Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Percentages Quiz 8

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Percentages Quiz 8

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article SSC CPO Percentages Quiz 8 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this SSC CPO Percentages Quiz 8 for SSC CGL & Railways. This SSC CPO Percentages Quiz 8 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration. Candidates can check the daily updates on SSC Official Website.


shape Samples

1. In an examination, Mani scored 45% marks and failed by 18 marks. In the same examination, Radhika scored 54% marks and get 27 marks more than the passing marks. What is the score of Mohan in the same examination, who secured 75 % marks?

    A. 420
    B. 440
    C. 375
    D. 360


Answer: Option C

Explanation:
Here passing marks equal. So,

= > 45 % of total marks + 18 = 54 % of total marks – 27

= > 18 + 27 = (54 – 45) % of total marks

= > 45 = 9 % of total marks

= > Total marks = 45*(\(\frac{100}{9}\)) = 500

Mohan’s mark = (\(\frac{75}{100}\))*500 = 375


2. Raja’s monthly salary is equal to 48 % of Anu’s monthly salary. Anu’s monthly salary is Rs. 24000 less than Baghya’s monthly salary. If Baghya’s monthly salary is Rs. 48000. What is Raja’s annual salary?

    A. Rs. 138240
    B. Rs. 125650
    C. Rs. 107860
    D. Rs. 142780


Answer: Option A
Raja’s monthly salary = (48/100)*Anu’s monthly salary

Anu’s monthly salary

= > Baghya’s monthly salary – 24000

= > 48000 – 24000 = 24000

Raja’s monthly salary = (\(\frac{48}{100}\))* 24000 = 11520

Raja’s annual salary = 11520*12 = Rs. 138240


3. Ramesh scored 430 marks in an examination and Savitha got 72 percent marks in the same examination which is 70 marks less than Ramesh. If the minimum passing marks in the examination is 35 percent, then find the minimum passing marks in the examination?

    A. 200
    B. 160
    C. 225

    D. 175


Answer: Option D

Explanation:
Ramesh’s score = 430

Savitha got 72 percent marks in the same examination which is 70 marks less than Ramesh.

= > 72 % of total marks = 430 – 70

= > (72/100)*Total marks = 360

= > Total marks = 360*(\(\frac{100}{72}\)) = 500

Passing mark = (\(\frac{35}{100}\))*500 = 175


4. Out of the total monthly salary of Mahesh, he spends 25% of his monthly salary on Rent and 20 % on travel expenses. 40 % of the remaining monthly salary for food and while the remaining salary is saved which is equal to Rs. 16500, then find his monthly salary?

    A. Rs. 45000

    B. Rs 50000
    C. Rs. 60000

    D. Rs. 40000


Answer: Option B

Explanation:

Let the monthly salary of Mahesh be x,

X*(55/100)*(\(\frac{60}{100}\)) = 16500

X = 16500*(\(\frac{100}{55}\))*(100/60)

X = Rs. 50000

The monthly salary of Mahesh = Rs. 50000


5. In a Town, 62% of the population is male and remaining are females. Out of the males, 74% are literate and remaining is illiterate. Out of females, 65% are literate and remaining is illiterate. If the total number of illiterate population is 29420, then the population of the town is?

    A. 125000

    B. 113000

    C. 128000

    D. 100000


Answer: Option D

Explanation:
Males = 62%

Females = 38%

Let the population of the town be x,

According to the question,

(\(\frac{62}{100}\)) * x * (26/100) + (\(\frac{38}{100}\)) * x * (\(\frac{35}{100}\)) = 29420

=> \(\frac{403x}{2500}\) + \(\frac{133x}{100}\) = 29420

=> \(\frac{1471x}{5000}\) = 29420

= > x = 29420*\(\frac{5000}{1471x}\)

=> x = 100000

The population of the town is 100000

6. The monthly income of Santhosh and Vignesh together is Rs. 62500. The income of Santhosh and Vignesh is increased by 20% and 15% respectively. The new income of Vignesh is Rs. 1375 more than the new income of Santhosh. What is the new income of Vignesh?

