SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Tier-II English Language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Tier-II English Language

shape Introduction

SSC CGL 2020 Tier-II Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 6 hours, 3 Sections, a total of 400 questions, a Maximum score of 600 marks. The 3 Sections are timed: Quantitative Aptitude, English Language, Statistics (or) Finance and Economics. The section wise details are as shown below.

shape Pattern

Subjects Questions Marks Duration Time Negative Marking
Quantitative Ability 100 200 2 Hours 0.50
English Language 200 200 2 Hours 0.25
Statistics 100 200 2 Hours 0.50
Finance & Economics 40(Finance & Accounts)
60 (Economics & Governance)
200 2 Hours 0.50

The SSC CGL Tier-II English Language, section has a total of 200 questions, Maximum marks of 200 and a duration of 2 hours. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for SSC CGL Tier-II English Language are mentioned separately.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Reading comprehension 30
Verbal Ability 20
Phrase replacement 12-15
Error spotting 22
Fill in the blanks 5-7
Phrase replacement 10-12
Synonym/Antonym 6-7
Phrase/idiom meaning 10
Spellings 3-4
One word substitution 12
Active Passive Voice 20
Direct Indirect Speech 27-30


shape Samples

Directions: In the following questions, a party of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B) and (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is ‘(D)’.

1. The ground was wet outside when I got up in the morning yesterday. I had been raining all in the night.
(a) rained all in
(b) been raining all though
(c) raining all in
(d) No improvement
Answer: b

2. The Women’s Emancipation Bill was sent back to the Lok Sabha by the President for further examination.
(a) further security
(b) further reading
(c) further perusal
(d) No improvement
Answer: b

3. The Finance Minister said that he would work for the impartial distribution of wealth.
(a) equitable
(b) just
(c) fair
(d) No improvement
Answer: a

4. Will you lend me few rupees in this hour of need?
(a) borrow me a few rupees
(b) lend me any rupees
(c) lend me few rupees
(d) No improvement
Answer: c

5. After the heavy rains last week, the water in the lake raised another two feet.
(a) would raise another two feet
(b) raise another two feet
(c) rose another two feet
(d) No improvement
Answer: c

6. Unless you work hard, you will not pass.
(a) as long as you work hard
(b) till you work hard
(c) until you work hard
(d) No improvement
Answer: d

7. The minister was removed from a key post.
(a) thrown out
(b) rusticated
(c) ousted
(d) No improvement
Answer: d

8. Audacity is the mother of invention.
(a) tenacity
(b) necessity
(c) paucity
(d) No improvement
Answer: b

9. Professionals must continuously improve their skills.
(a) hone
(b) fine tune
(c) explore
(d) No improvement
Answer: a

10. Mr. Raj has been asked to submit details of his tax returns.
(a) give
(b) furnish
(c) disclose
(d) No improvement
Answer: b

11. More than 60 percent of India’s population live under the poverty line.
(a) live below the poverty line
(b) stay below the poverty line
(c) stay under the poverty line
(d) live beside the poverty line
Answer: a

12. Since we are living in Bangalore for five years, we are reluctant to move to another city.
(a) Since we were living.
(b) Being that we have been living
(c) Being that we living
(d) Since we have been living
Answer: d

13. Being too costly for him, he could not buy the coat.
(a) It being too costly for him
(b) He being too costly
(c) Being it too costly
(d) No improvement
Answer: a

14. No sooner has she agreed to marry him than she started having terrible doubts.
(a) She no sooner had agreed
(b) No sooner had she agreed
(c) No sooner did she agreed
(d) No improvement
Answer: b

15. I didn’t need to water the follower. Just after I finished it started raining.
(a) I didn’t water the plants
(b) I needn’t water the plants
(c) I needn’t have watered the flowers.
(d) No improvement
Answer: a

16. He complained of the following of having tortured by the police.
(a) having been tortured
(b) tortured
(c) been tortured
(d) No improvement
Answer: a

17. The orphans have been clamouring for nutritious food from the past two weeks.
(a) for past
(b) since the past
(c) for the past
(d) No improvement
Answer: c

18. The good fortune of being your student in my younger days has helped me greatly in my life.
(a) of my being your student
(b) of my myself being your student
(c) of my having been your student
(d) No improvement
Answer: a

19. He should not had done it.
(a) should had not
(b) should not have
(c) should have
(d) should had
Answer: b

20. I will now deal with him in a manner different from the one I have adopted so far.
(a) I adopted
(b) I was adopting
(c) I have been adopting
(d) No improvement
Answer: c

1. (a) Rahul is Often coming
(b) to me
(c) on Sundays
(d) No Error
Answer: a

2. (a) The minister for ‘Education’
(b) vehemently refused
(c) the allegation that he had taken bribes.
(d) No error.
Answer: a

3. (a) If I were Zubin
(b) I would not attend
(c) the wedding, come what may
(d) No error
Answer: b

4. (a) He says that
(b) he reads novels
(c) to pass away the time.
(d) No error.
Answer: c

5. (a) He left for Mumbai on Sunday
(b) arriving there
(c) on Monday
(d) No error
Answer: b
In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s)

1. My windows look _____ the garden.
(a) up on
(b) out on
(c) in
(d) at
Answer: b

2. I have made a rough ____ of the report.
(a) drapht
(b) draught
(c) drought
(d) draft
Answer: d

3. The reward was not commensurate _______ the work done by us.
(a) for
(b) on
(c) with
(d) upon
Answer: c

4. I didn’t care _____ the expense; I want the party to be a real success.
(a) of
(b) with
(c) about
(d) at
Answer: c

5. Vinay does not play cricket, and ______ does Yeshwant.
(a) so
(b) also
(c) either
(d) neither
Answer: a
1. Synonym of ABANDON
(a) Try
(b) Join
(c) Keep with
(d) Forsake
Answer: d

