SSC CPO - SPLessons

SSC CPO English language and Comprehension

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO English language and Comprehension

SSC CPO English language and Comprehension – Paper II

shape Introduction

SSC CPO Paper-II English language and Comprehension Examination is a Objective multiple choice type test with a maximum score of 200 marks. The exam duration is 2 hours. The Paper II Exam has only 1 section, 200 questions, and 200 Marks and a negative marking of 0.25 marks for each wrong answer. Unanswered questions do not have any negative marking. The individual sections are not timed.


Date of Examination Subject Maximum Marks Maximum Questions Duration and timing
to be notified later English language and Comprehension 200 200 2 hours

In the SSC CPO Paper II English Language and Comprehension, has a total of 200 questions for 200 marks. There is a Negative marking in SSC CPO Paper II Exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The difficulty level of this section would be of easy to moderate level.



SSC CPO English Language and Comprehension Section – Division of Marks

Topic Number of Questions
Spotting the Errors 20
Sentence Completion 5
Vocabulary (Synonyms/ Antonyms) 7
Spellings 3
Idioms & Phrases 12
Para Jumbles 22
One word substitution 8
Active & Passive Voice 24
Sentence Correction 22
Direct – Indirect Speech 27
Cloze Test 25
Reading Comprehension 25

The SSC CPO English Language and Comprehension Paper II, has a total of 200 questions with a maximum of 200 marks. Every correct answer earns 1 mark and every wrong answer has a penalty of 0.25 i.e. 0.25 marks are deducted for every wrong answer. If a question is left unanswered, there will be no penalty for that question. Below mentioned are the different categories of expected questions in the SSC CPO English Language and Comprehension.


shape Questions

Directions (1-2): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

1. solve as per the direction given above
(a) In these days of inflation
(b) a ten rupee’s note will not buy you
(c) even an ordinary meal.
(d) No error.
Answer: b

2. solve as per the direction given above
(a) He persisted
(b) to do it
(c) in spite of my advice
(d) No error.
Answer: b

1. Amie agrees with the ______ that the grass is always greener on the other side of the fence.
(a) Perpetuity
(b) Penchant
(c) Maxim
(d) Conformation
Answer: c

2. Victor Frankenstein’s creature was a(n) ______, detested by everyone he met..
(a) Itinerant
(b) Anathema
(c) Cosmopolitan
(d) Mercenary
Answer: b

Directions (1-2): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

1. FAZE
(a) Carnival
(b) Soft
(c) Startle
(d) Connection
Answer: c

2. MORDANT
(a) Usual
(b) Harmony
(c) Sarcastic
(d) Victory
Answer: c

Directions (3-4):In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

3. INVIGORATE
(a) Energize
(b) Enervate
(c) Vend
(d) Accept
Answer: b

4. FACTION
(a) Grand
(b) State
(c) Conformity
(d) Clan
Answer: c

Directions (5-6): In the following questions, select the correctly spelt word from the four alternatives.

5. (a) remmind
(b) releived
(c) remission
(d) rejunevate
Answer: c

6. (a) ruminate
(b) recollact
(c) regerd
(d) relinquised
Answer: a

Directions (7-8): Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence in the question.

7. Go back and forth
(a) Whisper
(b) Shuttle
(c) Vulpine
(d) Wag
Answer: b

8. A quarrelsome woman
(a) Xantippe
(b) Aster
(c) Caldera
(d) Canopy
Answer: a
Directions (1-3): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

1. Turn a blind eye.
(a) Not able to see the obvious truth
(b) Hide the ugly truth from someone
(c) Pretend not to notice
(d) Stay away from bad habits
Answer: c

2. Up a blind alley..
(a) Hiding something intentionally from another person
(b) Not warning a person who is in danger
(c) One can enjoy thrills only if one takes risk
(d) Following a course of action that is certain to lead to an undesirable outcome
Answer: d

3. Blood is thicker than water..
(a) Relations are more important than merit
(b) All crimes are not equal so punishment for murder is not same as that of theft
(c) Family relationships and loyalties are the strongest and most important ones
(d) Deceit from a family member hurts more than being cheated by strangers
Answer: c
Directions (1-3): Rearrange the parts of the sentence in correct order.

