English Knowledge - SPLessons

TSCAB General English Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TSCAB General English Quiz 2

shape Introduction

Telangana State Cooperative Apex Bank has announced a notification for the recruitment of Staff Asst Recruitment posts. English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like TSCAB, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the TSCAB General English Quiz 3 sample questions and answers. The Online examination is scheduled to be conducted on 2\(^{nd}\) Nov, 2019.

shape Quiz

Directions(1-5): In the given passage, certain words are missing, denoted by a blank and numbered. For each blank, there are a combination of four options given, which might fill the blank to make the sentence grammatically and contextually correct. Choose the option accordingly, and mark your answer.


“The preparation to get into the character is very______(1)_________ ,” says Joshi. “I approach a role through the body — the spine, breath, postures, the walk, the voice, and most importantly the character’s thought process.” Concurrently performing shows of almost 15 plays at various venues, Joshi is deeply immersed in the study and performance of the role of Gandhi presently, for the play “Bapu” directed by BhanuBharti. The play traces the last days of Gandhi, before and after the Partition. Reflecting on the challenges of _________(2)_____________ a historical personality of such stature, he says, “The way Gandhi is understood today is the larger than life image of this towering personality. As an actor, it takes a lot from inside you to not be overwhelmed by the image and to ________(3)___________ and portray him as a regular but complex human being. A lot of the preparation involves reading, researching and reflecting on his quotes, why he said something, his life context and to trace his thought process.” Joshi emphasizes that apart from the character, the genre or form of the play is a crucial factor in determining his approach. _____(4)_________ on the example of his role in “Bapu”, he says, “This play is in the mode of realism, so to be as close as possible to the image of Gandhi, I started wearing dhoti, living frugally, experiencing the bare-bodied sensation of the way he dressed was important. I attempted to capture how he would sit, walk, stand.” He points out that make-up and costumes are major aspects that bring the character alive for an actor. “After make-up, when I see myself in the mirror as Gandhi, it changes something inside me. It is like carrying a character inside your body.” In another recent production, Joshi wears multiple hats as director and as an actor essaying two roles. The bilingual play “Agg Di IkBaatHai”, on the life of ______(5)________ poet Amrita Pritam has him challenging his own boundaries as he plays SahirLudhianvi as well as Imroze.

Q1.

    A. rigorous/meticulous
    B. precarious/peril
    C. sophistication /deplorable
    D. amenable / coiffeur
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –‘Meticulous’ is the suitable choice meaningrigidly accurate; allowing no deviation from a standard, so it’s suitable in the
context.


Q2.

    A. essaying/ portraying
    B. demanding/rejection
    C. denounce/ assayed
    D. acting/essayed
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –‘Essaying’ means to assume or act the character of, therefore it is grammatically and contextually correct.


Q3.

    A. catapulted/ supportive
    B. comprehend/perceive
    C. bellowed/ chastised
    D. soothsaying/ prophecy
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation –‘Comprehend’ means to take into the mind; to grasp with the understanding; to apprehend the meaning of; to understand,
therefore it is a suitable term here.


Q4.

    A. Sheered /demure
    B. shrewd/breathtaking
    C. Elaborating/ Detailing
    D. explaining/ partition
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation –The word means to Work out in detail; therefore is grammatically and contextually correct.


Q5.

    A. fragmented/ couture
    B. pristine/ sanguine
    C. languid/ popular
    D. iconic/legendary
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation –‘Iconic’ means Relating to or having the characteristics on an icon.

Directions (1-2): Choose the word which is not a synonym for the given word.


Q1. Emigrate

    A. depart
    B. elude
    C. relocate
    D. resettle
    E. leave


Answer – Option B

Explanation –Emigrate- leave one’s own country in order to settle permanently in another


Q2. Eloquent

    A. elusive
    B. articulate
    C. fluent
    D. expressive
    E. well-spoken


Answer – Option A

Explanation –Eloquent- fluent or persuasive in speaking or writing.


Direction: Choose the word which is not an antonym for the given word.


Q3. Revelry

    A. jollity
    B. sadness
    C. work
    D. mourning
    E. sobriety


Answer – Option A

Explanation –Revelry- lively and noisy festivities, especially when these involve drinking a large amount of alcohol.


Directions(4-5): In the given sentences, four words are marked in bold in each sentence. One of the words may be wrongly spelled. Choose the word out of each sentence that is incorrectly spelled. If all are correct, mark option E.


Q4. The statement from the court did not single out the proposal of the Colegium led by Chief Justice of India Ranjan Gogoi to transfer Justice Tahilramani but is of general note.

    A. proposal
    B. Colegium
    C. statement
    D. transfer
    E. All are correct


Answer – Option B

Explanation –Colegium is incorrectly spelt. It should be spelled as ‘Collegium’.


Q5. In this backdrop, any attempt to create an atmosphare of fear or influence the proceedings will have to be viewed seriously.

    A. backdrop
    B. atmosphare
    C. influence
    D. proceedings
    E. All are correct


Answer – Option B

Explanation –Atmosphare is incorrectly spelt. It should be spelled as ‘atmosphere’.

Directions (1-3): Find out the error(s) if any, in each of the following sentences and choose the correct option.

Q1. Besides the Khooni Darwaza or Gate (A)/ of Blood, there are other landmarks (B)/ to remind us of those days. (C)/ Traces of the cannonading remain on Kashmere Gate’s walls.(D)

    A. Only A
    B. Only C
    C. A and C
    D. B and D
    E. no error


Answer – Option E

Explanation –The sentence is grammatically and structurally correct.


Q2. Two small structures opposite to the GPO (A)/ here with cannon-heads mounted in them, (B)/ proclaim the site of the British Magazine(C)/ blown up by nine Englishmen. (D)


    A. Only A
    B. Only C
    C. A and B
    D. B and D
    E. No error


Answer – Option C

Explanation –Use ‘opposite the GPO..’ instead of ‘opposite to the..’ as ‘to’ is redundant here.
Use ‘on’ instead of ‘in’ as the correct form of the preposition.


Q3. She was on a hunger (A)/ strike for 16 long years demanding (B)/ the Indian government repeal (C)/ the Armed Forces (Special Powers) Act. (D)

    A. Only A
    B. Only C
    C. A and C
    D. B and D
    E. No error


Answer – Option E

Explanation –The sentence is grammatically and structurally correct.


Directions (4-5): In each of the questions given below a phrase/idiom is given in BOLD and five options are given below it. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom.


Q4. Takes two to tango


    A. Tango is a Spanish dance form
    B. It requires two people to do the tango
    C. Most deeds/actions/misdeeds require participation from more than three-person
    D. Most deeds/actions/misdeeds require participation from two people
    E. None of the above


Answer – Option D

Explanation –Takes two to tango: Most deeds/actions/misdeeds require participation from two people


Q5. Ball is in your court


    A. It is up to you to make the first decision
    B. It is up to you to make the next decision or step
    C. It is up to you to throw the ball
    D. It is up to you to pick up the ball
    E. None of the above


Answer – Option B

Explanation –Ball is in your court: It is up to you to make the next decision or step



Related Information
TSCAB Recruitment Exam Pattern – Staff Assistant 2019
TSCAB Recruitment General English – Study Guide
English Book for Bank Exams