    A. Rs. 37375

    B. Rs. 35625
    C. Rs. 36500

    D. Rs. 38250


Answer: Option A

Explanation:
Let the income of Santhosh and Vignesh be S and V,

The monthly income of Santhosh and Vignesh = 62500

S + V = 62500

Santhosh’s income = x; Vignesh’s income = 62500 – x

New income of V = New income of S + 1375

V’s new income = (62500 – x)*\(\frac{115}{100}\)

S’s new income = x * \(\frac{120}{100}\)

(62500 – x)* (\(\frac{115}{100}\)) = x * (\(\frac{120}{100}\)) + 1375

\(\frac{(7187500 – 115x)}{100}\) = (\(\frac{120X}{1471x}\)) + 1375

\(\frac{(7187500 – 115x)}{100}\) = \(\frac{(120x + 137500)}{100}\)

(7187500 – 115x) = (120x + 137500)

7187500 – 137500 = 115x + 120x

7050000 = 235x

Santhosh’s income X = \(\frac{7050000}{235}\) = 30000

Vignesh’s income = 62500 – x = 32500

New Income of Vignesh = 32500*(\(\frac{115}{100}\)) = Rs. 37375


7. In a class 125 students, if the ratio of boys and girls in a class is 3: 2. If 24% of the boys and 20% of the girls are interested in dance, then find the % of students who are all not interested in dance?

    A. 72.5 %

    B. 75.8 %

    C. 6 %

    D. 65.6 %


Answer: Option C

Explanation:
Total no of students = 125

The ratio of boys and girls in a class = 3: 2 (3x, 2x)

Boys = 125*(\(\frac{3}{5}\)) = 75, Girls = 125*(\(\frac{2}{5}\)) = 50

24% of boys interested in dance = 75 * \(\frac{24}{100}\) = 18

20% of girls interested in dance = 50 * \(\frac{20}{100}\) = 10

Total number of students, who are all not interested in dance,

= > 125 – (18 + 10) = 125 – 28 = 97

Required % = (\(\frac{97}{125}\)) * 100 = 77.6 %


8. The cost of a camera is Rs. 3500 more than that of a phone. 3 phone and 3 camera cost is Rs. 70500. Find the cost of a camera?

    A. Rs. 14000

    B. Rs. 13500

    C. Rs. 15500

    D. Rs. 12500


Answer: Option B

Explanation:
Let the cost of a phone be Rs. x

The cost of a camera = x + 3500

3*(x + 3500) + 3x = 70500

3x + 10500 + 3x = 70500

6x + 10500 = 70500

6x = 70500 – 10500

X = \(\frac{60000}{6}\)

X = 10000

The cost of a phone = Rs. 10000

The cost of a camera = Rs. (10000 + 3500) = Rs. 13500


9. 15 % of monthly salary of P is equal to 30% of monthly salary of Q and 20 % of monthly salary of Q is equal to 30 % of monthly salary of R. If R’s monthly income is Rs. 40000, then the total income of P, Q and R is?

    A. Rs. 227500

    B. Rs. 235800

    C. Rs. 215000

    D. Rs. 220000


Answer: Option D

Explanation:
\(\frac{15P}{100}\) = \(\frac{30Q}{100}\) –> 1

\(\frac{20Q}{100}\) = \(\frac{30R}{100}\) –> 2

From 1, P = 2Q

From 2, 2Q = 3R (Here, R = 40000)

Q = \(\frac{(3*40000)}{2}\) = 60000

P = 2Q = 2*60000 = 120000

P + Q + R = 120000 + 60000 + 40000

= > 220000


10. In a cricket between 2 teams, Team ‘x’ gets 70% of the total score and defeated team ‘y’ by 72 runs. The no of runs scored by the winner?

    A. 260 runs

    B. 190 runs
    C. 182 runs

    D. 126 runs


Answer: Option D

Explanation:
Team x = 70 %

Team y = 30 %

According to the question,

(70 % – 30 %) of the total score = 72

40 % of the total score = 72

(40/100)*total score = 72

Total score = 72*(\(\frac{100}{40}\) ) = 180

Total score get by the winner = 180*(\(\frac{70}{100}\) ) = 126 runs

11. The monthly income of Guru and Vinothini together is Rs. 52,200. The income of Guru and Vinothini is increased by 20% and 12% respectively. The new income of Vinothini is Rs. 2784 more than the new income of Guru. What is the new income of Vinothini?

