Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Percentages Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Percentages Quiz 5

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article SSC CPO Percentages Quiz 5 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this SSC CPO Percentages Quiz 5 for SSC CGL & Railways. This SSC CPO Percentages Quiz 5 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration. Candidates can check the daily updates on SSC Official Website.


shape Samples

1. In an election between two candidates, 75 % of the voters cast their votes, out of which 2% of the votes were declared invalid. A candidate got 9261 votes which were 75% of the total valid votes. Find the total number of votes.

    A. 16800
    B. 15800
    C. 16700
    D. 15700


Answer: Option A

Explanation:
Let the total number of votes enrolled are x.
Number of votes cast = 75% of x
Valid votes = 98% of 75% of x

Now, as 9261 is the 75% of valid casted votes so,

75% of 98% of 75% of x = 9261 [imporant]
( \(\frac{75 × 98 × 75 X x}{100 × 100 × 100}\))% = 9261
x = 16800


2. In expressing a length of 81.472 km as nearly as possible with the three significant digits, find the percentage error

    A. 0.35%
    B. 0.34%
    C. 0.034%
    D. 0.035%


Answer: Option C
Error = (81.5 – 81.472) = 0.028
Required percentage = \(\frac{0.028}{81.472}\) x 100 = 0.034


3. If sales tax is reduced from 5% to 4%, then what difference it will make if you purchase an item of Rs. 1000

    A. 10
    B. 20
    C. 30

    D. 40


Answer: Option A

Explanation:
Clue: Answer will be 5% of 1000 – 4% of 1000


4. How many litres of pure acid are there in 8 litres of a 20% solution

    A. 1.5

    B. 1.6
    C. 1.7

    D. 1.8


Answer: Option B

Explanation:

It will be 8 * \(\frac{20}{100}\) = 1.6


5. A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction

    A. 9%

    B. 10%

    C. 11%

    D. 12%


Answer: Option A

Explanation:
Actual Price = Rs.25 + Rs.2.50 = Rs.27.5

Saving = \(\frac{2.5}{27.5}\) x 100
\(\frac{250}{27.5}\) = \(\frac{2500}{275}\)
= \(\frac{100}{11}\) = 9 \(\frac{1}{11}\)% ≈ 9%

Percentage Saving =

]6. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

    A. 57%

    B. 60%
    C. 65%

    D. 25%


Answer: Option A

Explanation:
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.

Required percentage = \(\frac{11628}{20400}\) X 100% = 57%


7. 15 % of monthly salary of P is equal to 30% of monthly salary of Q and 20 % of monthly salary of Q is equal to 30 % of monthly salary of R. If R’s monthly income is Rs. 40000, then the total income of P, Q and R is?

    A. Rs. 227500

    B. Rs. 235800

    C. Rs. 215000

    D. 220000


Answer: Option D

Explanation:
\(\frac{15P}{100}\) = \(\frac{30Q}{20400}\) –> 1

\(\frac{20Q}{100}\) = \(\frac{30R}{100}\) –> 2

From 1, P = 2Q

From 2, 2Q = 3R (Here, R = 40000)

Q = \(\frac{(3*40000)}{2}\) = 60000

P = 2Q = 2*60000 = 120000

P + Q + R = 120000 + 60000 + 40000

= > 220000

The total income of P, Q and R is Rs. 220000


8. The cost of a camera is Rs. 3500 more than that of a phone. 3 phone and 3 camera cost is Rs. 70500. Find the cost of a camera?

    A. Rs. 14000

    B. Rs. 13500

    C. Rs. 15500

    D. Rs. 12500


Answer: Option B

Explanation:
Let the cost of a phone be Rs. x

The cost of a camera = x + 3500

3*(x + 3500) + 3x = 70500

3x + 10500 + 3x = 70500

6x + 10500 = 70500

6x = 70500 – 10500

X = \(\frac{60000}{6}\)

X = 10000

The cost of a phone = Rs. 10000

The cost of a camera = Rs. (10000 + 3500) = Rs. 13500


9. In a class 125 students, if the ratio of boys and girls in a class is 3: 2. If 24% of the boys and 20% of the girls are interested in dance, then find the % of students who are all not interested in dance?

    A. 72.5 %

    B. 75.8 %

    C. 6 %

    D. 65.6 %


Answer: Option C

Explanation:
Total no of students = 125

The ratio of boys and girls in a class = 3 : 2 (3x, 2x)

Boys = 125*(\(\frac{3}{5}\)) = 75, Girls = 125*(\(\frac{2}{5}\)) = 50

24% of boys interested in dance = 75 * \(\frac{24}{100}\) = 18

20% of girls interested in dance = 50 * 20/100 = 10

Total number of students, who are all not interested in dance,

= > 125 – (18 + 10) = 125 – 28 = 97

Required % = (\(\frac{97}{125}\)) * 100 = 77.6 %


10. The monthly income of Santhosh and Vignesh together is Rs. 62500. The income of Santhosh and Vignesh is increased by 20% and 15% respectively. The new income of Vignesh is Rs. 1375 more than the new income of Santhosh. What is the new income of Vignesh?

