Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS PO Mains Data Analysis and Interpretation Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Mains Data Analysis and Interpretation Quiz 2

shape Introduction

Data Interpretation is the ability to analyse, interpret and visualise the provided data to arrive at conclusions and to make inferences. Data Interpretation questions in the competitive exams is a test of analytical abilities. In the competitive exams, the Data Interpretation questions are grouped together and refer to the same table, graph or other data/visual presentation. The test takers are required to interpret or analyse the given data to answer the questions. In India, competitive exams related to employment in Banking, SSC, Insurance, etc..have the Data Interpretation type of questions. The article IBPS PO Mains Data Analysis and Interpretation Quiz 2 provides Data Interpretation Practice Quizzes with solutions.

shape Quiz

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart – 1 shows the percentage distribution of total number of students (Boys + Girls) enrolled for different activities in School A and the pie


chart -2 shows the percentage distribution of the total number of girl students enrolled for different activities in School A


1. The total number of boy students enrolled in Dancing and Singing together is approximate what percentage of the total number of girl students enrolled for the same activities?

    A. 86 %
    B. 124 %
    C. 102 %
    D. 68 %
    E. 74 %


Answer: Option C

Explanation:

Total number of students enrolled for Dancing = 2500 × (\(\frac{18}{100}\)) = 450

Total number of students enrolled for Singing = 2500 × (\(\frac{14}{100}\)) = 350

Total number of girl students enrolled for Dancing =1200 × (\(\frac{21}{100}\)) = 252

Total number of girl students enrolled for Singing = 1200 × (\(\frac{12}{100}\)) = 144

Total number of boy students enrolled for Dancing = 450 – 252 = 198

Total number of boy students enrolled for Singing = 350 – 144 = 206

Required % = \(\frac{198 + 206}{252 + 144}\) × 100

= > (\(\frac{404}{396}\)) × 100 = 102.02 % = 102 %


2. Find the difference between the total number of students enrolled for Drawing and Karate together to that of total number of girl students enrolled for Karate and Swimming together?

    A. 560
    B. 700
    C. 850
    D. 920
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:

The total number of students enrolled for Drawing and Karathe together

= > 2500 × (\(\frac{52}{100}\)) = 1300

The total number of girl students enrolled for Karathe and Swimming together

= > 1200 × (\(\frac{50}{100}\)) = 600

Required difference = 1300 – 600 = 700


3. Find the ratio between the total number of boy students enrolled for Dancing and Swimming together to that of total number of girl students enrolled for Drawing and Karate together?

    A. 143 : 212
    B. 125 : 198
    C. 133 : 248
    D. 161 : 264
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:

Total number of students enrolled for Dancing = 2500 × (\(\frac{18}{100}\)) = 450

Total number of girl students enrolled for Dancing =1200 × (\(\frac{21}{100}\)) = 252

Total number of boy students enrolled for Dancing = 450 – 252 = 198

Total number of students enrolled for Swimming = 2500 × (\(\frac{16}{100}\)) = 400

Total number of girl students enrolled for Swimming = 1200 × (\(\frac{23}{100}\)) = 276

Total number of boy students enrolled for Swimming = 400 – 276 = 124

The total number of boy students enrolled for Dancing and Swimming together

= > 198 + 124 = 322

The total number of girl students enrolled for Drawing and Karathe together

= > 1200 × (\(\frac{44}{100}\)) = 528

Required ratio = 322 : 528 = 161 : 264


4. Find the average number of boy students enrolled for Singing, Drawing, and Karate together?

    A. 326
    B. 378
    C. 412
    D. 434
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:
Total number of students enrolled for Singing = 2500 × (\(\frac{14}{100}\)) = 350

Total number of girl students enrolled for Singing= 1200 × (\(\frac{12}{100}\)) = 144

Total number of boy students enrolled for Singing = 350 – 144 = 206

Total number of students enrolled for Drawing = 2500 × (\(\frac{24}{100}\)) = 600

Total number of girl students enrolled for Drawing = 1200 × (\(\frac{17}{100}\)) = 204

Total number of boy students enrolled for Drawing = 600 – 204 = 396

Total number of students enrolled for Karathe = 2500 × (\(\frac{28}{100}\)) = 700

Total number of girl students enrolled for Karathe = 1200 × (\(\frac{27}{100}\)) = 324

Total number of boy students enrolled for Karathe = 700 – 324 = 376

Total number of boy students enrolled for Singing, Drawing and Karathe together

= > 206 + 396 + 376 = 978

Required average = \(\frac{978}{3}\) = 326


5. The total number of students enrolled for Singing and Swimming together is approximately what percentage more/less than the total number of girl students enrolled for Dancing, Drawing and Karate together?

