English Knowledge - SPLessons

Fill Ups Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Fill Ups Practice Set 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Reading Comprehension, Cloze Test, Antonyms, Fill ups, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents Fill Ups Practice Set 1 sample questions and answers.


The Fill ups section of English is supposed to be a part of test aiming at imploring or testing one’s understanding of a language (written or spoken). The Fill ups are quite similar to Cloze Test Pattern. In this test, a sentence with some blanks are given and the test takers have to choose the appropriate word.


The main aim of the article Fill Ups Practice Set 1 to help the students to answer the Fill ups related questions in all bank related and Government Sector related exams.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

Q1. A number of delegates opened by saying that they were_____________the motion.

    (A) against
    (B) across
    (C) await
    (D) alive


    A. A-B
    B. A-D
    C. B-C
    D. C-D
    E. A-C


Answer – Option A

Explanation – against means in opposition to which is similar to across.


Q2. The recording machinery was kept_____________screens.

    (A) Towards
    (B) behind
    (C) For
    (D) beyond


    A. A-B
    B. A-D
    C. B-C
    D. B-D
    E. A-C


Answer – Option D

Explanation – Behind means at or to the far side of (something), typically so as to be hidden by it which is similar to beyond.


Q3. Cosmic rays strike against atoms in the atmosphere as they pass_____________.

    (A) hehalf
    (B) Over
    (C) Through
    (D) Across


    A. A-B
    B. A-D
    C. B-C
    D. C-D
    E. B-D


Answer – Option D

Explanation – through means moving in one side and out of the other side of (an opening, channel, or location) which is similar to Across.


Q4. She___________her eyes while we made stilted conversation.

    (A) forestall
    (B) allow
    (C) amused
    (D) avert


    A. A-B
    B. A-D
    C. B-C
    D. C-D
    E. B-D


Answer – Option B

Explanation – avert means prevent or ward off (an undesirable occurrence).


Q5. She was anxious about her___________porcelain.

    (A) legal
    (B) fragile
    (C) inscure
    (D) precious


    A. A-C
    B. A-D
    C. B-C
    D. C-D
    E. B-D


Answer – Option C

Explanation – fragile means of an object) easily broken or damaged.

Directions (1Q – 5Q): In each of the questions given below a sentence is given with two blanks. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

Q1. Reviving such thoughts, taking ownership and acknowledging their______________would naturally lead to tolerance and celebration of______________.

    A. plight, variety
    B. avenue, assortment
    C. attribute, medley
    D. trait, contrast
    E. profundity, diversity


Answer – Option E

Explanation – profundity, diversity

profundity – great depth of insight or knowledge.

diversity – the state of being diverse.


Q2. Even though our heritage is a rich mix, we cannot ignore the fact that the roots of our spirituality come from______________philosophical thoughts we have inherited, mostly from Vedic______________.

    A. refined, traditions
    B. taciturn, intimidating
    C. comprehensibility, intentions
    D. convention, formidable
    E. grimy, dismaying


Answer – Option A

Explanation – refined, traditions

refined – with impurities or unwanted elements having been removed by processing.

traditions – the transmission of customs or beliefs from generation to generation, or the fact of being passed on in this way.


Q3. There is, now more than ever, a need for Indians to reflect on their identity and______________themselves instead of continuing to______________only western thoughts and behaviours.

    A. grubby, ominous
    B. bizarre, forbidding
    C. redefine, emulate
    D. inarticulate, fearsome
    E. clarity, frightening


Answer – Option C

Explanation – redefine, emulate

redefine – define again or differently.

emulate – match or surpass (a person or achievement), typically by imitation.


Q4. ______________strategies based on actual lay of the land will determine India’s growth______________and pronounce the quality of life our citizens will lead once we grow old as a nation.

    A. filthy, course
    B. wacky, orbit
    C. Prudent, trajectory
    D. lucidness, orientation
    E. lucidity, ambit


Answer – Option C

Explanation – Prudent, trajectory

Prudent – acting with or showing care and thought for the future.

trajectory – the path followed by a projectile flying or an object moving under the action of given forces.


Q5. Apt policies aimed at______________the impact of rapid technological buildout and striking a balance between productivity and labour employment need to be______________.

    A. mucky, unnerving
    B. peculiar, fearsome
    C. coherence, frightening
    D. straightforwardness, forbidding
    E. tempering, conceptualised


Answer – Option E

Explanation – tempering, conceptualised

tempering – improve the hardness and elasticity of (steel or other metal) by reheating and then cooling it.

conceptualised – form a concept or idea of (something).

Directions (1Q – 5Q): In each of the questions given below a sentence is given with three blanks. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

Q1. As Finance Minister Arun Jaitley has pointed out, biometrics___________ under the Aadhaar enrolment process will___________ no individual can hold more than one PAN card to___________ tax dues.

    A. bring through, assure, appearance
    B. captured, ensure, evade
    C. rescued, insure, countenance
    D. carry through, safeguard, clinch
    E. pull through, warrant, obverse


Answer – Option B

Explanation – captured, ensure, evade


Q2. In an age where data are stored in electronic form, it is possible to___________ vast amounts of information___________ various databases ___________ from applications for passports, driving licences, ration cards, and more.

    A. frontage, from, orbiting
    B. lineaments, for, presentation
    C. disproportion, to, pirouetting
    D. overbalance, for, gyrating
    E. collate, from, ranging


Answer – Option E

Explanation – collate, from, ranging


Q3. The promise of nuclear power has thus far___________ all of these concerns, and India has reason to be proud of its technology and___________ to look for non-fossil ___________ in its energy planning.

    A. grimace, session, necessity
    B. frontal, occasion, restraints
    C. outweighed, determination, alternatives
    D. establish, conclusion, constraints
    E. certify, signification, compulsions


Answer – Option C

Explanation – outweighed, determination, alternatives


Q4. However, with rapid progress in technology in other___________ energy sources such as wind and solar power, the ___________ of oil prices and the expansion in gas projects as a viable and clean ___________ , that promise has dimmed.

    A. renewable, collapse, alternative
    B. exhaustible, unimportant, restraint
    C. obligation, disguise, obligation
    D. frontispiece, protect, compulsion
    E. glower, cinch, constraint


Answer – Option A

Explanation – renewable, collapse, alternative


Q5. ___________ about the security of EVMs have been raised ___________ a decade in courts, and the EC has ___________ demonstrated how the security of the machines cannot be compromised.

    A. aspect, over, instruct
    B. Complaints, over, repeatedly
    C. nonrenewable, above, persevere
    D. confirm, under, endeavor
    E. display, prevented, fictitious


Answer – Option B

Explanation – Complaints, over, repeatedly



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Time and Work
Reasoning Ability Puzzles
Current Affairs Current Affairs