SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk JA General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk JA General Awareness

shape Introduction

SBI Clerk JA 2019 – Main Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours 40 minutes, a total of 190 questions, a maximum score of 200 marks, and, consists of 4 sections, namely – General/Financial Awareness, General English, Quantitative Aptitude and Reasoning & Computer Aptitude. The 4 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. There is a Negative marking in SBI Clerk JA Main exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all the sectionsto qualify for final selection.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Maximum marks Time allocated
1 General/Financial Awareness 50 50 35 minutes
2 General English 40 40 35 minutes
3 Quantitative Aptitude 50 50 45 minutes
4 Reasoning Ability & Computer Aptitude 50 60 45 minutes
Total 190 200 2 Hours 40 minutes

The SBI Clerk JA Main General Awareness section, has a total of 50 questions with a maximum of 50 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the SBI Clerk JA General Awareness Section of Main Exam.


shape Syllabus

S.No Topics
1 Banking Awareness
2 Financial Awareness
3 Govt. Schemes and Policies
4 Current Affairs
5 Static Awareness



shape Samples

1. Under which scheme Toilet facilities are provided at 192 toll plazas so far?

    A. Swachh Bharat Mission
    B. Atal pension yojana
    C. UDAN
    D. Swachh Bharat Yojana

Answer: Option A

2. Which union minister to embark on two-day visit to Nepal?

    A. Smt Usha Narayana
    B. Smt Nithya Menon
    C. Smt Sushma Swaraj
    D. Smt Usha Rani

Answer: C

3. Who has been appointed the new director general of the Sports Authority of India (SAI)?

    A. Neelam Kapoor
    B. Parag Kishore
    C. Nandani Jain
    D. Rajiv Saxena

Answer: A

4. How many million users did Twitters notifies who fell to Russian propaganda?

    A. 1.4 millionaires
    B. 2.5 millionaires
    C. 3.8 millionaires
    D. 4.6 millionaires

Answer: A

5. For which scheme New e-way bill system comes into force to bring uniformity?

    A. National Service Scheme
    B. Atal Pension Yojana
    C. Ration Card
    D. GST

Answer: D

6. How many Toilet facilities are provided at so far under Swachh Bharat Mission?

    A. 180
    B. 150
    C. 192
    D. 230

Answer: C

7. Which union minister has launched 2.8 Peta Flops High Performance Computer (HPC) system ‘Mihir’?

    A. Arun Jaitley
    B. Suresh Prabhu
    C. Harsh Vardhan
    D. Nitin Gadkari

Answer: C

8. What is the India’s rank in the 2017 Economist Intelligence Unit (EIU) Global Democracy Index?

    A. 42nd
    B. 64th
    C. 33rd
    D. 21st

Answer: A

9. Anu Kumar has grabbed the first gold medal of the Khelo India School Games in 1500 metres. He hails from which state?

    A. Uttar Pradesh
    B. Jharkhand
    C. Uttarakhand
    D. Rajasthan

Answer: C

10. Which naval ship is Third Scorpene Class Submarine Launched by Indian Navy?

    A.INS Satpura
    B.INS Karanj
    C.INS Kolkata
    D.INS Betwa

Answer: B

SBI Clerk JA General/Financial Awareness – Study GuideClick Here


SBI Clerk JA – Related Information
SBI Clerk JA – General English – Study Guide
SBI Clerk JA – Quantitative Aptitude – Study Guide
SBI Clerk JA – Reasoning Ability – Study Guide
SBI Clerk JA – Computer Aptitude – Study Guide