    A. 16 % less
    B. 4 % more
    C. 4 % less
    D. 25 % less
    E. 16 % more


Answer: Option C

Explanation:

Total number of students enrolled for Singing and Swimming together

= > 2500 × (\(\frac{30}{100}\)) = 750

Total number of girl students enrolled for Dancing, Drawing and Karathe together

= > 1200 × (\(\frac{65}{100}\)) = 780

Required % = \(\frac{(780 – 750)}{780}\) × 100 = \(\frac{30}{780}\) × 100 = 4 % less

Directions (1-5): Study the following information and answer the questions that follow:

There are two companies namely A and B, which sell chairs, tables, and wardrobes in 3 months August, September, and October. The ratio of a chair, tables, and wardrobes sold by A in August are 42: 36: 23 while a ratio of chairs sold by A in August, September, and October is 14: 23: 27. Wardrobes sold by A in August is 230 less than chairs sold in September by A. In September 665 chairs, 400 tables and 210 wardrobes were sold by two companies together. B sold the same number of chairs in Aug and September. The number of tablets sold by company B in September was equal to a number of chairs sold by A in August while the number of wardrobes sold by A in August and B in September was equal. Company B sold a total of 1025 chairs in these three months together which was 480 more than the total number of tables sold by A. Ratio of tables sold by A and B in August is 12: 11 and in October is 35: 38 respectively. The total number of items sold in August was 1075. The total number of wardrobes sold by A in October was 35 less than the wardrobe sold by B in October, while the sum of the wardrobe
sold by A and B in October is 205.


1. What is the ratio of the number of tables sold by A in August to that of B in September?

    A. 7:6
    B. 6:7
    C. 12:13
    D. 11:12
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:
Let number of chairs, tables and wardrobes sold by A in August be 42x, 36x and 23x. Also, let chairs sold by A in August, September and October be 14y,

23y and 27y respectively.

∴42x = 14y ⇒y = 3x

and, 23x = 23y – 230

⇒x = 5 and y = 15

Now,

Chairs sold by B in September = 665 – 345 = 320

Chairs sold by B in August = 320

Tables sold by B in September = Chairs sold by A in Aug = 210

∴Table sold by A in September = 400 – 210 = 190

Wardrobes sold by B in September = wardrobes sold by A in Aug = 115

∴Wardrobes sold by A in September = 210 – 115 = 95

Chairs sold by B in October = 1025 – 320 – 320 = 385

Tables sold by A in October = (1025 – 480) – (180 + 190) = 175

Tables sold by B in August = (\(\frac{11}{12}\)) × 180 = 165

Tables sold by B in October = (\(\frac{38}{35}\)) × 175 = 190

Wardrobes sold by B in August = 1075 – (210 + 320 + 180 + 165 + 115) = 85

Let wardrobes sold by A in October be a and that by B be b in October

∴a = b – 35 and a + b = 205

⇒a = 85 and b = 120

Month chair Table wardrobe
A B A B A B
Aug 210 320 180 165 115 85
Sep 345 320 190 210 95 115
Oct 405 385 175 190 85 120


Required Ratio = \(\frac{180}{120}\) = \(\frac{6}{7}\)


2. Find the number of wardrobes sold by B in October.

    A. 80
    B. 120
    C. 115
    D. 95
    E. 125


Answer: Option B

Explanation:
Refer to the table in Explation of Q1, Wardrobes sold by B in Oct = 120


3. Find the difference in the number of chairs sold by A and B in August.

    A. 100
    B. 120
    C. 105
    D. 110
    E. 112


Answer: Option D

Explanation:
Refer to the table in Explation of Q1, Required difference = 320 – 210 = 110


4. Total number of chairs sold by B in September and October is

    A. 750
    B. 725
    C. 705
    D. 715
    E. 405


Answer: Option C

Explanation:
Refer to the table in Explation of Q1, Total chairs sold by B in September and October = 320 + 385 = 705


5. By what percent tables sold by A in October are more than wardrobes sold by B in October?

    A. 83%
    B. 54%
    C. 67%
    D. 56%
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:
Refer to the table in Explation of Q1, [ \(\frac{(175-120)}{120}\)] × 100 = 45.83%

Directions (1-5): The Table given below shows the percentage of valid voters in 5 villages in two years 2001 and 2005.


