Reasoning Ability - SPLessons

SBI PO Mains Reasoning Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI PO Mains Reasoning Practice Set 1

shape Introduction

SBI PO 2019 – Main Examination, Objective Tests conducted in online Mode, has: a duration of 3 hours, 4 Sections, a total of 155 questions, a Maximum score of 200 marks, and, is followed by a Descriptive Test (English language) for a duration of 30 minutes. The 4 Sections are timed: Reasoning & Computer Aptitude, Data Analysis & Interpretation, General/ Economy/ Banking Awareness and English language. The section wise details are as shown below.

The Objective Tests are followed by a Descriptive Paper (Letter Writing + Essay Writing). There is a Negative marking in SBI PO Reasoning and Computer Aptitude Main exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all the sections to qualify for the Group Exercises & Interview.


shape Pattern

S.No. Name of Test Number of Questions Mark Duration
1 Reasoning & Computer Aptitude 45 Total
Max.
Marks
200
60 minutes
2 Data Analysis & Interpretation 35 45 minutes
3 General/Economy/Banking Awareness 40 35 minutes
4 English Language 35 40 minutes
Total 155 3 Hours


The Reasoning section primarily has questions related to the Syllogism, Directions, and Inequality , etc. This article presents SBI PO Mains Reasoning Practice Set 1 for acing the SBI PO Mains Examination. SBI PO Main Examination conducted on 20th July 2019


shape Quiz

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Six persons Rajiv, Sunil, Kishan, Punit, Gaurav and Arjun live on six different floor of a building, starting from floor 1 to floor 6. No two persons have the same age among them. They bought six different things on the occasion of Dhanteras which are Mobile, Fridge, Bike, LEDTV, Microwave and Laptop but not necessarily in the same order.

    1) The person who bought bike lives on one of the even numbered floors.
    2) The person who bought fridge is 22 years old and lives on the top floor.
    3) Rajiv’s age is 2 years more than half of the age of the person who lives four floors below him.
    4) Neither Arjun nor Punit bought an LEDTV.
    5) Gaurav lives three floors below Punit both do not live on either of the extreme floors.
    6) Person who bought a mobile lives three floors below the person who is 27 years old.
    7) Sunil is 25 years old i.e. 10 years younger than the person living three floors above him.
    8) The person who bought microwave lives two floors below the person who is 32 years old.


1. Who among the following bought bike?

    A. Kishan
    B. Sunil
    C. Arjun
    D. Rajiv


Answer – Option C

Explanation:


Hence, Arjun bought the bike.


2. Who lives two floors below the person who has bought Laptop?

    A. Rajiv
    B. Kishan
    C. Punit
    D. Sunil


Answer – Option B

Explanation:

Hence, it’s Kishan who lives two floors below Punit who bought a laptop on Dhanteras.


3. What is the age of the person who bought a microwave?

    A. 33
    B. 22
    C. 27
    D. 25


Answer – Option D

Explanation:

Hence, age of the person who bought a microwave is 25 years old.


4. What is the sum of age of the persons who live on 3rd and 5th floor?

    A. 59
    B. 48
    C. 65
    D. 40


Answer – Option A

Explanation:

Age of Kishan = 32

Age of Punit = 27

Sum = 32 + 27 = 59

Hence, the sum of person living on 3rd and 5th floor is 59 years.


5. Who lives on second floor?

    A. Sunil
    B. Rajiv
    C. Gaurav
    D. Arjun


Answer – Option C

Explanation:

Hence, Gaurav lives on the second floor.

Directions (1 – 3): Study the following information carefully and answer the questions given below:

‘P × Q’ means ‘P is son of Q’.
‘P + Q’ means ‘P is daughter of Q’.
‘P ÷ Q’ means ‘P is wife of Q’.
‘P – Q’ means ‘P is father of Q’.

