SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk JA Reasoning and Computer Apt...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk JA Reasoning and Computer Aptitude

SBI Clerk Junior Associates Reasoning and Computer Aptitude Main Exam

SBI Clerk JA 2018 – Main Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours 40 minutes, a total of 190 questions, a maximum score of 200 marks, and, consists of 4 sections, namely – General/Financial Awareness, General English, Quantitative Aptitude and Reasoning & Computer Aptitude. The 4 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. There is a Negative marking in SBI Clerk JA Main exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all the sectionsto qualify for final selection.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Maximum marks Time allocated
1 General/Financial Awareness 50 50 35 minutes
2 General English 40 40 35 minutes
3 Quantitative Aptitude 50 50 45 minutes
4 Reasoning Ability & Computer Aptitude 50 60 45 minutes
Total 190 200 2 Hours 40 minutes

The SBI Clerk JA Reasoning and Computer Aptitude section in the Main Exam, has a total of 50 questions with a maximum of 50 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the SBI Clerk JA Reasoning and Computer Aptitude Section of Main Exam.


shape Syllabus

S.No Topics
Reasoning Ability Computer Aptitude
1 Puzzles History and Generation of Computers
2 Seating Arrangements Introduction to Computer Organisation
3 Direction Sense Computer Memory
4 Blood Relation Computer Hardware and I/O Devices
5 Syllogism Computer Software
6 Order and Ranking Computer Languages
7 Coding-Decoding Operating System
8 Machine Input-Output Computer Network
9 Inequalities Internet
10 Alpha-Numeric-Symbol Series MS Office and Short cut keys
11 Data Sufficiency Basics of DBMS
12 Logical Reasoning Number System and Conversions
13 Computer and Network Security



shape Samples

1. Directions: ‘P * Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is not greater than or equal to Q’.
‘P © Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is not smaller than or greater than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
Statements: H * W, W @ N, N % R
Conclusions:
I. R # W,
II. H * R

    A. Only I follow
    B. Only II follows
    C. Either I or II follows
    D. Neither I nor II follow
    E. Both I and II follow.

Answer: A

Directions(2 to 3): Study the following information carefully to answer the given questions.
There are eight persons i.e. D, E, F, G, H, I, J and K who live in an eight storey building. Ground floor is numbered one and just above the ground floor is numbered as second floor and so on. Each person belongs to different cities of India. Different cities are Delhi, Patna, Goa, Bhopal, Lucknow, Kolkata, Pune and Kanpur. G does not live on 8th floor. The one who belongs to Kolkata lives below from the one who belongs to Patna. The one who lives on 3rd floor belongs to Patna. There are two floors between the one who belongs to the Patna and K. D does not live on even numbered floor and lives above J who lives on even numbered floor and there are two floors between J and E who belongs to Kolkata. There are three floors between the one who belongs to Pune and the one who belongs to Delhi but the one who belongs to Delhi lives below from the one who belongs to Pune. The one who belongs to Pune lives immediately below from D. I lives immediately above the floor on which F lives. J belongs to Bhopal. The one, who belongs to Kanpur lives immediately above the floor on which D lives. G does not belong to Lucknow. E lives either on Ground floor or Top floor.

2. Who among the following lives on 3rd floor?
A. H
B. I
C. F
D. E
E. D
Answer: B

3. How many people live between the one who belongs to Pune and H?
A. None
B. One
C. Three
D. Two
E. None of these
Answer: B

4. Aman moved 6km to east. Then he moved 10km after turning to his right. Then he moved 6 km after turning to his right. Again he moved 15km after turning to his left. Now in which direction he is from stating point?
A. North
B. East
C. South
D. West
E. None of these
Answer: C

5. According to English alphabet, GH is related to TS, in the same way DE is related to whom?
A. VU
B. TU
C. RS
D. YX
E. WV
Answer: E

Directions (1-5): A person has decided to buy a product from an online shopping website. So, different steps are given in the form of a data flow diagram. Study the given data flow diagram and answer the questions that follow.


1. Which of the following condition will decrease the data flow diagram to minimum number of steps?
A) The person’s account is restricted to one item per order.
B) The person wants to have cash on delivery.
C) Shipping details of person is already saved in the account.
D) The person fills in the payment details correctly.
E) All of these
Answer: B

2. Which of the following step is logically missing in the given data flow diagram?
A) The cost of the product selected.
B) If more than one payment gateway is available then which to select.
C) The product is available or not.
D) The sections from which selection to be made.
E) These all are not important.
Answer: C

3. After which step, shipping details should be asked?
A) After finalizing the cart items.
B) After the checkout step.
C) Before view cart.
D) After selecting the mode of payment.
E) Cannot be determined
Answer: E

4. Which step will ensure that the product will be successfully ordered?
A) Product delivery is available at specific location.
B) Valid payment details are known.
C) Payment gateway is secured.
D) There is no other product in the cart before selecting the required product.
E) None of these.
Answer: B

5. Which of the following step is logically missing in the given data flow diagram?
A) Quantity of products to be added to cart.
B) If more than one payment gateway is available then which to select.
C) The catalogue is updated or not.
D) The options available for payment.
E) These all are not important.
Answer: D

6. Convert the given Decimal number into Binary form – 175
A. \(10001111_{2}\)
B. \(11111010_{2}\)
C. \(11101011_{2}\)
D. \(10101111_{2}\)
E. None of these
Answer: D

7. WWW stands for?
A. World Whole Web
B. Wide World Web
C. Web World Wide
D. World Wide Web
Answer: D

8. Which among following the first generation of computers had?
A. Vaccum Tubes and Magnetic Drum
B. Integrated Circuits
C. Magnetic Tape and Transistors
D. All of above
Answer: A

SBI Clerk JA Reasoning Ability – Study GuideClick Here

SBI Clerk JA Computer Aptitude – Study GuideClick Here


SBI Clerk JA – Related Information
SBI Clerk JA – General English – Study Guide
SBI Clerk JA – General/Financial Awareness – Study Guide
SBI Clerk JA – Quantitative Aptitude – Study Guide