English Knowledge - SPLessons

IBPS RRB Sentence Correction Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Sentence Correction Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the IBPS RRB Sentence Correction Quiz 1 sample questions and answers.The Online Mains examination is scheduled to be conducted on October 2019. This IBPS RRB Sentence Correction Quiz 1 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.


shape Quiz

Directions(1-5): In this question, a part of the sentence is made bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) and (D) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no replacement is needed, mark (E) as your answer.


1. One school of thought believes that the planet is warming without humans doing anything to make it happen.

    A. the planet is warming it
    B. the planet is warming itself
    C. the planet is warming themselves
    D. the planet is warming oneself
    E. No correction required


Answer: Option B


2. A dollar weak index and lower US treasury yield are also making the yellow metal attractive for investors.

    A. dollar weaker index and lower US
    B. dollar weak index and low US
    C. weak dollar index and US lower
    D. weak dollar index and lower US
    E. No correction required


Answer: Option D


3. Entrepreneurs should put down some money in a contingency fund even before starting their business.

    A. should putting down some money
    B. should put by some money
    C. should have put down some money
    D. should had put by some money
    E. No correction required


Answer: Option B


4. We must do everything we possibly can sooner than we think we can, and more brilliantly and imaginatively than we think possible.

    A. sooner when we think we can
    B. more sooner than we think we can
    C. later than we think we can
    D. latest than we think we can
    E. No correction required


Answer: Option E


5. Most of us recognise our moral obligation towards leave children a decent future, which obviously includes a decent planet.

    A. our moral obligations towards
    B. our moral obligatory towards
    C. our moral obligatory to
    D. our moral obligation to
    E. No correction required


Answer: Option D

Directions(1-5): In this question, a part of the sentence is made bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) and (D) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no replacement is needed, mark (E) as your answer.


1. Despite the political collusion, our suspicious chief minister has kept her comrades at arming lengths.

    A. comrades at arming length
    B. comrades at arm’s lengths
    C. comrades at arm’s length
    D. comrades in arm’s length
    E. No correction required


Answer: Option C


2. Extensive digital campaigns and the lack of better alternatives brought out BJP’s unprecedented victory.

    A. better alternatives bringing out
    B. better alternatives brought about
    C. better alternatives brought round
    D. better alternatives brought up
    E. No correction required


Answer: Option B


3. A pincing movement of interesting corporate and political pressure combined with regulatory overdrive has cramped the autonomy of the teacher.

    A. pincer movement of interesting corporate
    B. pincing movement of corporate interest
    C. pincer movement of corporate interest
    D. pincing movement in interesting corporate
    E. No correction required


Answer: Option C

Explanation:
The word ‘pincing’ should be replaced with ‘pincer’ to make the sentence correct. The term ‘pincer movement’ is used in reference to a situation involving pressure from two different sides or forces.


4. In private spaces too, heckling may amount to a breach of privacy, which includes the right to be left alone.

    A. may amount to a breach in
    B. may amount to a breach from
    C. may amount to a breach out of
    D. may amount in a breach of
    E. No correction required


Answer: Option E


5. With the advent from new age digital and social media, fake news has pervaded all spheres of life, political and social.

    A. With the adventure of
    B. With the avalanche of
    C. With the anticipation of
    D. the advent of
    E. No correction required


Answer: Option D

Directions(1-5): In each question given below, a sentence is given and is divided into three parts I, II, III. For each part, a correct statement is also given. You have to determine which part requires correction and select it as your answer.


1. On Thursday, the National Company Law Tribunal (NCLT) admitted a / plea made with a consortium of lenders to initiate bankruptcy/proceedings for the grounded Jet Airways. /

I– On Thursday, the National Company Law Tribunal (NCLT) admit a
II– plea made by a consortium of lenders to initiate bankruptcy
III– proceedings against the grounded Jet Airways.

    A. Only I and II
    B. Only II and III
    C. Only I and III
    D. Only II
    E. All I, II and III


Answer: Option B


2. The banks had hoped to find an entity / willing to take over Jet after its former chairman / Naresh Goyal was out of the picture. /

I– The banks had hoped of finding an entity
II– willing to take up Jet after its former chairman
III– Naresh Goyal was out off the picture.

    A. Only I and II
    B. Only I
    C. Only II
    D.. Only I and III
    E. No correction required


Answer: Option E


3. Gross inflows of foreign direct investment (FDI) rose to $64.37 billion / in 2018-19 after being stagnated at / around $60 billion for the previous two years./

I– Gross inflows of foreign direct investment (FDI) raised to $64.37 billion
II– in 2018-19 after having stagnated at
III– around $60 billion from the previous two years.

    A. Only I
    B. Only I and II
    C. Only II and III
    D. Only II
    E. All I, II and III


Answer: Option D


4. This kind of Participatory Irrigation Management(PIM) imply that the state irrigation departments only / concentrates on technically and financially complex structures, / such main systems, up to secondary canals.

I– This kind of Participatory Irrigation Management(PIM) implies that the state irrigation departments only
II– concentrate on technically and financially complex structures,
III– such as main systems, up to secondary canals.

    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Only III
    E. All I, II and III


Answer: Option E


5. The author buries one of the most layered character / in Mahabharata in an avalanche of words, / stripping him bare of nuance and mystery. /

I– The author buries one of the most layered characters
II– in the Mahabharata in an avalanche of words,
III– stripped him bare of nuance and mystery.

    A. Only I and II
    B. Only I and III
    C. Only II and III
    D. All I, II and III
    E. Only II


Answer: Option A


English Language – Related Information
IBPS RRB Clerk English Language Quiz 2
IBPS RRB Reading Comprehension Quiz 1
Sentence Improvement Practice Quiz
Cloze Test Practice
English Book for Bank Exams