English Knowledge - SPLessons

IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the IBPS RRB Fill in the blanks Quiz 1 sample questions and answers. This IBPS RRB Fill in the blanks Quiz 1 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.


shape Quiz

Directions(1-5): Fill in the blanks from the options given.


1. Even though India has become world’s second-largest mobile phone manufacturer in the world after China, it is also _______ for simply bringing in most of the components and assembling them, an activity also sarcastically termed as screwdriver technology.

    A. Denuded
    B. Derided
    C. Lauded
    D. Simulated
    E. Exalted


Answer: Option B

Explanation:
Denuded means exposed.
Lauded means praised/acclaimed.
Simulated means to imitate/replicate something.
Exalted means are dignified/glorified.
Only derided, which means ridiculed/insulted, fits in.


2. Alcohol-induced liver damage is a growing epidemic, especially in Kerala where aberrant lifestyle changes are being _______ at a rapid rate as compared to rest of India.

    A. Exhume
    B. Entwined
    C. Tangible
    D. Imbibed
    E. Foresight


Answer: Option D

Explanation:
Exhume means to dig up.
Entwined means tangled.
Tangible means concrete/real.
Foresight means prudence/insight.
Imbibed means absorbed/incorporated/included.


3. Delhi is the _______ example of a city that has neglected its environment and needs a fundamental policy change incorporating environmental preservation within the economic goals so as to shift the mindset of Indian society

    A. Quintessential
    B. Banal
    C. Flawed
    D. Primitive
    E. Spirit


Answer: Option A

Explanation:
Banal means are bland/boring/dull.
Flawed means are faulty.
Primitive means are ancient.
Spirit means courage/character.
Quintessential means typical/ideal/ultimate.
Of all the options, option A- quintessential- fits in well here.


4. Our chief economic advisor recently noted that although the level was still below potential, the Indian economy seemed to be picking up resiliently in terms of growth and very ________ stated that India was both a story of revival and risks.

    A. Elaborated
    B. Summary
    C. Succinctly
    D. Rudely
    E. Debatable


Answer: Option C

Explanation:
Elaborated and stated are similar and would be redundant. Thus, option A is incorrect.
A summary is correct in terms of meaning but not grammar.
Rudely is absurd while debatable is an adjective and we need an adverb in the blank.
Only succinctly fits right in. This means concise and here refers to the chief economic advisor
summarizing his remarks.


5. Contrary to popular perception, India had never been an “outlier state” and though not a member of the nuclear non-proliferation regime, had maintained a _________ non-proliferation record coupled with a strong commitment to controlling exports of nuclear materials.

    A. Updated
    B. Tarnished
    C. Impeccable
    D. Guilty
    E. Gleaming


Answer: Option C

Explanation:
Tarnished means marked/flawed and is opposite to what the statement wishes to convey. Guilty is also
incorrect by the same logic. Both can be eliminated.
Updated means up to date and does not fit in the context.
Gleaming means shiny and is incorrect.
Only Impeccable, meaning perfect/flawless suits the context and fits in well.
Hence, option C is correct.

Directions(1-5): Fill in tha blanks from the options given.


1. The Council has passed the ______________ against the magazine for their irresponsibility _____________reporting.

    A. codes, of
    B. strictures, in
    C. penalty, with
    D. ban, on
    E. laws, majority


Answer: Option B


2. The New Industrial Policy is a result of the confidence the government_______________ in the ___________of the Indian industry.

    A. would, status
    B. has, maturity
    C. has, profitability
    D. was, opinion
    E. were, existence


Answer: Option C


3. The Chairman _______________ the share holders that the management would ____________ itself to increase industry.

    A. assurance, share
    B. assured, balance
    C. assured, exert
    D. assuring, produce
    E. assuring, try


Answer: Option C


4. Workers in earlier days were _____________ because of which the industries ___________ a lot.

    A. honest, lost
    B. rich, flourished
    C. autocrats, developed
    D. inefficient, suffered
    E. idle, prospered


Answer: Option D


5. The speaker’s ________________ over his subject was seen through his ____________ in the discourse.

    A. mastery, fluency
    B. efficiency, thorough
    C. lethargy, dull
    D. grip, boring
    E. skill, pleasant


Answer: Option A

Directions(1-5): In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (A), (B), (C), (D), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.


1. If India’s universities develop tomorrow’s technologies, it could provide cutting-edge and __________ technologies.
I. frugal
II. ascetic
III. economical
IV. meager

    A. III, IV
    B. I, III
    C. II, III
    D. II, IV
    E. All fit


Answer: Option B

Explanation:
Frugal – cost-saving, economical


2. The noise of a dentist’s drill might awaken feelings of __________ and nervousness.

I. apprehension
II. scruple
III. uneasiness
IV. disgust

    A. II, IV
    B. I, III
    C. III, IV
    D. I, II
    E. All fit


Answer: Option B

Explanation:
Apprehension – anxiety or fear or uneasiness that something bad or unpleasant will happen.


3. Political commitment to improving the quality of education backed by strong review and monitoring mechanisms can _________ meaningful activity in states.

I. arouse
II. spur
III. impetus
IV. prompt

    A. II, III
    B. I, IV
    C. I, III
    D. II, IV
    E. All fit.


Answer: Option D

Explanation:
spur/prompt – give an incentive or encouragement to make something happen


4. Since its ________, the NITI Aayog has been a believer in competitive federalism that puts pressure on policymakers across states to perform better on pre-defined goals and metrics.

I. nascent
II. founding
III. inception
IV. birth

    A. III, IV
    B. I, II
    C. II, III
    D. I, IV
    E. All fit.


Answer: Option A

Explanation:
Inception – the establishment or starting point of an institution or activity.


5. All world religions ___________ Mahatma Gandhi’s idea of Ahimsa as the highest of ideals and give the message of tolerance.

I. propound
II. effeminate
III. prod
IV. advocate

    A. II, IV
    B. II, III
    C. I, IV
    D. I, II
    E. All fit


Answer: Option C

Explanation:
Propound – put forward (an idea or theory) for consideration by others.



English Language – Related Information
IBPS RRB Clerk English Language Quiz 1
Fill ups – Practice Sets
Fill Ups Practice Set 1
Cloze Test Practice
English Book for Bank Exams