SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk JA Quantitative Aptitude

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk JA Quantitative Aptitude

SBI Clerk Junior Associates Quantitative Aptitude Main Exam

SBI Clerk JA 2018 – Main Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours 40 minutes, a total of 190 questions, a maximum score of 200 marks, and, consists of 4 sections, namely – General/Financial Awareness, General English, Quantitative Aptitude and Reasoning & Computer Aptitude. The 4 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. There is a Negative marking in SBI Clerk JA Main exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all the sectionsto qualify for final selection.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Maximum marks Time allocated
1 General/Financial Awareness 50 50 35 minutes
2 General English 40 40 35 minutes
3 Quantitative Aptitude 50 50 45 minutes
4 Reasoning Ability & Computer Aptitude 50 60 45 minutes
Total 190 200 2 Hours 40 minutes

The SBI Clerk JA Quantitative Aptitude section in the Main Exam, has a total of 50 questions with a maximum of 50 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the SBI Clerk JA Quantitative Aptitude Section of Main Exam.


shape Syllabus

S.No Topics
1 Data Interpretation
2 Inequalities (Quadratic Equations)
3 Number Series
4 Approximation and Simplification
5 Data Sufficiency
6 Miscellaneous Arithmetic Problems (HCF and LCM, Profit and Loss, SI & CI, Problem on Ages, Work and Time, Speed Distance and Time, Probability, Mensuration, Permutation and Combination, Average, Ratio and Proportion, Partnership, Problems on Boats and Stream, Problems on Trains, Mixture and Allegation, Pipes and Cisterns)



shape Samples

Data Interpretation
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully and answer the questions given below it:
1. What is the average percentage growth of sales of Assembled PCs for the given years?

    A. 30
    B. 12
    C. 40
    D. 35

Answer: B

2. If the Branded PCs sold in 1996 were 1,00,000, how many Branded PCs were sold in 1999?

    A. 12,00,00
    B. 2,02,800
    C. 1,56,000
    D. 2,34,000

Answer: A

3. What is the difference between total Branded the total Assemled PCs sold for the given years?

    A. 75,000
    B. 7,50,000
    C. 1,75,0000
    D. Cannot be determined

Answer: A

4. In which year is the difference in the growth between Branded and Assembled the lowest?

    A. 1995
    B. 1998
    C. 1999
    D. None of these

Answer: D

5. For Assembled PC sale, which year the per cent growth is the highest compared to previous year?

    A. 1999
    B. 1996
    C. 1998
    D. None of these

Answer: C

Number Series
Directions: What should come at the place of question mark (?) in the following number series?
1. 26, 12, 10, 16, ?

    A. 50
    B. 52
    C. 53
    D. 56
    E. 57

Answer: D

2. 82, 107, 207, 432, 832, ?

    A. 1550
    B. 1450
    C. 1457
    D. 1542
    E. 1478

Answer: C

3. 122, 213, 340, 509, 726, ?

    A. 942
    B. 997
    C. 919
    D. 950
    E. 922

Answer: B

4. 25, 37.5, 56.25, ?, 12.5625

    A. 72.375
    B. 84.375
    C. 92.255
    D. 59.750
    E. 69.450

Answer: B

5. 10, 50, 94, 142, 194, ?

    A. 250
    B. 270
    C. 260
    D. 240
    E. 220

Answer: A

Approximation and Simplification
60.09% of 2535.112 + 831.94 ÷ 13 – \(34^2\) = x

    A. 303
    B. 345
    C. 388
    D. 457
    E. 429

Answer: E

HCF and LCM
Find the highest common factor of 36 and 84.

    A. 4
    B. 6
    C. 12
    D. 18

Answer: C

Problem on Ages
The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A ?

    A. 12
    B. 13
    C. 14
    D. 15

Answer: A

Work and Time
A and B can together complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the same work in 12 days, in how many days can B alone complete that work ?

    A. 4 days
    B. 5 days
    C. 6 days
    D. 7 days

Answer: C

Problems on Trains
A 400m long train is running at 72 Kmph. how much time it will take to cross an electric pole?

    A. 15sec
    B. 20sec
    C. 19sec
    D. 21sec

Answer: B

Pipes and Cisterns
Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 30 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long it will take to fill the tank ?

    A. 10 mins
    B. 12 mins
    C. mins
    D. 20 mins

Answer: B

SBI Clerk JA Quantitative Aptitude – Study GuideClick Here


SBI Clerk JA – Related Information
SBI Clerk JA – General English – Study Guide
SBI Clerk JA – General/Financial Awareness – Study Guide
SBI Clerk JA – Reasoning Ability – Study Guide
SBI Clerk JA – Computer Aptitude – Study Guide