SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk JA Numerical Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk JA Numerical Ability

shape Introduction

SBI Clerk JA 2019 – Preliminary Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour, a total of 100 questions, a maximum score of 100 marks, and, consists of 3 sections, namely – English Language, Numerical Ability and Reasoning Ability. The 3 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. There is a Negative marking in SBI Clerk JA Preliminary exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all 3 sections to qualify for the SBI Clerk JA Main exam.


shape Pattern

S.No Name of Test No.of Questions Maximum Marks Duration
1 English 30 30 20 Minutes
2 Numerical Ability 35 35 20 Minutes
3 Reasoning Ability 35 35 20 Minutes
Total 100 100 1 Hour

The SBI Clerk JA Prelims Numerical Ability section, has a total of 35 questions with a maximum of 35 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Numerical Ability Section of SBI Clerk JA Preliminary Exam.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Simplification 10 – 15
Number Series 3 – 5
Average 1 – 3
Simple/Compound Interest 1 – 4
Mensuration 1 – 4
Percentage 1 – 2
Ratio & Proportion 1 – 2
Algebra 3 – 5
Profit & Loss 0 – 2
Time, Speed & Distance 2 – 4
Data Interpretation 0 – 5
Time & Work 1 – 2



shape Samples

Simplification
1. 39.897% of 4331 + 58.779% of 5003 = ?
a) 4300
b) 4500
c) 4700
d) 4900
e) 5100
Answer: c

2. 43931.03 ÷ 2111.02 × 401.04 = ?
a) 8800
b) 7600
c) 7400
d) 9000
e) 8300
Answer: e

3. \(\sqrt{6354}\) x 34.999 = ?
a) 3000
b) 2800
c) 2500
d) 3300
e) 2600
Answer: b

4. \(\sqrt[3]{4663}\) + 349 = ? ÷ 21.003
a) 7600
b) 7650
c) 7860
d) 7560
e) 7680
Answer: e

5. 59.88 ÷ 12.21 × 6.35 = ?
a) 10
b) 50
c) 30
d) 70
e) 90
Answer: c

Number Series
1. 12, 6.5, 7.5, 12.75, 27.5, 71.25, ?
a) 225.75
b) 216.75
c) 209.75
d) 236.75
e) 249.75
Answer: b

2. 16, 24, 36, 54, 81, 121.5 ?
a) 182.25
b) 174.85
c) 190.65
d) 166.55
e) 158.95
Answer: a

3. 12, 12, 18, 45, 180, 1170, ?
a) 13485
b) 14675
c) 15890
d) 16756
e) 12285
Answer: e

4. 22, 23, 27, 36, 52, 77, ?
a) 111
b) 109
c) 113
d) 117
e) 115
Answer: c

5. 16, 14, 24, 66, 256, 1270, ?
a) 8564
b) 5672
c) 4561
d) 7608
e) 6340
Answer: d

Average
1. There are 36 boys and 44 girls in a class. The average score of boys is 40 points and girls is 35 points. Then what will be the average score of the class?
a) 37.25 points
b) 28.95 points
c) 35.5 points
d) 40.04 points
Answer: a

2. The average weight of kids in a home is 16 kg and adults is 35 kg. Find the average weight of all the person in home.
a) 25.5 kg
b) 25 kg
c) none of these
d) cannot be determined
Answer: d

3. The average weight of 15 girls in a group is 24 kg when a new girl included the average weight increases by 2. What is the weight of the new girl?
a) 56 kg
b) 28 kg
c) 34 kg
d) none of these
Answer: a

4. The average age of five members is 27. If one of them is excluded the average decreases by 2. The age of excluded person is:
a) 40
b) 35
c) 28
d) 38
Answer: b

5. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:
a) 3500
b) 4000
c) 4050
d) 5000
Answer: b

Simple/Compound Interest
1. What will be the amount if sum of Rs.10,00,000 is invested at compound interest for 3 years with rate of interest 11%, 12% and 13% respectively?
a) Rs.14,04,816
b) Rs.12,14,816
c) Rs.11,35,816
d) Rs.16,00,816
Answer: a