    A. Rs.35072
    B. Rs. 31584
    C. Rs.34150

    D. Rs.29658


Answer: Option B

Explanation:
Let the income of Guru and Vinothini be G and V,

The monthly income of Guru and Vinothini = 52200

G + V = 32000

Guru’s income = x; Vinothini’s income = 52,200 – x

New income of V = New income of G + 2784

V’s new income = (52200 – x)*\(\frac{112}{100}\)

G’s new income = x * \(\frac{120}{100}\)

(52200 – x)* (\(\frac{70}{100}\)) = x * (\(\frac{120}{100}\)) + 2784

\(\frac{(5846400 – 112x)}{100}\) = \(\frac{120x}{100}\) + 2784

(5846400 – 112x)/100 = (120x + 278400)/100

(5846400 – 112x) = (120x + 278400)

5846400 – 278400 = 112x + 120x

5568000 = 232x

Guru’s income X = \(\frac{5568000}{232}\) = 24000

Vinothini’s income = 52200 – x = 28200

New Income of Vinothini = 28200*(\(\frac{112}{100}\)) = Rs. 31584

12. In a survey done by a committee, it was found that 5000 people have a habit of reading newspapers. After a month, this number increased by 5%. And further increased by 10% in the next month. What is the total number of people reading the newspaper after 2 months?

    A. 5279

    B. 5109
    C. 5775
    D. 5625


Answer: Option C

Explanation:
Number of people reading news paper after months will be,

= > 5000 * (1 + (\(\frac{5}{100}\))) (1 + (\(\frac{10}{100}\)))

= > 5000 * (\(\frac{105}{100}\)) * (\(\frac{110}{100}\)) = 5775


13. Kavi scored 92 marks in Computer. He scored 64% marks in Hindi and X marks in GK. The maximum marks for each subject is 200. The overall percentage of marks obtained by Kavi in all three subjects together is 65%. How many marks did Kavi score in GK?

    A. 160

    B. 192

    C. 126
    D. 170


Answer: Option D

Explanation:
The maximum marks for each subject is 200

Kavi’s Computer mark =92

Hindi Mark = 64% = (\(\frac{64}{100}\))*200 = 128

The overall percentage of all three subjects together

=> 65% = (\(\frac{65}{100}\))* 600= 390

Kavi’s total mark,

Computer + Hindi + GK = 390

92 + 128 + GK = 390

=> GK = 390 – 220

=> GK = 170


14. The total salary of Kiran and Varnan in an organization is Rs. 28000. Kiran & varnan’s salary is increased by 6% and 8% respectively, then their increased total salary will be Rs. 29940. Find the salary of Kiran?

    A. Rs. 15000
    B. Rs. 18000

    C. Rs. 20000

    D. Rs. 10000


Answer: Option A

Explanation:

Total salary of Kiran and Varnan = Rs. 28000

Salary of Kiran = x, Salary of Varnan = 28000 – x

According to the question,

X*(\(\frac{106}{100}\)) + (28000 – x)*(\(\frac{108}{100}\)) = 29940

(106x/100) + \(\frac{(3024000 – 108x)}{100}\) = 29940

106x + 3024000 – 108x = 2994000

3024000 – 2994000 = 2x

30000 = 2x

X = 15000

Kiran Salary = Rs. 15000

Varnan’s salary = 28000 – 15000 = Rs. 13000


15. In a class of 200 students, if the ratio of boys and girls in a class is 5 : 3. If 24% of the boys and 20% of the girls are Sports students, find the % of students who are not in sports?

    A. 55 %

    B. 72.75 %
    C. 77.5 %

    D. 68 %


Answer: Option C

Explanation:
Total no of students = 200

Ratio = 5 : 3 boys = 200/8 * 5 = 125; Girls = \(\frac{200}{8}\) * 3 = 75

24% of boys who interested in sports = 125 * \(\frac{(24}{100}\) = 30

20% of girls who interested in sports = 75 * \(\frac{20}{100}\) = 15

Total number of students, who do not get the scholarship

= > 200 – (30 + 15) = 200 – 45 = 155

Required % = (\(\frac{155}{200}\)) * 100 = 77.5 %




Quantitative Aptitude – Related Information
Quantitative Aptitude – Percentages Quiz Practice Sets
Quantitative Aptitude – Percentages Practice Quiz
Important Percentages Quiz
Important Percentages Practice Sets