**Example**: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)

**Percentages** is one of the important topic in the **Quantitative Aptitude** section. The article **Percentages Practice Set 9** consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like **RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO** Exams and other examinations across the globe that include **Quantitative Aptitude section**. Prepare better for all exams with this **Percentages Practice Set 9** for SSC CGL & Railways. This **Percentages Practice Set 9** for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.

**Answer**: Option A

**Explanation**:

(\(\frac{6}{24}\) × 100 = 25%

**2. Two-fifth of one-third of three seventh of a number is 15.What is 40% of that number?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

X * \(\frac{2}{5}\) x \(\frac{1}{3}\) x \(\frac{3}{7}\) × x = 15

X = 15 x (\(\frac{7}{3}\)) x (\(\frac{5}{2}\)) x 3 = \(\frac{525}{2}\)

40% of x = \(\frac{40}{100}\) \(\frac{525}{2}\)=>105

**3. The population of of a town is 176000.If it increase at the rate of 5% per annum,what will be it’s population 2 years hence?**

**Answer**: Option B

**Explanation**:

176000 x \(\frac{105}{100}\) = 88 × 105 × 21 = 194040

**4. The length and breath of a rectangle are increased by 20% and 30%.The area of the resulting rectangle exceeds the area of the original rectangle?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

\(\frac{120}{100}\) x \(\frac{130}{100}\) x 150 = 156.

156 – 100 = 56.

**5. Water tax is is increased by 20% but its consumption is decreased by 20%.Then increase or decrease in the expenditure of the money is**

**Answer**: Option B

**Explanation**:

X – \(\frac{20 × 20 }{100}\) = 4

**Answer**: Option D

**Explanation**:

\(\frac{ 0.5 }{x + 10}\) = \(\frac{ 2 }{100}\)

2x = 30

X = 15

**2. In an election between 2 candidates,Candidate who gets 40% of the total vote defeated by 15000.The no of votes polled by winner**

**Answer**: Option B

**Explanation**:

40% – looser, 60% – winner, defeated 15000 = 20%

Winner = 60% = 15000 × 3 = 45000.

**3. The price of a fan is decreased by 20%.as a result of wh ich the sale increased by 40%.What will be the effect on the total revenue of the shop?**

**Answer**: Option A

**Explanation**:

Original revenue = 100 × 100 = 10000.

After 20% decrease = 80 × 140 = 11200.

X * \(\frac{(11200-10000)}{10000}\)) ×100 = \(\frac{1200}{10000}\)) × 100

= 12%.

**4. Raj save 10%,after 2 years when his income is increased by 10%,he could save the same money then how much his expenditure increased?**

**Answer**: Option A

**Explanation**:

Let income = 100, saving = 10 and expenditure =90.

New income = 110, saving = 11 and e = 99.

alcohol = \(\frac{99-90}{90}\) × 100 = \(\frac{9}{90}\) × 100 = 10%

**5. 45% of ? = 25% of 355**

**Answer**: Option D

**Explanation**:

\(\frac{45}{100}\) x X = \(\frac{25}{100}\) × 355

\(\frac{100}{45}\) x \(\frac{25}{100}\) = 197.22

**Answer**: Option A

**Explanation**:

Football = n(A) = (\(\frac{35}{100}\)) × 500 = 175

Cricket = n(B) = (\(\frac{25}{100}\)) × 500 = 125

neither play football nor cricket = ( \(\frac{20}{100}\)) × 500 = 100

both football and cricket = n(A U B) = 175 + 125 -100 = 200

**2. The price of sugar is reduced by 3%.How many kg of sugar can now be bought for the money which was sufficient to buy 50kg of rice earlier ?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

Let one kg of sugar earlier = Rs. 100

50 kg of sugar earlier = Rs. 5000

Now 1 kg of sugar = Rs.97

Quantity to buy now = \(\frac{5000}{97}\) = 51.5 kg

**3. Fresh fruits contains 70% of water and dry fruits contain 20% of water.How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits ?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

Quantity of pulb in 100 kg of fresh fruit = (100 – 70) × 100 = 30 kg

Quantity of dry fruit be x kg

(100 – 20 ) % of x = 30

(\(\frac{80}{100}\)) x = 30

X = \(\frac{(30 × 100)}{80}\) = 37.5

**4. In an examination , full mark is 500, A gets 25% more than B, B gets 40% more than C and C gets 60% more than D.If A got 320, what percentage of full marks did D got (approx)?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

A = \(\frac{125}{100}\) of B => B = \(\frac{4}{5}\) A

B = \(\frac{140}{100}\) of C => C = \(\frac{5}{7}\) B

C = \(\frac{160}{100}\) 0f D => D = \(\frac{5}{8}\) C

B = (\(\frac{4}{5}\) ) × 320 = 256

C = (\(\frac{5}{7}\) ) × 256 = 183

D = (\(\frac{5}{8}\) ) × 183 = 114

D percentage = (\(\frac{114}{500}\) ) × 100 = 23%

**5. The population of a city is increased 5% ,7% and 11% in the last three years, What will be the present population if the population of a town is 2,40,000 three years ago ?**

**Answer**: Option D

**Explanation**:

2,40,000 × (\(\frac{105}{100}\)) × (\(\frac{107}{100}\)) × (\(\frac{111}{100}\)) = 2,99,300