2. What sum(principal) will be amount to Rs.34536.39 at compound interest in 3 years, the rate of interest for 1st, 2nd and 3rd year being 5%, 6% and 7% respectively?
a) Rs.25576
b) Rs.29000
c) Rs.28012
d) Rs.24000
Answer: b

3. Find the compound interest on a principal amount of Rs.5000 after 2 years, if the rate of interest for the 1st year is 2% and for the 2nd year is 4%.
a) Rs.304
b) Rs.314
c) Rs.324
d) Rs.334
Answer: a

4. If a sum of Rs.8000 lended for 20% per annum at compound interest then the sum of the amount will be Rs.13824 in:
a) 2 years
b) 1year
c) 3years
d) 4years
Answer: c

Mensuration
1. The length of a rectangular plot is 5 \(\frac{1}{3}\), times that of its breadth. If the area of the plot is 270 square metres, then what is its length?
A. 120 m
B. 130 m
C. 125 m
D. None of these
Answer: A

2. The ratio of the length and breadth of a plot is 4 : 3. If the breadth is 40 m less than the length, What is the perimeter of the plot?
A. 360 m
B. 460 m
C. 560 \(m^2\)
D. 650 m
Answer: C

Profit & Loss
1. Seema bought 20 pens, 8 packets of wax colours, 6 calculators and 7 pencil boxes, The price of one pen is Rs. 7, one packet of wax colour is for Rs. 22, one calculator is for Rs.175 and one pencil box costs Rs. 14 more than the combined price of one pen and one packet of wax colours. How much amount did Seema pay to the shopkeeper?
a) Rs. 491
b) Rs. 1,725
c) Rs. 1,667
d) Rs. 1,527
e) None of these
Answer: c

2. An article was purchased for Rs.78,350. Its price was marked up by 30%. It was sold at a discount of 20% on the marked up price. What was the profit percent on the cost price?
a) 4
b) 7
c) 5
d) 3
e) 6
Answer: a

3. If SP = Rs. 84, % gain = 20%, then CP =?
a) Rs. 60
b) Rs. 65
c) Rs. 70
d) RS. 75
e) None of these
Answer: c

4. A person bought an article on 40% discount and sold it at 50% more than the marked price. What profit did he get?
a) 250 %
b) 150 %
c) 350 %
d) 200 %
e) None of these
Answer: b

5. Profit earned by organisation is distributed among officers and clerks in the ratio of 5:3 If the number of officers is 45 and the number of clerks is 80 and the amount received by each officer is rs 25,000 what was the total amount of profit earned?
a) Rs. 22 lakh
b) Rs. 18.25 lakh
c) Rs. 18 lakh
d) Rs. 23.25 lakh
e) None of these
Answer: c

Data Interpretation
Number (n) of candidates (in lakhs) appearing for an entrance examination from six different states and the percentage (p) of candidates clearing the same over the years


1. What is the respective ratio of total number of candidates clearing the entrance exam from State B in the year 2004 to those clearing the entrance exam from State C in the same year
a) 221: 148
b) 218: 143
c) 148: 221
d) 143: 218
e) None of these
Answer: a

2. In which year did the highest number of candidates clear the entrance exam from State D?
a) 2008
b) 2006
c) 2009
d) 2007
e) None of these
Answer: c

3. What is the number of candidates not clearing the entrance exam from State A in the year 2007?
a) 186820
b) 11682
c) 1868200
d) 116820
e) None of these
Answer: d

4. What is the total number of candidates clearing the entrance exam from States E and F together in the year 2006?
a) 16160
b) 110660
c) 1.1066
d) 1106600
e) None of these
Answer: b

5. What is the average number of candidates appearing for the entrance exam from State D in the years 2007, 2008 and 2009 together?
a) 190766.66
b) 180666.66
c) 180666.33
d) 190666.66
e) None of these
Answer: d

SBI Clerk JA Numerical Ability – Study GuideClick Here


SBI Clerk JA – Related Information
SBI Clerk JA – English Language – Study Guide
SBI Clerk JA – Reasoning Ability – Study Guide