2. Synonym of ABDICATE
(a) Join
(b) Search
(c) Abandon
(d) Advance
Answer: c

3. Synonym of ABSOLUTE
(a) Division
(b) Complete
(c) Small
(d) Half
Answer: b

4. Antonym of AGONY
(a) meet time constraints
(b) aim better resource sharing
(c) aim better system utilization
(d) aim low system overhead
Answer: b

5. Antonym of CANDID
(a) Bluff
(b) Devious
(c) Equal
(d) Blunt
Answer: b
1. At one’s wit’s end
(a) Perplexed
(b) Clear Up
(c) Explain
(d) Enlighten
Answer: a

2. At one’s fingertips
(a) To take revenge
(b) Matter of shame
(c) Complete knowledge
(d) None of above
Answer: c

3. At the spur of the moment
(a) Difficult Moment
(b) Without Delay
(c) Great Moment
(d) Very Slow
Answer: b

4. All in all
(a) Every person
(b) Particular thing same in all
(c) Call all at once
(d) Most important
Answer: d

5. At close quarters
(a) close examinations
(b) live near to each other
(c) live far to each other
(d) in love
Answer: a
In the following questions, there are four different words out of which one is wrongly spelt. find the wrongly spelt word.

1. (a) Oscillate
(b) Deliberate
(c) Ennumerate
(d) Narrate
Answer: c

2. (a) Hurdle
(b) Cuddel
(c) Puddle
(d) Meddle
Answer: b

3. (a) Composition
(b) Grammer
(c) Literature
(d) Poetry
Answer: b

4. (a) Pneumonia
(b) Diarrheoa
(c) Xenophobia
(d) Amnesia
Answer: b

5. (a) Commission
(b) Omission
(c) Possession
(d) Occassion
Answer: d
1. Granary
(a) where treasures are kept
(b) where woods are kept
(c) where clothes are kept
(d) where grains are kept
Answer: d

2. Chemistry in ancient times is called
(a) Anatomy
(b) Alchemy
(c) Bibliography
(d) Anthropology
Answer: b

3. The study of duration of life is called
(a) Calligraphy
(b) Ceramics
(c) Chronobiology
(d) Chronology
Answer: c

4. Fear of Solitude
(a) Anorexia
(b) Agorophobia
(c) Androphobia
(d) Autophobia
Answer: d

5. Brood
(a) A collection of notebooks.
(b) A family of young animals.
(c) A family of old animals.
(d) A family of young and old animals.
Answer: b
In a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

1. Our task had been completed before sunset.
(a) We completed our task before sunset.
(b) We have completed our task before sunset.
(c) We complete our task before sunset.
(d) We had completed our task before sunset.
Answer: d

2. The boy laughed at the beggar.
(a) The beggar was laughed by the boy.
(b) The beggar was being laughed by the boy.
(c) The beggar was being laughed at by the boy.
(d) The beggar was laughed at by the boy.
Answer: d

3. The government has launched a massive tribal welfare programme in Jharkhand.
(a) A massive tribal welfare programme is launched by the government in Jharkhand.
(b) A massive tribal welfare programme has been launched by the government in Jharkhand.
(c) Jharkhand government has launched a massive tribal welfare programme.
(d) The government in Jharkhand has launched a massive tribal welfare programme.
Answer: b

4. The boys were playing cricket.
(a) Cricket had been played by the boys.
(b) Cricket has been played by the boys.
(c) Cricket was played by the boys.
(d) Cricket was being played by the boys.
Answer: d

5. They drew a circle in the morning.
(a) A circle was being drawn by them in the morning.
(b) A circle was drawn by them in the morning.
(c) In the morning a circle have been drawn by them.
(d) A circle has been drawing since morning.
Answer: b
In the following question, sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.

1. Kiran asked me, “Did you see the cricket match on television last night.
(A) Kiran asked me whether I saw the cricket match on television the earlier night
(B) Kiran asked me whether I had seen the cricket match on television the earlier night
(C) Kiran asked me did I see the cricket match on television last night
(D) Kiran asked me whether I had seen the cricket match on television last night
Answer: b

2. David said to Anna, “Mona will leave for her native place tomorrow.”
(A) David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow
(B) David told Anna that Mona left for her native place the next day
(C) David told to Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow
(D) David told Anna that Mona would leave for her native place the next day
Answer: d

3. I said to him, “Why are you working so hard”?
(A) I asked him why he was working so hard
(B) I asked him why was he working so hard
(C) I asked him why he had been working so hard
(D) I asked him why had he been working so hard
Answer: a

4. He said to her, “What a cold day!”
(A) He told her that it was a cold day
(B) He exclaimed that it was a cold day
(C) He exclaimed sorrowfully that it was a cold day
(D) He exclaimed that it was a very cold day
Answer: d

5. The tailor said to him, “Will you have the suit ready by tomorrow evening?”
(A) The tailor asked him that he will have the suit ready by the next evening
(B) The tailor asked him that he would had the suit ready by the next evening
(C) The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening
(D) The tailor asked him if he will like to have the suit ready by the next evening
Answer: c

SSC CGL English Language – Study GuideClick Here


SSC CGL – Related Information
SSC CGL – Quantitative Aptitude – Study Guide
SSC CGL – General Awareness – Study Guide
SSC CGL – Reasoning Ability – Study Guide