

Explanation:
Required number = (L.C.M. of 12, 15, 20, 54) + 8

= 540 + 8

= 548.

1. A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterward by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3: 1?


    A. 4 months

    B. 5 months

    C. 6 months

    D. 8 months


Answer: Option D

Explanation:

Suppose B joined for x months. Then,
Then, \(\frac{85000 × 12}{42500 × x }\) = \(\frac{3}{1 }\)

x = \(\frac{85000 × 12}{42500 × 3 }\) = 8


2. Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs.. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?

    A. 7: 6: 10
    B. 12: 15: 16
    C. 42: 45: 56

    D. Cannot be determined


Answer: Option B

Explanation:
Aman : Rakhi : Sagar = (70,000 x 36) : (1,05,000 x 30) : (1,40,000 x 24) = 12 : 15 : 16.


3. Arun, Kamal, and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?


    A. Rs. 890
    B. Rs. 1335
    C. Rs. 1602

    D. Rs. 1780


Answer: Option A

Explanation:
Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8)

= 48 : 32 : 64

= 3 : 2 : 4.

Kamal’s share = Rs. 4005 X \(\frac{2}{9 }\) = Rs. 890.


4. Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months, Nanda joined her with a capital of Rs. 80,000. After 3 years, they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran’s share in the profit?

    A. Rs. 9,423
    B. Rs. 10,250
    C. Rs. 12,500
    D. Rs. 10,500


Answer: Option D

Explanation:

Simran : Nanda = (50000 x 36) : (80000 x 30) = 3 : 4.
Simran’s share = Rs. 24500 x \(\frac{3}{7 }\)


5. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined then after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A, B and C?


    A. 3 : 5 : 2
    B. 3 : 5 : 5
    C. 6 : 10 : 5
    D. Data inadequate


Answer: Option C

Explanation:

Let the initial investments of A and B be 3x and 5x.

A : B : C = (3x x 12) : (5x x 12) : (5x x 6) = 36 : 60 : 30 = 6 : 10 : 5.


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude