English Knowledge - SPLessons

Synonyms Practice Quiz 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Synonyms Practice Quiz 3

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents the Synonyms Practice Quiz 3 sample questions and answers.


A Synonym is a Word (or) Phrase that means exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language, for example, shut is a synonym of close. Synonyms Practice Quiz 3 are very useful for different competitive exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services, etc.


shape Quiz

Directions (1-5): Read the following questions which are SYNONYMS and answer them below.

Q1. CLAMOUR

    A. Assuage
    B. Affirm
    C. Silence
    D. Tumult


Answer – D

Explanation –
Clamour – shout loudly and insistently.


Q2. REASSERT

    A. Disclose
    B. Abdicate
    C. Germane
    D. Legitimate


Answer – A

Explanation –
Reassert – to state with assurance, confidence, or force; state strongly or positively


Q3. PERTINENT

    A. Irrelevant
    B. Germane
    C. Oppose
    D. Shriek


Answer – B

Explanation –
Pertinent – relevant or applicable to a particular matter; apposite.


Q4. ENDURE

    A. Advance
    B. Forfeit
    C. Tolerate
    D. Brink


Answer – C

Explanation –
Endure – suffer (something painful or difficult) patiently


Q5. POSIT

    A. Farcical
    B. Catalogue
    C. Hypothesize
    D. Division


Answer – C

Explanation –
Posit – put forward as fact or as a basis for argument.

Directions (1-5): Read the following questions which are SYNONYMS and answer them below.

Q1. FLIMSY

    A. Plausible
    B. Fragile
    C. Sturdy
    D. Tumult


Answer – B

Explanation –
Flimsy – insubstantial and easily damaged.


Q2. DISSECT

    A. Scrutinize
    B. Abdicate
    C. Stern
    D. Legitimate


Answer – A

Explanation –
Dissect – analyse (a text or idea) in minute detail.


Q3. AUSTERE

    A. Irrelevant
    B. Adorned
    C. Rigorous
    D. Extravagant


Answer – C

Explanation –
Austere – severe or strict in manner or attitude.


Q4. BREW

    A. Advance
    B. Forfeit
    C. Compound
    D. Brink


Answer – C

Explanation –
Brew – To be in a state of preparation


Q5. SANGUINE

    A. Confident
    B. Pessimistic
    C. Hypothesize
    D. Gloomy


Answer – A

Explanation –
Sanguine – optimistic or positive, especially in an apparently bad or difficult situation.

Directions (1-5): Read the following questions which are SYNONYMS and answer them below.

Q1. FACADE

    A. Candid
    B. Herald
    C. Insipid
    D. Exterior


Answer – D

Explanation –
Facade – a deceptive outward appearance.


Q2. PIQUANT

    A. Bland
    B. Embrace
    C. Sparkling
    D. Detach


Answer – C

Explanation –
Piquant – pleasantly stimulating or exciting to the mind.


Q3. OVERTURE

    A. Immanent
    B. Precursor
    C. Ephemeral
    D. Epilogue


Answer – B

Explanation –
Overture – an introduction to something more substantial.


Q4. SIEGE

    A. Blockade
    B. Relief
    C. Complete
    D. Destroy


Answer – A

Explanation –
Siege – a circumstance in which a group, usually a military or law enforcement agency, surrounds an area or building in an attempt to take it over


Q5. GRAVEST

    A. Unresponsive
    B. Trivial
    C. Indifferent
    D. Profound


Answer – D

Explanation –
Gravest – giving cause for alarm; serious.



Synonyms – Related Information
English Language

Double Synonyms

Passage Correction