Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 9

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 9

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 9 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 9 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

1. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is:


    5 kmph
    B. 6 kmph
    C. 6.25 kmph
    D. 7.5 kmph


Answer: Option A


Explanation:

Let Abhay’s speed be x km/hr.

Then = \(\frac{30}{x}\) – \(\frac{30}{2x}\) = 3
6x = 30

x = 5 km/hr.


2. Robert is traveling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?


    A. 8 kmph
    B. 11 kmph
    C. 12 kmph
    D. 14 kmph


Answer: Option C


Explanation:

Let the distance travelled by x km.

Then, \(\frac {x}{10}\) – \(\frac {x}{15}\) = 2
3x – 2x = 60

x = 60 km.

Time is taken to travel 60 km at 10 km/hr = \(\frac {60}{10}\) hrs = 6 hrs
So, Robert started 6 hours before 2 P.M. i.e., at 8 A.M.
Required speed = \(\frac {60}{5}\) kmph. = 12 kmph


3. It takes eight hours for a 600 km journey if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:


    A. 2 : 3
    B. 3 : 2
    C. 3 : 4
    D. 4 : 3


Answer: Option C


Explanation:

Let the speed of the train be x km/hr and that of the car be y km/hr.

Then, \(\frac {120}{X}\) + \(\frac {480}{Y}\) = 8 ⇒ \(\frac {1}{X}\) + \(\frac {4}{Y}\) = \(\frac {1}{15}\)
And, \(\frac {20}{X}\) + \(\frac {400}{Y}\) = \(\frac {25}{3}\) ⇒ \(\frac {1}{X}\) + \(\frac {2}{Y}\) = \(\frac {1}{24}\)
Solving (i) and (ii), we get: x = 60 and y = 80.

Ratio of speeds = 60 : 80 = 3 : 4.


4. A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:


    A. 14 km
    B. 15 km
    C. 16 km
    D. 17 km


Answer: Option C


Explanation:

Let the distance travelled on foot be x km.

Then, distance travelled on bicycle = (61 -x) km.

So, \(\frac {X}{4}\) + \(\frac {(61 -x) }{9}\) = 9
⇒9x + 4(61 -x) = 9 x 36

⇒ 5x = 80

⇒ x = 16 km.


5. The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:


    A. 70 km/hr
    B. 75 km/hr

    C. 84 km/hr

    D. 87.5 km/hr


Answer: Option D


Explanation:
Let the speed of two trains be 7x and 8x km/hr.

Then, 8x = \(\frac {400}{4}\) = 100

X = \(\frac {100}{8}\) = 12.5

Speed of first train = (7 x 12.5) km/hr = 87.5 km/hr.

1. How many marks did Tarun secure in English?
I. The average mark obtained by Tarun in four subjects including English is 60.

II. The total marks obtained by him in English and Mathematics together are 170.

III. The total marks obtained by him in Mathematics and Science together are 180.


    A. I and II only
    B. II and III only

    C. I and III only

    D. None of these


Answer: Option D


Explanation:

I gives, total marks in 4 subjects = (60 x 4) = 240.

II gives, E + M = 170

III gives, M + S = 180.

Thus, none of (A), (B), (C), (D) is true.


2. In a cricket team, the average age of eleven players in 28 years. What is the age of the captain?

I. The captain is eleven years older than the youngest player.

II. The average age of 10 players, other than the captain is 27.3 years.

III. Leaving aside the captain and the youngest player, the average ages of three groups of three players each are 25 years, 28 years and 30 years respectively.


    A. Any two of the three
    B. All I, II and III
    C. II only or I and III only

    D. II and III only


Answer: Option C

Explanation:
Total age of 11 players = (28 x 11) years = 308 years.

I. C = Y + 11 C – Y = 11 …. (i)

II. Total age of 10 players (excluding captain) = (27.3 x 10) years = 273 years.

Age of captain = (308 – 273) years = 35 years.

Thus, C = 35. …. (ii)

From (i) and (ii), we get Y = 24

III. Total age of 9 players = [ (25 x 3) + (28 x 3) + (30 x 3)] years = 249 years.

C + Y = (308 – 249) = 59 …. (iii)

From (i) and (iii), we get C = 35.

