English Knowledge - SPLessons

IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 3

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 3 sample questions and answers. The Online Mains examination is scheduled to be conducted in October 2019. This IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 3 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Direction (1-5): In each question below a sentence is given with two blanks in each. Each question is followed by four options with two words in each. You have to select that option as your answer which can fill both the blanks of the sentence.


1. Non­-banking financial companies, already reeling _____ a painful liquidity crisis, are up against a fresh challenge in the form of new _______ norms set by the Reserve Bank of India.

    A. for, charge
    B. under, administration
    C. under, regulatory
    D. for, regulatory
    E. under, governance


Answer: Option C


2. The central bank has _______ draft norms on liquidity ______ management for deposit taking and non-­deposit taking NBFCs.

    A. delivered, possibility
    B. reported, prospect
    C. released, risk
    D. set, probability
    E. None of these


Answer: Option C


3. According to these proposed rules, NBFCs would have to comply ________ a higher liquidity coverage ratio (LCR), which is the proportion of assets that an NBFC needs to hold in the form of high ­quality liquid assets that can be quickly and easily ________ into cash.

    A. with, metamorphosed
    B. for, turned
    C. in, transfigured
    D. with, converted
    E. for, changed


Answer: Option D


4. The new norms, which are expected to be ______ by the RBI over four years starting from April 2020, would likely put significant pressure on the ______ of NBFCs.

    A. conducted, scale
    B. implemented, margins
    C. executed, verge
    D. counted, brink
    E. done, bank


Answer: Option B


5. ______ these norms, NBFCs would have to maintain their LCR at 60% of net cash _______ initially, and improve it to 100% by April 2024.

    A. Under, discharge
    B. By, outburst
    C. With, discharge
    D. Under, outflows
    E. With, outflows


Answer: Option D

Direction (1-5): In each question below a sentence is given with two blanks in each. Each question is followed by four options with two words in each. You have to select that option as your answer which can fill both the blanks of the sentence.


1. Cissy said to excuse her would he mind please telling her what was the right time and Gerty could see him taking out his watch, listening to it and looking up and clearing his throat and he said he was very sorry his watch was stopped but he thought it must be after eight because the sun was set. His voice had a _____________ ring in it and though he spoke in measured accents there was a suspicion of a _____________ in the mellow tones.

    A. cultivated, steadiness
    B. cultured, quiver
    C. polished, durable
    D. erudite, perpetual
    E. All are Correct


Answer: Option B


2. Then they sang the second verse of the Tantum ergo and Canon O’Hanlon _____________ again and censed the Blessed Sacrament and _____________ and he told Father Conroy that one of the candles was just going to set fire to the flowers and Father Conroy got up and settled it all right and she could see the gentleman winding his watch and listening to the works and she swung her leg more in and out in time.

    A. got up, knelt down
    B. stood up, let someone off with
    C. woke up, make an excuse
    D. came up, declare not guilty
    E. All are Correct


Answer: Option A


3. His dark eyes fixed themselves on her again drinking in her every _____________ , literally worshipping at her shrine. If ever there was undisguised admiration in a man’s passionate _____________ it was there plain to be seen on that man’s face. It is for you, Gertrude MacDowell, and you know it.

    A. aggregate, aspect
    B. centrists, ogle
    C. profile, admiration
    D. contour, gaze
    E. All are Correct


Answer: Option D


4. Gerty’s lips parted swiftly to frame the word but she fought back the sob that rose to her throat, so slim, so flawless, so beautifully _____________ it seemed one an artist might have dreamed of. She had loved him better than he knew. Lighthearted deceiver and _____________ like all his sex he would never understand what he had meant to her and for an instant there was in the blue eyes a quick stinging of tears.

    A. formed, staunch
    B. shaped, aware
    C. moulded, fickle
    D. fashioned, reliable
    E. All are Correct


Answer: Option C


5. There was that in her young voice that told that she was not a one to be lightly trifled with. As for Mr Reggy with his _____________ and his bit of money she could just _____________ him aside as if he was so much filth and never again would she cast as much as a second thought on him and tear his silly postcard into a dozen pieces.

    A. posh, abide
    B. swank, chuck
    C. elegant, stay
    D. swagger, enlarge
    E. All are Correct


Answer: Option B

Direction (1-5): In each question below a sentence is given with two blanks in each. Each question is followed by four options with two words in each. You have to select that option as your answer which can fill both the blanks of the sentence.

1. The AWG vote is a _______ reminder to humanity that failure to end destructive activities will irrevocably change the face of the earth and make it ______.

    A. seriously, suitable
    B. sobering, inhabitable
    C. solemn, inhabitable
    D. sobering, uninhabitable
    E. serious, inhabitable


Answer: Option D

Explanation:
Sobering- creating a more serious, sensible, or solemn mood.


2. Officially, humans will continue to ______ in the Holocene epoch for a couple of years more before the Anthropocene epoch is finally ______ by the International Union of Geological Sciences.

    A. reside, consent
    B. settled, confirmed
    C. have, accepted
    D. live, ratified
    E. stay, approve


Answer: Option D


3. Human activity has been _______ changing the earth, with the greatest impacts coming from agriculture, large-­scale deforestation, the industrial revolution and increase in atmospheric carbon dioxide, ________ the creation of materials such as concrete and plastic.

    A. moderately, except
    B. greatly, including
    C. trivially, apart from
    D. mildly, except
    E. drastically, besides


Answer: Option E


4. After being ________ into the Congress party by Mahatma Gandhi, Nehru rose to become its most powerful leader and its ______ negotiator of the terms of India’s freedom with the British.

    A. instate, single
    B. engaged, individual
    C. allowed, solitary
    D. inducted, sole
    E. installed, lone


Answer: Option D


5. As Prime Minister, Nehru had a ________ relationship with his powerful Home Minister, Sardar Vallabhbhai Patel, widely _______ for integrating the princely states into the Indian Union. Gandhi had to mediate between them.

    A. stressful, attributed
    B. dark, ascribed
    C. disturbed, accredited
    D. troubled, credited
    E. difficult, accepted


Answer: Option D



English Language – Related Information
IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 1
IBPS RRB Sentence Correction Quiz 1
IBPS RRB Cloze Test Quiz 1
Book for English Language