English Knowledge - SPLessons

TSCAB General English Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TSCAB General English Quiz 1

shape Introduction

Telangana State Cooperative Apex Bank has announced a notification for the recruitment of Staff Asst Recruitment posts. English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like TSCAB, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the TSCAB General English Quiz 1 sample questions and answers. The Online examination is scheduled to be conducted on 2\(^{nd}\) Nov, 2019.

shape Quiz

Directions (1-5): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.


A. Global warming is caused by an acute heating of the earth’s atmosphere as a result of energy being trapped.

B. Cattle and other animals that produce methane can also contribute significantly to global warming, much of this has been a problem because of human animal farming which produces hundreds of cattle for the meat industry.

C. Greenhouse gasses such as carbon dioxide and methane can cause the atmosphere to build up, leading to solar radiation becoming trapped within the earth like within a greenhouse, hence the name.

D. Global warming is also largely a result of the release of methane from cracks in the earth, landfill sites and through natural gas leaks.

E. Once these greenhouse gasses are released, they can contribute to the buildup of the atmosphere and work to trap more solar radiation within the earth.


Q1. Which is the LAST sentence after rearrangement?


    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B

Explanation –Explanation is common for 1-5. The order of the sentence after arrangement is ACEDB.


Q2. Which is the SECOND sentence after rearrangement?


    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option C


Q3. Which is the FOURTH sentence after rearrangement?


    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D


Q4. Which is the FIRST sentence after rearrangement?


    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A


Q5. Which is the THIRD sentence after rearrangement?


    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option E

Directions (1-5):Read the following passage and answer the questions as directed.

The year 2018 has been a watershed for Indian startups and the venture capital industry. With landmark deals led by the Walmart-Flipkart acquisition, increased investments by the likes of SoftBank and Alibaba and a surge in young professionals wanting to become entrepreneurs, India continues to consolidate its position as the world’s third-largest startup ecosystem. Now there is no looking back. We should now strive to become the world’s largest and the best startup ecosystem. These are not just lofty, feel-good goals but ones that can transform our country at multiple levels.


Consider the conventional role and responsibilities of a venture capitalist (VC). At present, the VC sits at the centre of a universe that has investors at one end and founders at another, managing the funds of the former and guiding the latter to scale so that there are handsome returns for everyone who has skin in the game. While this remains the primary reason for a VC’s existence, there are two more stakeholders in this domain—the government and the average citizen. As a VC originating from and based in India, I believe we also have a responsibility towards those who govern us and my fellow Indians. As part of a larger ecosystem, VCs have a significant responsibility to facilitate dialogue and cooperation with the government so that policymaking is realistic, enabling, and also creates a conducive framework to encourage the spirit of entrepreneurship in India. We need to ensure that progress is not derailed by sudden jolts such as the “angel tax” and the new e-commerce policy. We need continuity and ——- at both the planning and execution stages at the policy level, combined with a robust involvement of the stakeholders in the entire decision-making process.

Q1. Which of the following statements is/are incorrect as per the passage above?


    A. The year 2018 has been a turning point for Indian startups and the venture capital industry.
    B. India continues to consolidate its position as the world’s third-largest startup ecosystem.
    C. The VC manages the funds of the investors and guides the founders to scale.
    D. VCs also have a significant responsibility to facilitate dialogue and cooperation with the government.
    E. All are correct


Answer – Option E


Explanation –All are correct as per the given passage.


Q2. In the passage above, a phrase has been used “have skin in the game”. What is the meaning of this phrase?

    A. To have a personal investment in an undertaking, and therefore a vested interest in its success.
    B. To have a rivalry with an undertaking, and therefore a vested interest in its failure.
    C. To have a vigour to work hard to make your life successful.
    D. To have a loss in an undertaking or organisation dueto fraudulent activities and take action against it.
    E. None is correct.


Answer – Option A

Explanation –“Have skin in the game” means have a personal investment in an organization or undertaking, and therefore a vested interest in its success.


Q3. Which of the following can replace the word given in bold ” SURGE” in the passage?

    A. Demolish
    B. Abandon
    C. Boost
    D. Sluggish
    E. Both A and B


Answer – Option C

Explanation –Surge: increase suddenly and powerfully.


Q4. Which of the following is/are the responsibilities of a Venture Capitalist in context with the passage above?

I. VCs have a significant responsibility to facilitate dialogue and cooperation with the government.
II. They have a responsibility to create a conducive framework to encourage the spirit of entrepreneurship in India.
III. To ask questions and talk to people at all levels in an organization.

    A. Only I
    B. Only III
    C. Both I and II
    D. Both II and III
    E. All of the Above


Answer – Option C

Explanation –Both (I) and (II) are correct. Refer second paragraph.


Q5. Which of the following words can fill in the blank to make it meaningful?

    A. disability
    B. feasible
    C. reliable
    D. stability
    E. Both C and D


Answer – Option D

Explanation –‘Stability’ means the state of being stable and it correctly fits in the blank in the paragraph.

Directions (1-2): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase given in undrline letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer.


Q1. There will been no ingress into the school until the fire department makes an “all clear” announcement.


    A. be not ingress in the
    B. be no ingress into them
    C. been no ingress into them
    D. be no ingress into the
    E. No change Required


Answer – Option D

Explanation –Option ‘D’ is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct.


Q2. Because the drinking water was found to have an brain-eating amoeba, crews were called in to purify the system.


    A. was found too have an
    B. was found to have a
    C. were found to have a
    D. were found to have an
    E. No change Required


Answer – Option B

Explanation – The article ‘a’ will be used here as ‘brain- eating’ starts with a consonant.


Directions (3-5): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct.


Q3. The author included an ——– in her speech when she referred to Romeo but didn’t explain who he was.


    A. allusion
    B. insinuate
    C. abjure
    D. pruning
    E. Both A and B


Answer – Option A

Explanation –Allusion: an expression designed to call something to mind without mentioning it explicitly; an indirect or passing reference.


Q4. Although Jared’s parents are extremely wealthy, he acts like a normal person and does not —— about his background.

    A. brag
    B. tout
    C. praising
    D. Both A and B
    E. callow


Answer – Option B

Explanation –Tout: to brag or flaunt


Q5. Sally did not give up her phone easily so her father had to ——- it from her hands.

    A. pick
    B. drag
    C. wrest
    D. twisting
    E. Both B and C


Answer – Option C

Explanation –Wrest: forcibly pull (something) from a person’s grasp.



Related Information
TSCAB Recruitment Exam Pattern – Staff Assistant 2019
TSCAB Recruitment General English – Study Guide
English Book for Bank Exams