Thus, II alone gives the answer.

Also, I and III together give the answer.


3. The average age of P, Q, R, and S is 30 years. How old is R?

I. The sum of ages of P and R is 60 years.

II. S is 10 years younger than R.

    A. I alone sufficient while II alone not sufficient to answer
    B. II alone sufficient while I alone not sufficient to answer

    C. Either I or II alone sufficient to answer
    D. Both I and II are not sufficient to answer


Answer: Option D

Explanation:
P + Q + R + S = (30 x 4) P + Q + R + S = 120 …. (i)

I. P + R = 60 …. (ii)

II. S = (R – 10) …. (iii)

From (i), (ii) and (iii), we cannot find R.


4. How many candidates were interviewed every day by panel A out of the three panels A, B, and C?

I. The three panels on average interview 15 candidates every day.

II. Out of a total of 45 candidates interviewed every day by the three panels, the number of candidates interviewed by panel A is more by 2 than the candidates interviewed by panel c and is more by 1 than the candidates interviewed by panel B.

    A. I alone sufficient while II alone not sufficient to answer
    B. II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
    C. Either I or II alone sufficient to answer
    D. Both I and II are not sufficient to answer


Answer: Option B

Explanation:
I. Total candidates interviewed by 3 panels = (15 x 3) = 45.

II. Let x candidates be interviewed by C.

Number of candidates interviewed by A = (x + 2).

Number of candidates interviewed by B = (x + 1).

x + (x + 2) + (x + 1) = 45

3x = 42

x = 14


5. What is the average age of children in the class?

I. The age of the teacher is as many years as the number of children.

II. The average age is increased by 1 year if the teacher’s age is also included.


    A. I alone sufficient while II alone not sufficient to answer
    B. II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
    C. Either I or II alone sufficient to answer
    D. Both I and II are not sufficient to answer


Answer: Option D

Explanation:
Let there be x children.

I give, age of teacher = x years.

II gives, average age of (x + 1) persons = (x + 1) years.

Teacher’s age = (x + 1) (x + 1) – \({x}^{2}\) = (\({x}^{2}\) + 1 + 2x) – \({x}^{2}\) = (1 + 2x)

Thus, the teacher’s age cannot be obtained.

1. Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:


    A. 2 : 3

    B. 4 : 3
    C. 6 : 7
    D. 9 : 16


Answer: Option B

Explanation:

Let us name the trains as A and B. Then,

\(\sqrt{b}\)\(\sqrt{a}\) = \(\sqrt{16}\) = \(\sqrt{9}\) = 4 : 3.


2. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

    A. 9 a.m.
    B. 10 a.m.
    C. 10.30 a.m.
    D. 11 a.m.


Answer: Option B

Explanation:
Suppose they meet x hours after 7 a.m.

Distance covered by A in x hours = 20x km.

Distance covered by B in (x – 1) hours = 25(x – 1) km.

Therefore 20x + 25(x – 1) = 110

=> 45x = 135

=> x = 3.


3. The last day of a century cannot be


    A. Monday
    B. Wednesday
    C. Tuesday

    D. Friday


Answer: Option C

Explanation:
100 years contain 5 odd days.

The last day of \({1}^{st}\) century is Friday.

200 years contain (5 x 2) 3 odd days.

The last day of \({2}^{nd}\) century is Wednesday.

300 years contain (5 x 3) = 15 1 odd day.

The last day of \({3}^{rd}\) century is Monday.

400 years contain 0 odd days.

The last day of \({4}^{th}\) century is Sunday.

This cycle is repeated.

Last day of a century cannot be Tuesday or Thursday or Saturday.

4. A man has Rs.480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

    A. 45
    B. 60
    C. 75
    D. 90


Answer: Option D

Explanation:

Let number of notes of each denomination be x.

Then x + 5x + 10x = 480

16x = 480

x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.


5. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:


    A. 20
    B. 80
    C. 100
    D. 200


Answer: Option C

Explanation:

Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.

Then, x – 10 = y + 10 x – y = 20 …. (i)

and x + 20 = 2(y – 20) x – 2y = -60 …. (ii)

Solving (i) and (ii) we get: x = 100 , y = 80.

The required answer A = 100.


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude