Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 10

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 10

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 10 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 10 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 10 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.


shape Quiz

1. What percent of 120 are 90?

    A. 25%
    B. 50%
    C. 75%
    D. 33%


Answer: Option A


Explanation:
(\(\frac{?%}{100}\) * 120 = 90
? = 75%


2. After decreasing 24% in the price of an article costs Rs.912. Find the actual cost of an article?

    A. 1400
    B. 1300
    C. 1200
    D. 1100


Answer: Option C


Explanation:
CP* (\(\frac{76}{100}\)) = 912
CP= 12 * 100 => CP = 1200


3. How much 60% of 50 is greater than 40% of 30?

    A. 18
    B. 13
    C. 15
    D. 20


Answer: Option a


Explanation:

(\(\frac{60}{100}\)) * 50 – (\(\frac{40}{100}\)) * 30
30 – 12 = 18


4. 40% of a number is more than 20% of 650 by 190. Find the number?

    A. 600
    B. 700
    C. 800
    D. 900


Answer: Option C


Explanation:
(\(\frac{40}{100}\)) * X – (\(\frac{20}{100}\)) * 650 = 190
2/5 X = 320
X = 800


5. 25% of 30% of 45% is equal to?

    A. 0.03375
    B. 0.3375
    C. 3.375
    D. 33.75


Answer: Option A


Explanation:
(\(\frac{25 }{100}\)) * (\(\frac{30 }{100}\)) * (\(\frac{45 }{100}\))
\(\frac{1 }{4}\) * \(\frac{3 }{10}\) * \(\frac{9 }{20}\)
\(\frac{27 }{800}\) = 0.03375

1. 60% of a number is added to 120, the result is the same number. Find the number?

    A. 300
    B. 200
    C. 400
    D. 500


Answer: Option A


Explanation:
(\(\frac{ 60 }{100}\)) * X + 120 = X
2X = 600
X = 300


2. 85% of a number is added to 24, the result is the same number. Find the number?

    A. 150
    B. 140
    C. 130
    D. 160


Answer: Option D


Explanation:

(\(\frac{ 85 }{100}\)) * X + 24 = X
3X = 480
X = 160


3. 40 is subtracted from 60% of a number, the result is 50. Find the number?

    A. 150
    B. 140
    C. 130
    D. 110


Answer: Option A


Explanation:
(\(\frac{(60}{100}\)) * X – 40 = 50
6X = 900
X = 150


4. 96% of the population of a village is 23040. The total population of the village is?

    A. 32256
    B. 24000
    C. 24936
    D. 25640


Answer: Option B


Explanation:
X * (\(\frac{96}{100}\)) = 23040
X = 240 * 100
X = 24000


5. If y exceeds x by 25%, then x is less than y by?

    A. 16%
    B. 16 \(\frac{1}{3}\) %
    C. 20%
    D. 16 \(\frac{3}{5}\) %


Answer: Option C


Explanation:
X = 100 y = 125
125——–25
100——–? => 20%

1. A sells his goods 50% cheaper than B but 50% dearer than C. The cheapest is?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. All Alike


Answer: Option C


Explanation:
Let B = 100
A = 50
C * (\(\frac{150}{100}\)) = 50
3C = 100
C = 33.3 then ‘C’ Cheapest


2. The salary of a typist was at first raised by 10% and then the same was reduced by 5%. If he presently draws Rs.1045.What was his original salary?

    A. 900
    B. 950
    C. 1000
    D. 975


Answer: Option C


Explanation:
X * (\(\frac{110}{100}\)) * (\(\frac{95}{100}\)) = 1045
X * (\(\frac{11}{10}\)) * (\(\frac{1}{100}\)) = 11
X = 1000

Let one kg of sugar earlier = Rs. 100
50 kg of sugar earlier = Rs. 5000
Now 1 kg of sugar = Rs.97
Quantity to buy now = \(\frac{5000}{97}\) = 51.5 kg


3. The tax on a commodity is diminished by 20% and its consumption increased by 15%. The effect on revenue is?

    A. It increases by 8%
    B. It decreases by 8%
    C. No change in revenue
    D. It increases by 10%


Answer: Option B


Explanation:

100 * 100 = 10000
80 * 115 = 9200
———–
10000———–800
100———–? => 8% decrease


4. A candidate got 35% of the votes polled and he lost to his rival by 2250 votes. How many votes were cast?

    A. 7500
    B. 5000
    C. 6000
    D. 3500


Answer: Option A


Explanation:
35%———–L
65%———–W
——————
30%———-2250
100%———? => 7500


5. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

    A. 57%
    B. 60%
    C. 65%
    D. 90%


Answer: Option A


Explanation:
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.

Required percentage = [\(\frac{11628}{20400}\) x 100]% = 57%

Percentages – Related Information
Percentages Quiz

Percentages Practice Set 1

Percentages Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude