English Knowledge - SPLessons

SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SSC, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 1 presents the sample questions and answers related to English Language

shape Quiz

Direction (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.


Q1. Not only did they offer him (A)/ good salary but provided (B)/ him with a beautiful bungalow. (C)/ No Error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option B

Explanation:
In second part of the sentence use ‘’but also’’ in place of ‘’but’’.
As “not only……….but also” is the correct conjunction pair.


Q2. I finished my household chores (A)/ before he reached (B)/ to my place after so long. (C)/ No Error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option A

Explanation:
Grammar rule ‘’Subject + had + V3+……………..+ before + subject + V2’’ will be followed. Hence replace “finished” with “had finished”.


Direction (3-4): Improve the bracketed part of the sentence.


Q3. This is her second marriage and if it does not work this time she (will break) completely.

    A. will break out
    B. will be broke
    C. will brake
    D. No improvement


Answer: Option D

Explanation:
Break out: start suddenly or escape.
Break: to fail in health, strength, vitality, resolve, or control.
Hence No Improvement is required.

Q4. The CEO made it very clear in the annual meeting that the (only criteria) to promote an employee would be his performance and nothing else.

    A. sole criteria
    B. sole criterions
    C. only criterion
    D. No improvement


Answer: Option C

Explanation:
Singular form of ‘Criteria’ is ‘Criterion’.


Direction: Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.


Q5. IMPLEAD

    A. convince
    B. neglect
    C. accuse
    D. request


Answer: Option C

Explanation:
Implead: prosecute or take proceedings against.

Directions (1-2): The questions below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.


Q1. Is our national identity

P– needs to be shrouded in a
Q– of such a loose character that it
R– cloak of anodyne conformity?

    A. QPR
    B. RQP
    C. PQR
    D. PRQ



Answer: Option A

Explanation:
The correct sequence is ‘QPR’.


Q2. This is what comes

P– who sits below the Finance Minister
Q– and not consulting the economist
R– out of not knowing economics

    A. QRP
    B. RQP
    C. PRQ
    D. PQR


Answer: Option B

Explanation:
The correct sequence is ‘RQP’.


Direction (3-4): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.


Q3. For the used car salesmen, three sales a day is the requisite ______ maintaining employment at the dealership.

    A. to
    B. for
    C. on
    D. of


Answer: Option B

Explanation:
Requisite: necessary or needed for a particular purpose.
Requisite ‘for’ something.
Requisite ‘for’ a purpose.
Hence option B is the correct choice.


Q4. The separate details ____________ to form a single body of scientific thought.

    A. coalesce
    B. raiment
    C. largesse
    D. megalith


Answer: Option A

Explanation:
Coalesce: Come together to from one mass or whole.
Hence option A is the correct choice.


Direction: Four alternatives are given for the idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.


Q5. Cut loose

    A. Stop being influenced or controlled by another person
    B. To be agree with someone
    C. Difficult to handle a situation
    D. To disagree with someone


Answer: Option A

Direction (1-5): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.


It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.


Q1. It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing

    A. realistic
    B. reliable
    C. required
    D. essential


Answer: Option A

Explanation:
Realistic: based on what is real rather than on what is wanted or hoped for.


Q2. and rigging as murmurs of _____ losers.

    A. rational
    B. disgruntled
    C. huge
    D. idealist


Answer: Option B

Explanation:
Disgruntled: angry or dissatisfied.


Q3. ____ have come to light of intimidation of whole villages and communities

    A. instances
    B. sources
    C. reasons
    D. Ideas


Answer: Option A

Explanation:
Instance: a step, stage, or situation viewed as part of a process or series of events.


Q4. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians

    A. decided
    B. safeguarded
    C. rejuvenated
    D. threatened


Answer: Option D

Explanation:
Threaten: cause (someone or something) to be vulnerable or at risk; endanger.


Q5. into turning a blind eye to _____ practices.

    A. significant
    B. rare
    C. unjust
    D. usual


Answer: Option C

Explanation:
Unjust: not based on or behaving according to what is morally right and fair.

Related Information
Quantitative Aptitude – Study Guide
Reasoning Ability – Study Guide
English Language – Study Guide

General Awareness – Study Guide