Quantitative Aptitude - SPLessons

TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 5

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 5 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 5 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

1. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

    A. 57%
    B. 60%
    C. 65%
    D. 90%


Answer: Option A

Explanation:
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.

Required percentage = [\(\frac {11628}{20400}\) x 100] % = 57%
R = 5%
I = \(\frac {(450*6*5)}{100}\)= 135
450 + 135 = 585


2. Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

    A. Rs. 200
    B. Rs. 250

    C. Rs. 300

    D. None of these


Answer: Option B

Explanation:
Let the sum paid to Y per week be Rs. z.

Then, z + 120% of z = 550.
z + \(\frac {120)}{100}\)Z = 500
\(\frac {11)}{5}\)Z = 550
z = \(\frac {550 x 5)}{11}\) = 250


3. Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax-free items?

    A. Rs. 15
    B. Rs. 15.70
    C. Rs. 19.70
    D. Rs. 20


Answer: Option C

Explanation:
Let the amount taxable purchases be Rs. x.

Then, 6% of x = \(\frac {30)}{100}\)
x = {\(\frac {30)}{100}\) X \(\frac {100)}{6}\)} = 5
Cost of tax free items = Rs. [25 – (5 + 0.30)] = Rs. 19.70


4. Rajeev buys good worth Rs. 6650. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods.

    A. Rs. 6876.10
    B. Rs. 6876.10
    C. Rs. 6654
    D. Rs. 7000
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:
Rebate = 6% of Rs. 6650 = Rs. [\(\frac {6}{100}\) x 6650] = Rs. 399.

Sales tax = 10% of Rs. (6650 – 399) = Rs. \(\frac {10}{100}\) x 6251] = Rs. 625.10
Final amount = Rs. (6251 + 625.10) = Rs. 6876.10


5. The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

    A. 4.37%
    B. 5%
    C. 6%
    D. 8.75%


Answer: Option B


Explanation:

Increase in 10 years = (262500 – 175000) = 87500.

Increase% = [\(\frac {87500}{175000}\) x 100]% = 50%.
Required average = \(\frac {50}{10}\)% = 5%

1. Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Anand’s present age in years?


    A. 24
    B. 27
    C. 40
    D. Cannot be determined


Answer: Option A

Explanation:
Let the present ages of Sameer and Anand be 5x years and 4x years respectively.

Then, \(\frac {5x + 3}{4x + 3}\) = \(\frac {11}{9}\)
9(5x + 3) = 11(4x + 3)
45x + 27 = 44x + 33
45x – 44x = 33 – 27
x = 6
Anand’s present age = 4x = 24 years.


2. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, then how old is B?

    A. 7
    B. 8
    C. 9
    D. 10
    E. 11


Answer: Option C

Explanation:
Let C’s age be x years. Then, B’s age = 2x years. A’s age = (2x + 2) years.

(2x + 2) + 2x + x = 27

5x = 25

x = 5.

Hence, B’s age = 2x = 10 years.


3. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is:


    A. 14 years

    B. 18 years

    C. 20 years

    D. 22 years


Answer: Option D

Explanation:

Let the son’s present age be x years. Then, man’s present age = (x + 24) years.

(x + 24) + 2 = 2(x + 2)

x + 26 = 2x + 4

x = 22.


4. Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. What is Sagar’s age at present?


    A. 16 years
    B. 18 years
    C. 20 years
    D. Cannot be determined


Answer: Option A

Explanation:

Let the ages of Kunal and Sagar 6 years ago be 6x and 5x years respectively.
Then, \(\frac {(6x + 6) + 4}{(5x + 6) + 4 }\) = \(\frac {11}{10 }\)
10(6x + 10) = 11(5x + 10)
5x = 10
x = 2.

Sagar’s present age = (5x + 6) = 16 years.


5. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, the father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be:


    A. 12 years

    B. 14 years
    C. 18 years

    D. 20 years


Answer: Option D

Explanation:
Let the present ages of son and father be x and (60 -x) years respectively.

Then, (60 – x) – 6 = 5(x – 6)

54 – x = 5x – 30

6x = 84

x = 14.

Son’s age after 6 years = (x+ 6) = 20 years..

1. At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun’s age will be 26 years. What is the age of Deepak at present ?


    A. 12 years
    B. 15 years
    C. 19 and half
    D. 21 years


Answer: Option B

Explanation:
Let the present ages of Arun and Deepak be 4x years and 3x years respectively. Then,

4x + 6 = 26 4x = 20

x = 5.

Deepak’s age = 3x = 15 years.


2. Sachin is younger than Rahul by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Sachin?


    A. 16 years
    B. 18 years
    C. 28 years
    D. 24.5 years


Answer: Option D

Explanation:
Let Rahul’s age be x years.

Then, Sachin’s age = (x – 7) years.
\(\frac {x – 7}{x}\)

\(\frac {7}{9}\)
9x – 63 = 7x

2x = 63

x = 31.5
Hence, Sachin’s age =(x – 7) = 24.5 years.


3. A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the areas of four walls, the volume of the hall is:


    A. 720

    B. 900
    C. 1200
    D. 1800


Answer: Option C

Explanation:
2(15 + 12) x h = 2(15 x 12)
h = \(\frac {180}{27}\)m = \(\frac {20}{3}\)m
Volume = 15 x 12 x \(\frac {20}{3}\)\({m}^{3}\)


4. A boat having a length of 3 m and breadth 2 m is floating on a lake. The boat sinks by 1 cm when a man gets on it. The mass of the man is:


    A. 12 kg
    B. 60 kg
    C. 72 kg
    D. 96 kg


Answer: Option B


Explanation:

Volume of water displaced = (3 x 2 x 0.01) \({m}^{3}\)
0.06 \({m}^{3}\)
Mass of man = Volume of water displaced x Density of water
= (0.06 x 1000) kg
= 60 kg.


5. A metallic sheet is of rectangular shape with dimensions 48 m x 36 m. From each of its corners, a square is cut off so as to make an open box. If the length of the square is 8 m, the volume of the box (in \({m}^{3}\)) is:


    A. 4830
    B. 5120
    C. 6420
    D. 8960


Answer: Option B


Explanation:

Clearly, l = (48 – 16)m = 32 m,

b = (36 -16)m = 20 m,

h = 8 m.
Volume of the box = (32 x 20 x 8) \({m}^{3}\) = 5120 \({m}^{3}\)


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude