SSC CGL - SPLessons

SSC CGL English Language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL English Language

shape Introduction

SSC CGL Tier-I Written Examination will consist of Objective Tests for 200 marks which will be conducted online. The exam duration is 60 Minutes. The Objective Test has 100 questions, so SSC CGL exam for tier 1 can be spread over 4 sections.

shape Pattern

Subjects Questions Marks Duration Time
A. General Intelligence and Reasoning 25 50 60 minutes

For VH/ OH (afflicted with Cerebral Palsy/ deformity in writing hand-80 Minutes
B. General Awareness 25 50
C. Quantitative
Aptitude
25 50
D. English
Comprehension
25 50
Total 100 200


The 4 sections are not timed and the questions can be attempted in any order. There is a Negative marking in SSC CGL Tier-I exam and 0.50 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all 4 sections to qualify for the SSC CGL Tier-II exam. Below mentioned are the different categories of expected questions in the SSC CGL English Language Section of SSC CGL Tier-I Exam.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Reading comprehension 5
Fill in the blanks 0-5
Spellings 0-2
Phrase or Idiom meaning 0-2
Synonyms and Antonyms 0-2
One word substitution 3-5
Phrase replacement/sentence correction 5
Error Spotting 3-5

The SSC CGL Tier-I English Language section, has a total of 25 questions with a maximum of 50 marks. Every correct answer earns 2 marks and every wrong answer has a penalty of 0.50 i.e. 0.50 marks are deducted for every wrong answer. If a question is left unanswered, there will be no penalty for that question.


shape Questions

Directions: Study the paragraph and answer the questions that follows

The most important reason for this state of affairs, perhaps, is that India was the only country in the world to truly recognise the achievements of the Soviet Union-rather than merely focus on the debilitating faults that Communism brought to its people. The people of India realised that the achievement of one hundred per cent literacy in a country much, much larger than its own and with similarly complicated ethnic and religious groupings, the rapid industrialization of a nation that was a primarily agrarian society when the Bolshevik revolution took place in 1917, the attendant revolutionary steps in science and technology, the accessibility of health care (primeval according to Western standards, perhaps, but not according to Indian ones) to the general population, and despite prohibition of the government of the time the vast outpourings in literature, music, art, etc. are momentous and remarkable feats in any country. In contrast, all that the West focused on were the massive human rights violations by the Soviet State on its people, the deliberate uprooting and mass migrations of ethnic peoples from one part of the country to another in the name of industrialization, the end of religion. In short, all the tools of information were employed to condemn the ideology of Communism, so much at variance with capitalist thinking. The difference with the Indian perception, I think here is, that while the Indians reacted as negatively to what the Soviet governments did to its people in the name of good governance (witness the imprisonment of Boris Pasternak and the formation of an international committee to put pressure for his release with Jawaharlal Nehru at its head), they took the pain not to condemn the people of that broad country in black and white terms; they understood that mingled in the shades of grey were grains of uniqueness (The Russians have never failed that characteristic in themselves; they have twice experimented with completely different ideologies, Communism and Capitalism both in the space of a century).

1. Which of the following statements according to the passage is correct?
(a) India took heed on the weak faults of Russian policies and system
(b) India seriously commended the achievement of Russia, i.e.. cent per cent literacy and rapid industrialization
(c) The process of industrialization had already started when Russian revolution took place in 1917
(d) The literature, art and music received a setback during the communist regime in Russia
(e) None of these
Answer: b

2. The West did not focus on:
(a) Rapid growth of nuclear weapons in Russia
(b) Massive human rights violation by the Soviet state on its people
(c) deliberate uprooting and mass migration of ethnic people in the name of industrialization.
(d) Both B & C
(e) None of these
Answer: a

3. The India perception of the USSR was always
(a) Negative
(b) Neutral
(c) Counter-reactionary
(d) Applauding
(e) None of these
Answer: d

4. The passage is
(a) Descriptive
(b) Paradoxical
(c) Analytical
(d) Thought provoking
(e) None of these
Answer: c

1. I got used ——– on the right when I was in the US for 2 years.
(a) to drive
(b) to driving
(c) in driving
(d) for driving
(e) None of these
Answer: b

2. Its high time you ——– to a decision.
(a) come
(b) came
(c) should have come
(d) should come
(e) None of these
Answer: b

3. ——– you work hard, you won’t be able to clear even the preliminaries.
(a) if
(b) until
(c) unless
(d) though
(e) None of these
Answer: c

4. You must remember this lesson word ——– word.
(a) by
(b) for
(c) to
(d) from
(e) None of these
Answer: b

5. I complimented him ——– his success in the examination.
(a) on
(b) for
(c) to
(d) about
(e) None of these
Answer: a
1. Which of the following word is wrongly spelt?
(a) Accountancy
(b) Asthetics
(c) Commemorate
(d) Austere
(e) None of these
Answer: b

2. Which of the following word is wrongly spelt?
(a) Spontaneous
(b) Anemometar
(c) perspicuous
(d) Affectionate
(e) None of these
Answer: b
1. What is the Synonym of Abandon?
(a) desert
(b) confound
(c) swell
(d) plentiful
(e) None of these
Answer: a

2. What is the Antonym of Accuse?
(a) forgo
(b) defend
(c) obtuse
(d) tender
(e) None of these
Answer: b
1. A person who has lost the protection of the law
(a) Outlaw
(b) Immigrant
(c) Outcast
(d) Orphan
(e) None of these
Answer: a

2. Falsification of documents
(a) Xeroxing
(b) Forgery
(c) Laminating
(d) Copying
Answer: b
1. I came across these old photos when I was tidying the closet.
(a) came towards
(b) came behind
(c) came upfront
(d) came along
(e) No correction
Answer: e

2. I am counting at you to make dinner while I am out.
(a) counting in
(b) counting over
(c) counting on
(d) counting out
(e) No correction
Answer: c

3. My doctor wants me to cut over on sweets and fatty foods.
(a) cut up
(b) cut back
(c) cut out
(d) cut along
(e) No correction
Answer: b

4. A large number of ATM cards have never being used even once by the Jan Dhan account holders.
(a) never being used
(b) never will be used
(c) never been using
(d) never been used
(e) never being using
Answer: d

5. My boyfriend didn’t want to go to the ballet, but he finally agreed in.
(a) rested in
(b) drove in
(c) gave in
(d) gave away
(e) No correction
Answer: c

1. The gracefully ageing mom in track (a) / pants and black jacket above (b) / her white tee was thrilled (c) / to know we were Indians. (d)
(a) through
(b) over
(c) of
(d) under
(e) None of these
Answer: b

2. Inside the Kremlin, people mill around like (a) / they do in Disneyland ­ posing (b) / of selfies against the snaking (c) / red wall and the Lenin-less Mausoleum.(d)
(a) to
(b) at
(c) for
(d) in
(e) None of these
Answer: c

3. We regroup like a flash mob, pirouetting around (a) / the structure, clicking away from various (b) /angles, recording (c) / the relic from the past on a smartphone.(d)
(a) an
(b) of
(c) a
(d) the
(e) None of these
Answer: d

4. They walked (a) / besides each other (b) / in silence. (c) / No error (d)
(a) through
(b) beside
(c) before
(d) behalf
(e) None of these
Answer: b
SSC CGL English Language – Study GuideClick Here


SSC CGL – Related Information
SSC CGL – Quantitative Aptitude – Study Guide
SSC CGL – General Awareness – Study Guide
SSC CGL – Reasoning Ability – Study Guide