1. As for the tasks
P: three important ones
Q: ahead, there appear
R: to be at least

(a) RQP
(b) QRP
(c) PRQ
(d) PQR
Answer: b

2. There is also
P: drought, the
Q: the hope that after two years of
R: monsoon will be good in the coming fiscal
.
(a) QPR
(b) RQP
(c) PQR
(d) PRQ
Answer: a

3. If per capita income is taken
P: as the measure then we are
Q: away from ‘great power’ status
R: still some distance
.
(a) PRQ
(b) PQR
(c) QPR
(d) RPQ
Answer: a
Directions (1-3): In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

1. Jayesh has sent the email.
(a) The email has had been sent by Jayesh.
(b) The email has been sent by Jayesh.
(c) The email was sent by Jayesh.
(d) The email was sent by Jayesh.
Answer: b

2. We will send you your laboratory reports as soon as they are ready..
(a) You would be sent your laboratory reports as soon as they will be ready.
(b) Your laboratory reports will be sent to you as soon as they are ready.
(c) You would send your laboratory reports as soon as they will be ready.
(d) Your laboratory reports should be sent to you as soon as they are ready.
Answer: b

3. When did Rohit return my bike?.
(a) When was my bike returned by Rohit?
(b) When was it that Rohit returned by bike?
(c) Rohit returned my bike when?
(d) When did my bike come back from Rohit?
Answer: a
Directions (1-3): In this section, a number of sentences are given. The sentences are given in different parts. Read each sentence to find out whether there is an error in any part. No sentence has more than one error. When you find an error in any of the parts indicate your response.

1. He has been away in America for more than a decade and a half, and I don’t think he will return back to India.
(a) He has been away in America
(b) for more than a decade and a half,
(c) and I don’t think he will return back to India.
(d) No error
Answer: c

2. We Indians are firmly wedded in the democratic way of life..
(a) We Indians are
(b) firmly wedded in the
(c) democratic way of life.
(d) No error
Answer: b

3. I am playing football for my school for the last three years without ever being dropped for any important match..
(a) I am playing football for my school
(b) for the last three years
(c) without ever being dropped for an important match.
(d) No error
Answer: a
Directions (1-3): In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

1. Sarah answered, “The photographs are under the drawer”.
(a) Sarah answered the photographs are under the drawer.
(b) Sarah answered that, that the photographs are under the drawer.
(c) Sarah answered the photographs were under the drawer.
(d) Sarah answered that the photographs were under the drawer.
Answer: d

2. “Is anyone there?” Reema asked..
(a) Reema asked if someone were there.
(b) Reema asked whether anyone was being there.
(c) Reema asked if anyone was there.
(d) Reema asked if anyone was here.
Answer: c

3. He said, “I bought an iPhone 6 yesterday”..
(a) He said that he had bought an iPhone 6 the previous day.
(b) He said he bought an iPhone 6 the previous day.
(c) He said that he has bought an iPhone 6 yesterday.
(d) He exclaimed, an iPhone 6 has been bought by him yesterday.
Answer: a
Directions (1-2): In the following questions, you have following brief passage with five questions from a single passage covering three passages altogether. Read the passage carefully and fill in the blanks with, out of the four alternatives given.

1. How old is the Earth? This is a _____(xi)_____ to which we may never have the exact _____(xii)_____. Man has _____(xiii)_____ about the age of the Earth since _____(xiv)_____ times, and there were all kinds of myths and _____(xv)_____ that seemed to have the answer.
(a) marvelled
(b) thought
(c) asked
(d) wondered
Answer: d

2. How old is the Earth? This is a _____(xi)_____ to which we may never have the exact _____(xii)_____. Man has _____(xiii)_____ about the age of the Earth since _____(xiv)_____ times, and there were all kinds of myths and _____(xv)_____ that seemed to have the answer..
(a) bygone
(b) olden
(c) ancient
(d) antiquated
Answer: c

Directions (1-5): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

If a country should have a message for its people, it should be a message of human dignity. The ideals of a nation should be of the freedom of ideas, speech, press, the right to assemble and the right to worship. A country should boldly proclaim to a word dominated by tyrants that “all men are created equal and they are endowed by their Creator with certain unalienable rights” and “among these are life, liberty, and the pursuit of happiness”. This should be the source of the strength and power of a nation. If people have the freedom to live their lives in dignity, they can work with a sound mind and physical health. The moral, political, and economic stature of a country lies in the strength of its people. A nation should strive to be a more perfect, not the perfect country where the people are given a promise and hope in their minds to work and cherish liberty, justice, and opportunity. We do not always get what we want when we want it but it is always better to believe that someday, somehow, someway, we will get what we want.

1. Citizens of a country should work and cherish
(a) liberty, justice, and opportunity
(b) liberty and happiness
(c) love
(d) opportunity and justice
Answer: a

2. The ending part of the passage is about..
(a) A promise
(b) Hope
(c) Perfection
(d) Want
Answer: b

3. The source of the strength and power of a nation depends on
(a) it’s elderly
(b) the physical health of the people
(c) freedom of the government
(d) rights of the people
Answer: d

4. The passage leads the reader to think about.
(a) The morals of a nation
(b) What a country desires
(c) Ruling nations
(d) The Rights of the people
Answer: d

5. “Life, liberty, and the pursuit of happiness” are.
(a) Pillars of inequality
(b) Gifts of our creator
(c) Rights of all living beings
(d) Ideals of a nation
Answer: b

SSC CPO – Related Information
SSC CPO – English Language and Comprehension (Additional topics)