Villlages 2001 2005
A 50 80
B 75 65
C 76 64
D 55 70
E 80 55

NOTE– Total voters in any year = Valid voters + Invalid voters

1. What is the difference between invalid voters of village C in the two given years if valid voters in 2005 in that village are 4000 and the ratio of valid voters of village C from 2001 to 2005 is 19: 25?

    A. 1190
    B. 1250
    C. 1290
    D. 1350
    E. 1365


Answer: Option C

Explanation:
Invalid voter of village C in 2005 = 4000 × \(\frac{36}{64}\) = 2250

Valid voter of village C in 2001 = 4000 × \(\frac{19}{25}\) = 3040

Now, invalid voter of village C in 2001 = 3040 × \(\frac{24}{76}\) = 960

∴Required diff. = 2250 – 960 = 1290


2. If in village A in 2005, 2500 voters were declared invalid voters 10% of valid voters opted NOTA and the winner got 200 more votes than losing candidate, then find the total vote that losing candidate got in 2005 in village A.

    A. 4400
    B. 4600
    C. 5400
    D. 5200
    E. 4800


Answer: Option A

Explanation:
Total valid votes of village A in 2005 = 2500 × \(\frac{100}{20}\) × \(\frac{80}{100}\) = 10000

Total valid votes excluding Nota in village A in 2005 = 10000 × \(\frac{90}{100}\) = 9000

∴According to question,

x + (x + 200) = 9000

⇒ x = 4400

Required no. of votes of losing candidates = 4400


3. In village B if the ratio of total voters in 2001 to 2005 is 26: 23, then find the ratio of invalid voters in 2001 to the invalid voters in 2005 in same village.

    A. 131: 160
    B. 130: 161
    C. 127: 141
    D. 18: 35
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:
Let the total voters in 2005 are x.

Total voters in 2001 = (\(\frac{26}{23}\)) x

∴ \(\frac{\frac {75}{100} × \frac{30}{100} × x }{\frac{30}{100} × x }\) = \(\frac{130}{161}\)


4. If there are 1600 males invalid voters of village E in 2001 and the females’ invalid voters of the same village and same year contributed is 36% of total valid voters, then find the percentage of invalid male voters in a total population if total males in village E in 2001 were 2000.

    A. 2%
    B. 4%
    C. 6%
    D. 8%
    E. 8%


Answer: Option D

Explanation:
Total invalid male of village E in 2001

= 2000 – 1600 = 400

Total valid voters in 2001 = 1600 × \(\frac{100}{64}\) = 2500

Total Voters in 2001 = 2500 × \(\frac{100}{80}\) = 3125

∴ required % = (\(\frac{400}{3125}\)) × 100 = 12.8 %


5. If the ratio of valid voters of village B in 2001 and invalid voters of village D in 2005 was 16: 3, then total voters of village D in 2005 were what percent more or less than those of village B in 2001?

    A. 45 \(\frac{2}{7}\) %
    B. 53 \(\frac{4}{5}\) %
    C. 53 \(\frac{1}{8}\) %
    D. 52 \(\frac{1}{8}\) %
    E. 50 \(\frac{2}{5}\) %


Answer: Option C

Explanation:
Let total voters of village B in 2001 = x

& Total voters of village D in 2005 = y \(\frac{\frac{20x}{3}}{80}\)

∴ [ \(\frac{\frac {75}{100} × x}{\frac{30}{100} × y}\) ] = \(\frac{16}{3}\)

\(\frac{x}{y}\) = \(\frac{32}{15}\)

Required % = \(\frac{17}{32}\) × 100 = 53 \(\frac{1}{8}\) %



Data Interpretation – Related Information
Data Interpretation Practice Sets for Competitive Exams
IBPS PO Mains Data Analysis and Interpretation Quiz 1
IBPS RRB Data Interpretation Quiz Day 2
Book for Quantitative Aptitude