1. In the expression ‘K + H – P ? Q’, what will come in place of ? if Q is mother of K?

    A. +
    B.
    C. ÷
    D. None of these


Answer – Option D

Explanation:

K daughter of H, H father of P, so K and P siblings, now Q to be mother of K – P must be son or daughter of Q. so both × and +


2. Which of the following relation is true with regard to expression ‘B ÷ P × Z – K + O’?

    A. P is brother of O
    B. B is daughter-in-law of K
    C. B is daughter-in-law of O
    D. O is daughter of Z


Answer – Option C

Explanation:

B wife of P, P son of Z, Z father of K – so P and K siblings, K daughter of O

So Z and O husband wife, P and K brother sister, B wife of P

So B is daughter-in-law of O


3. Which of the following pairs represent the first cousins in the expressions – ‘L ÷ V – J + P’ and ‘S × A – D + F – E + K’ – if it is given that A is the sister of J?

    A. LP
    B. SP
    C. SK
    D. SE


Answer – Option B

Explanation:
J father of P, and S son of A now given that A is the sister of J, Now A and J siblings. P is J’s child, and S is A’s, so both first cousins.


4. Rohan starts walking in north-east direction and travels 30 meter. Now he moves towards east and walks 20 meter. Now he turns towards south west and moves 30 meter and finally walks towards west for 5 meter and stopped. Find the distance of Rohan from the starting point.

    A. 10 m
    B. 15 m
    C. 20 m
    D. 25 m


Answer – Option B


10. Bhavika started from point A. After walking for some time, she turned to her left and continued walking, then after some time turned to her right. Now walking for some distance she turned to her left and after this finally to her right. Now final after turning to her right again she stopped. If now she is walking in west direction, in which direction did she started her journey from point A?

    A. South
    B. East
    C. North
    D. West


Answer – Option A

Explanation:


For this, start from back:

She is walking in west and before that she turned to her right, so she must be travelling in south before turning right.

Now she was walking in south and before that she turned to her right, so she must be travelling in east before turning right.

Now she was walking in east and before that she turned to her left, so she must be travelling in south before turning left.

Now she was walking in south and before that she turned to her right, so she must be travelling in east before turning right.

Now she was walking in east and before that she turned to her left, so she must be travelling in south before turning left.

At last south direction.

1. Rahul starts from his house in search of his sister kavita. Rahul starts moving in the south direction and after moving 25m, he took a right turn and move 40 m to reach his uncle house. Kavita is not there so again rahul start moving southwards and after travelling 50m he took a left and travels 80 m to reach his aunt home where he founds his sister.
In which direction his aunt house is located with respect to his house?


    A. south west
    B. south east
    C. north east
    D. north west


Answer – Option B

Explanation:


2. Statements:
All orchids are flowers.
Some orchids are beautiful.
Conclusions:
I. Some flowers are beautiful.
II. All beautiful are flowers.

    A. if only conclusion I follows.
    B. if only conclusion II follows.
    C. if either I or II follows.
    D. if neither I nor II follows.


Answer – Option A

Explanation:

The given statements can be represented by using the following basic diagram,



I is affirmative and follows.


II is affirmative and does not follow


i.e, Only I follows


3. Statements:
All chocolates are sweets.
Some sweets are not harmful.
Conclusions:
I. Some chocolates are harmful is a possibility.
II. All harmful are chocolates is a possibility.


    A. if only conclusion I follows.
    B. if only conclusion II follows.
    C. if either I or II follows.
    D. if both conclusions I and II follow.


Answer – Option D

Explanation:

(I) and (II) can be represented as follows


i.e, Both I and II follow


Directions (4 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:


In a certain code,
“RING MONEY BAN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JAM ROUND BAT MONDAY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MOUNTAIN BEAR RANDOM JUMP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“RADIO JOKE BANGLE MUD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’

4. The code for the word ‘RUN’ is

    A. 8%N
    B. 8*N
    C. 17#N
    D. 16#N


Answer – Option D

Explanation:

RUN – 16#N

R – #

No of letters – 3 + (Reverse Alphabet order of N = 13) = 16

Last letter – N


5. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?

    A. RUDE
    B. REVERSE
    C. RUPEE
    D. RANDOM


Answer – Option E

Explanation:

“26#E”– RUDE

R – #

Last letter – E

No of letters – 4 + (Reverse Alphabet order of E = 22) = 26


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Graduate WBJEE JECA
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Profit and Loss
Reasoning Ability Spotting Errors
Insurance Awareness Insurance Awareness