    A. 37375

    B. Rs. 35625
    C. Rs. 36500

    D. Rs. 38250


Answer: Option A

Explanation:
Let the income of Santhosh and Vignesh be S and V,

The monthly income of Santhosh and Vignesh = 62500

S + V = 62500

Santhosh’s income = x; Vignesh’s income = 62500 – x

New income of V = New income of S + 1375

V’s new income = (62500 – x)*\(\frac{115}{100}\)

S’s new income = x * \(\frac{120}{100}\)

(62500 – x)* (\(\frac{115}{100}\)) = x * (120/100) + 1375

\(\frac{(7187500 – 115x)}{100}\) = (\(\frac{120X}{100}\)) + 1375

\(\frac{(7187500 – 115x)}{100}\) = \(\frac{(120x + 137500)}{100}\)

(7187500 – 115x) = (120x + 137500)

7187500 – 137500 = 115x + 120x

7050000 = 235x

Santhosh’s income X = \(\frac{7050000}{235}\) = 30000

Vignesh’s income = 62500 – x = 32500

New Income of Vignesh = 32500*(\(\frac{115}{100}\)) = Rs. 37375

11. In a Town 62% of the population is male and remaining are females. Out of the males 74% are literate and remaining is illiterate. Out of females 65% are literate and remaining is illiterate. If total number of illiterate population is 29420, then the population of the town is?

    A. 125000
    B. 113000
    C. 128000

    D. 100000


Answer: Option D

Explanation:
Males = 62%

Females = 38%

Let the population of the town be x,

According to the question,

(\(\frac{62}{100}\)) * x * (\(\frac{26}{100}\)) + (\(\frac{38}{100}\)) * x * (\(\frac{35}{100}\)) = 29420

=> \(\frac{403x}{2500}\) + \(\frac{133x}{1000}\) = 29420

=> \(\frac{1471x}{50000}\) = 29420

= > x = 29420*\(\frac{50000}{1471x}\)

=> x = 100000

The population of the town is 100000


12. Vasu gave 65% of the amount he had to Jega. Jega gave 2/5th of what he received from Vasu to Saratha. After paying Rs. 320 to the taxi driver out of the amount he gets from Jega, Saratha is now left with Rs. 1500. How much amount did Vasu have?

    A. Rs. 8500

    B. Rs. 6500
    C. Rs. 7000
    D. Rs. 9000


Answer: Option C

Explanation:
Let Vasu’s amount be x,

Saratha now having the amount of 1500,

=>(x*(\(\frac{65}{100}\))*(\(\frac{2}{5}\))) – 320 = 1500

= > x*(\(\frac{65}{100}\))*(\(\frac{2}{5}\)) = 1820

= > x= 1820*(\(\frac{100}{65}\))*(\(\frac{5}{2}\)) = Rs. 7000

Vasu initially having an amount of Rs. 7000


13. Out of the total monthly salary of Mahesh, he spends 25% of his monthly salary on Rent and 20 % on travel expenses. 40 % of the remaining monthly salary for food and while the remaining salary is saved which is equal to Rs. 16500, then find his monthly salary?

    A. Rs. 45000

    B. Rs. 50000

    C. Rs. 60000
    D. Rs. 40000


Answer: Option B

Explanation:
Let the monthly salary of Mahesh be x,

X*(\(\frac{55}{100}\))*(\(\frac{60}{100}\)) = 16500

X = 16500*(\(\frac{100}{55}\))*(\(\frac{100}{60}\))

X = Rs. 50000

The monthly salary of Mahesh = Rs. 50000


14. Ramesh scored 430 marks in an examination and Savitha got 72 percent marks in the same examination which is 70 marks less than Ramesh. If the minimum passing marks in the examination is 35 percent, then find the minimum passing marks in the examination?

    A. 200
    B. 160

    C. 225

    D. 175


Answer: Option D

Explanation:

Ramesh’s score = 430

Savitha got 72 percent marks in the same examination which is 70 marks less than Ramesh.

= > 72 % of total marks = 430 – 70

= > (\(\frac{72}{100}\))*Total marks = 360

= > Total marks = 360*(\(\frac{100}{72}\)) = 500

Passing mark = (\(\frac{35}{100}\))*500 = 175


15. Raja’s monthly salary is equal to 48 % of Anu’s monthly salary. Anu’s monthly salary is Rs. 24000 less than Baghya’s monthly salary. If Baghya’s monthly salary is Rs. 48000. What is Raja’s annual salary?

    A. Rs. 138240

    B. Rs. 125650
    C. Rs. 107860

    D. Rs. 142780


Answer: Option A

Explanation:
Raja’s monthly salary = (48/100)*Anu’s monthly salary

Anu’s monthly salary

= > Baghya’s monthly salary – 24000

= > 48000 – 24000 = 24000

Raja’s monthly salary = (\(\frac{48}{100}\))* 24000 = 11520

Raja’s annual salary = 11520*12 = Rs. 138240




Quantitative Aptitude – Related Information
Quantitative Aptitude – Percentages Quiz Practice Sets
Quantitative Aptitude – Percentages Practice Quiz
Important Percentages Quiz
Important Percentages Practice Sets